Spausdinti šį puslapį

Miesto bendruomenė išsikrausto

Mies­to ben­druo­me­nė pa­ga­liau kraus­to­si iš Va­sa­rio 16-osios gat­vė­je esan­čių bu­vu­sios Dai­lės mo­kyk­los pa­tal­pų, ku­rias jai bu­vo su­tei­ku­si sa­vi­val­dy­bė. Pa­tal­pas ben­druo­me­nei bu­vo nu­ro­dy­ta at­lais­vin­ti dar per­nai pa­va­sa­rį, o ne­pa­klu­sus rei­ka­la­vi­mui į pa­gal­bą šauk­ta­si ant­sto­lių.   

 Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. „Skruz­dė­ly­no“ man­ta ke­liau­ja į ki­tas pa­tal­pas.


Bu­vu­sio­se dai­lės mo­kyk­los pa­tal­po­se mies­to ben­druo­me­nė glau­dė­si apie pen­ke­rius me­tus, bu­vo čia įkū­ru­si sen­daik­čių tur­ge­lį „Skruz­dė­ly­nas“. Anot šios ben­druo­me­nės pir­mi­nin­ko Ju­liaus Ka­zė­no, vyk­da­vo na­rių su­si­rin­ki­mai, ren­gi­niai.

Ne­pel­ny­tai va­ro­mi iš pa­tal­pų mies­to ben­druo­me­nės na­riai pa­si­ju­to dėl to, kad, anot J. Ka­zė­no, prieš įsi­kur­da­mi jo­se, ap­tvar­kė pa­sta­tą. Jis ma­no, jog re­mon­tas ge­ro­kai pri­stab­dė prieš tai ne­nau­do­ja­mo pa­sta­to iri­mą.

Pa­tal­pas ap­leis­ti vil­ki­no be­veik vi­sus me­tus. O tą pa­ska­ti­no sa­vi­val­dy­bės krei­pi­ma­sis į ant­sto­lius.

J. Ka­zė­nas pa­sa­ko­jo, jog blu­sų tur­gui pa­vy­ko su­ras­ti ki­tą vie­tą. Iš­si­nuo­mo­tas Uk­mer­gės ra­jo­no var­to­to­jų ko­o­pe­ra­ty­vui pri­klau­san­tis 500 kv. m prie tur­gaus esan­tis an­ga­ras. Anot pa­šne­ko­vo, „pa­vy­ko su­si­tar­ti už pa­do­rią kai­ną – 100 eu­rų per mė­ne­sį“.

Da­bar kaip tik vyks­ta kraus­ty­mo­si pro­ce­sas – „Skruz­dė­ly­no“ sen­daik­čiai, ki­ti mies­to ben­druo­me­nei pri­klau­san­tys daik­tai leng­vai­siais au­to­mo­bi­liais ir net sunk­ve­ži­miais ga­be­na­mi į nau­ją­sias pa­tal­pas.

Pa­nau­dos su­tar­tis su mies­to ben­druo­me­ne dėl pa­sta­to da­lies nuo­mos bu­vo pa­si­ra­šy­ta 2010 me­tais. Ji bu­vo kar­tą pra­tęs­ta. Ta­čiau sta­ti­nį pri­pa­ži­nus ava­ri­niu su­tar­tį bu­vo nu­spręs­ta nu­trauk­ti anks­čiau ter­mi­no – per­nai.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Sta­sys Jac­kū­nas sa­ko, jog pa­sta­tas pri­pa­žin­tas ava­ri­niu ir ke­lią grės­mę žmo­nėms. „Jo­kia veik­la to­kios būk­lės pa­sta­te ne­ga­li­ma. Grės­mę ke­lia net sto­go, lu­bų būk­lė“, – tei­gia jis.

Pa­sta­to būk­lei nu­sta­ty­ti bu­vo pa­sam­dy­ta įmo­nė „Ty­ri­mai ir pro­jek­tai“. Įver­ti­nę pa­ma­tus, sie­nas, per­dan­gas, du­ris, elek­tros ins­ta­lia­ci­ją, van­den­tie­kį ir ki­tus kri­te­ri­jus eks­per­tai nu­sta­tė, kad sta­ti­nys yra ava­ri­nis.

Dėl to ir te­ko prieš lai­ką nu­trauk­ti sa­vi­val­dy­bės su­tar­tį dėl pa­sta­to nuo­mos su mies­to ben­druo­me­ne. Ka­dan­gi ben­druo­me­nės pir­mi­nin­kas kraus­ty­tis ne­sku­bė­jo, kreip­ta­si į ant­sto­lius.

Sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­tį pa­sta­tą ke­ti­na­ma re­konst­ruo­ti. Ka­dan­gi sa­vi­val­dy­bės lė­šo­mis pri­kel­ti nau­jam gy­ve­ni­mui biu­dže­tas tik­rai ne­leis­tų, bus ban­do­ma tai pa­da­ry­ti da­ly­vau­jant ben­dra­me pro­jek­te „Žy­dų kul­tū­ros pa­vel­do ke­lias Eu­ro­po­je“.

Ma­no­ma, jog įgy­ven­di­nus šiuos pla­nus, pa­sta­tas virs­tų jau­kiu kul­tū­ros ži­di­niu mū­sų mies­te – da­lį jo ga­lė­tų už­im­ti Uk­mer­gės me­no mo­kyk­la, vyk­tų kul­tū­ri­niai ren­gi­niai bei veik­la. Taip pat S. Jac­kū­nas sa­ko, kad pui­kias pa­tal­pas tu­rė­tų ir mies­to žy­dų ben­druo­me­nė.

Ti­ki­ma­si, jog tai pa­vyks – šis įspū­din­gas, bet ge­ro­kai „nu­ste­ken­tas“ na­mas ka­dai­se pri­klau­sė Uk­mer­gės žy­dų ben­druo­me­nei. Daug me­tų ja­me vei­kė Dai­lės mo­kyk­la.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)