Neaiškumai dėl kraujo tyrimų

Gavome skaitytojo laišką, kuriame rašoma, jog šeimos gydytojas ligonei paskyrė TSH tyrimą ir nusiuntė konsultacijai pas endokrinologą.

 

 

Endokrinologas pakonsultavęs prie ligonės kortelės prilipdė lapelį, kad šeimos gydytojas išrašytų FT4 tyrimą. Žmogui vėl reikėjo keliauti pas šeimos gydytoją minėtojo tyrimo siuntimo.

Skaitytoja klausia, kas turi išrašyti FT4 tyrimą ir pakartotiną tyrimą – endokrinologas ar šeimos gydytojas.

Į šį klausimą atsakė Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

„Atsakydami į Jūsų klausimą pirmiausiai norėtume paaiškinti, kad gydytojo specialisto konsultacijų išlaidos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų, vadovaujantis Asmens sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo ir apmokėjimo tvarka, patvirtinta sveikatos apsaugos ministro 1998 m. birželio 18 d. įsakymu Nr. 329 „Dėl bazinių kainų patvirtinimo“. Ši tvarka nustato, kad gydytojo specialisto konsultacija yra laikomas paciento apsilankymas pas jį turint siuntimą dėl konkrečios priežasties; šio apsilankymo metu atliekami pagal gydytojo specialisto kompetenciją visi būtini tiriamieji ir gydomieji veiksmai ir raštu teikiami patarimai siuntusiajam gydytojui. Vadinasi, jeigu Jūs, turėdama siuntimą, kreipėtės į endokrinologą diagnozei nustatyti ir gydymui, reikalingi tyrimai (gydytojo specialisto kompetencijos ribose) turėjo būti paskirti bei atlikti konsultacijos metu ir už šiuos tyrimus Jūs mokėti neturėjote.

Be to, neatsižvelgiant į tai, kad kai kurie laboratoriniai tyrimai yra priskirti ir šeimos gydytojo kompetencijai (pvz., skydliaukės hormonų tyrimai), jeigu turėdamas siuntimą pacientas kreipėsi į gydytoją specialistą konsultacijai ir gydytojas specialistas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, mano, jog tyrimas reikalingas diagnozei nustatyti ar gydymo taktikai parinkti, pacientas negali būti siunčiamas atgal pas šeimos gydytoją vien tik tyrimams atlikti.

Visi reikalingi tyrimai turi būti atlikti gydytojo specialisto konsultacijos metu ir už šių tyrimų atlikimą iš paciento negali būti imamas mokestis“.

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų