Kultūros paveldas slegia savininkų pečius

Tu­rė­ti į Kul­tū­ros pa­vel­do ob­jek­tų są­ra­šą įtrauk­tą pa­sta­tą – di­de­lė at­sa­ko­my­bė. Nors to­kie ob­jek­tai sau­go­ti­ni, jų prie­žiū­ra ir iš­li­ki­mu pri­va­lo rū­pin­tis pa­tys sa­vi­nin­kai – ap­si­lei­dė­liams yra nu­ma­ty­tos tūks­tan­ti­nės bau­dos.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Privatiems senamiesčio namams remontuoti pinigų savivaldybė neturi.


 

Šią va­sa­rą ke­li mies­to cen­trą nau­jo­mis spal­vo­mis nu­švie­tę pa­sta­tai – taip pat at­nau­jin­ti pri­va­ti­nin­kų lė­šo­mis.

Uk­mer­gės ra­jo­ne šiuo me­tu yra apie 250 Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to prie Kul­tū­ros mi­nis­te­ri­jos sau­go­mų pa­sta­tų.

Tik la­bai ne­di­de­lė da­lis jų pri­klau­so ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei. Tai – bu­vęs „Drau­gys­tės“ ki­no te­at­ras, An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­ja, bu­vu­si Dai­lės mo­kyk­la, Spor­to mo­kyk­la Va­sa­rio 16-osios gat­vė­je. Taip pat ir ne­se­niai re­no­vuo­tas dvie­jų aukš­tų mū­ri­nis pa­sta­tas Del­tu­vos gat­vė­je. Jo iš­orės pa­kei­ti­mas kaip tik ir su­kė­lė dis­ku­si­jų apie tai, ar ver­tė­jo da­lį ori­gi­na­laus rau­do­nų ply­tų fa­sa­do pa­slėp­ti po šiuo­lai­ki­nių me­džia­gų dan­ga.

Są­ra­še – ir gy­ve­na­mie­ji na­mai

Iš­lie­ka­mą­ją ver­tę tu­ri dau­ge­lis Uk­mer­gės se­na­mies­ty­je esan­čių mū­ri­nių pa­sta­tų. Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to sau­go­mų ob­jek­tų są­ra­še – ne­ma­žai gy­ve­na­mų­jų na­mų, se­no­jo ar­klių paš­to bei bu­vu­sios siau­ro­jo ge­le­žin­ke­lio sto­ties kom­plek­sai, DnB Nord ban­ko pa­sta­tas Kau­no gat­vė­je, kai ku­rie Ge­di­mi­no, Žu­vų gat­vių na­mai.

Sau­go­mi Kęs­tu­čio aikš­tės pa­sta­tai, baž­ny­čios, sen­ti­kių cerk­vė, bu­vu­si si­na­go­ga Vil­kmer­gė­lės gat­vė­je. Są­ra­še – ir va­di­na­masis „meš­kų na­mas“, vai­kų bib­lio­te­ka Vy­tau­to gat­vė­je. Vi­sų šių ver­ty­bių prie­žiū­ra ir iš­li­ki­mas – jų šei­mi­nin­kų ran­ko­se.

Pra­šy­mų pa­ten­kin­ti ne­ga­li

Kas­met sa­vi­val­dy­bė gau­na kul­tū­ros pa­vel­dui pri­klau­san­čių pa­sta­tų sa­vi­nin­kų pra­šy­mų su­re­mon­tuo­ti ar skir­ti lė­šų re­mon­tui. Šie­met jų gau­ta 15. Pra­šo­ma su­re­mon­tuo­ti ne tik ben­druo­me­nėms pri­klau­san­čias baž­ny­čias, bet ir pri­va­čius dva­rus bei ki­tus pa­sta­tus.

Sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tai su­skai­čia­vo, kad no­rint pa­ten­kin­ti šiuos pra­šy­mus, iš biu­dže­to tek­tų skir­ti be­veik mi­li­jo­ną li­tų.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo ir sta­ty­bos sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Li­na Mas­laus­kie­nė sa­ko, kad sa­vi­val­dy­bė ga­lė­tų sa­va­no­riš­kai pri­si­dė­ti prie sau­go­ti­nų pa­sta­tų prie­žiū­ros, ta­čiau to da­ry­ti ne­pri­va­lo.

Nuo šios pa­rei­gos ją at­lei­džia Ne­kil­no­ja­mo­jo kul­tū­ros pa­vel­do ap­sau­gos įsta­ty­mas.

Ja­me tei­gia­ma, kad rū­pin­tis kul­tū­ros pa­vel­do ob­jek­to iš­sau­go­ji­mu – val­dy­to­jo pa­rei­ga. Val­dy­to­jas pri­va­lo „pri­žiū­rė­ti kul­tū­ros pa­vel­do ob­jek­tą, jo te­ri­to­ri­ją, vie­to­vę, lai­ku ša­lin­ti at­si­ra­du­sius de­fek­tus ir ap­sau­go­ti sta­ti­nius nuo nei­gia­mo ap­lin­kos po­vei­kio“.

Iš pa­sta­to sa­vi­nin­ko rei­ka­lau­ja­ma net to, kad pa­tal­po­se, ku­rių in­ter­je­ras ver­tin­gas, bū­tų pa­lai­ko­mas rei­kia­mas mik­ro­kli­ma­tas.

Įsta­ty­me sa­ko­ma, kad pa­sta­tai ga­li bū­ti pri­žiū­ri­mi „jei yra ga­li­my­bių – iš da­lies vals­ty­bės ar sa­vi­val­dy­bių biu­dže­tų lė­šo­mis, skir­to­mis pa­vel­dot­var­kai“.

Šių me­tų Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to ei­lu­tė, ku­rio­je nu­ro­do­ma pa­vel­do pa­sta­tams re­mon­tuo­ti at­riek­ta su­ma, at­ro­do grau­džiai. Jo­je – vos 50 tūks­tan­čių li­tų. Per­nai bu­vo skir­ti 68 tūks­tan­čiai.

Ke­le­tą me­tų iš ei­lės ne­sky­rė tam lė­šų ir Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­tas prie Kul­tū­ros mi­nis­te­ri­jos.

L. Mas­laus­kie­nė sa­ko, kad sa­vi­val­dy­bė, ki­še­nė­je tu­rė­da­ma tik 50 tūks­tan­čių li­tų, im­tis di­des­nių re­mon­tų ne­pa­jė­gi.

„Tik­rai sun­ku nu­spręs­ti, kas svar­biau­sia. Bet sten­gia­mės bent jau gel­bė­ti si­tu­a­ci­ją tu­ri­mo­mis lė­šo­mis ten, kur ji iš­ties ava­ri­nė“, – tei­gia ji.

Šie­met iš „val­diš­kų“ pi­ni­gų su­re­mon­tuo­tas Vie­nuo­ly­no gat­vės 17 na­mo sto­gas. Šis pa­sta­tas – pri­va­ti nuo­sa­vy­bė. Ta­čiau ka­dan­gi sil­pnai be­si­lai­kan­tis sto­go kar­ni­zas jau kė­lė pa­vo­jų pra­ei­viams, sa­vi­val­dy­bė fi­nan­sa­vo sto­go re­mon­tą. Tam skir­ta 9 tūks­tan­čiai li­tų.

Rei­ka­la­vi­mai – iš vir­šaus

Daž­nai rei­ka­la­vi­mų, kur ir ką su­re­mon­tuo­ti, gau­na­ma iš Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to. Šios įstai­gos ins­pek­to­riai at­lie­ka ty­ri­mus ir nu­ro­do sa­vi­val­dy­bei, ko­kius pa­sta­tus ši pri­va­lo gel­bė­ti.

„Ne­ga­li­me vi­sų iš biu­dže­to skir­tų pi­ni­gų iš­leis­ti sa­vo nuo­žiū­ra, nes bet ka­da ga­li­me nu­ro­dy­mų su­lauk­ti iš de­par­ta­men­to“, – sa­ko L. Mas­laus­kie­nė.

Pas­ta­ruo­ju me­tu kaip tik ir gau­ta už­duo­tis su­tvar­ky­ti A. Sme­to­nos dva­ro kom­plek­sui pri­klau­san­tį gy­ve­na­mo­jo na­mo sto­gą. Nu­sta­ty­ta, kad sto­gas ava­ri­nės būk­lės. Šiems dar­bams at­lik­ti ren­gia­ma­si skelb­ti vie­šų­jų pir­ki­mų kon­kur­są.

Ap­si­lei­dė­liams – bau­dos

Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to Vil­niaus te­ri­to­ri­nio pa­da­li­nio vy­riau­sio­ji ins­pek­to­rė Lo­re­ta Bu­ko­vec­kie­nė sa­ko, kad sau­go­ti­ni ob­jek­tai – de­par­ta­men­to ins­pek­to­rių aki­ra­ty­je. At­li­kus ap­žiū­rą ir ra­dus pa­sta­to ne­pri­ežiū­ros žen­klų ar pa­žei­di­mų, su­ra­šo­mi ak­tai.

Kul­tū­ros pa­vel­do są­ra­še esan­čių pa­sta­tų val­dy­to­jai ga­li bū­ti bau­džia­mi įspė­ji­mu ar­ba pi­ni­gi­nė­mis bau­do­mis. Fi­zi­niai as­me­nys už pa­sta­tų ne­pri­ežiū­rą ga­li su­lauk­ti bau­dos iki 3000 li­tų.

L. Bu­ko­vec­kie­nė sa­ko, kad ge­ro­kai di­des­nės bau­dos nu­sta­ty­tos ju­ri­di­niams as­me­nims. Ap­lei­du­sios ser­gė­ti­ną pa­sta­tą įmo­nės bei ki­tos or­ga­ni­za­ci­jos bau­džia­mos nuo 3 iki 40 tūks­tan­čių li­tų.

Pa­gel­bė­ja pro­jek­tai

Di­des­nių lė­šų kul­tū­ros pa­vel­do pa­sta­tų re­mon­tui, prie­žiū­rai sa­vi­val­dy­bė pri­trau­kia reng­da­ma pro­jek­tus Eu­ro­pos Są­jun­gos struk­tū­ri­nių fon­dų pa­ra­mai gau­ti.

Dėl šių pa­stan­gų į pa­bai­gą ei­na A. Sme­to­nos dva­ro Užu­lė­ny­je re­konst­ruk­ci­jos pro­jek­tas. Ren­gia­ma­si teik­ti pa­raiš­ką me­di­nės ar­chi­tek­tū­ros ne­kil­no­ja­mo­jo pa­vel­do ob­jek­tų res­tau­ra­vi­mui ir re­konst­ruk­ci­jai. Sa­vo ei­lės lau­kia A. Sme­to­nos dva­ro kom­plek­sui pri­klau­san­tys pir­tis ir žir­gy­nas.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų