Spausdinti šį puslapį

Nerimą kelia pastato būklė

Neseniai į „Ukmergės žinių“ redakciją paskambinusi Deltuvos gatvės gyventoja išsakė susirūpinimą dėl šalia esančio pastato. Jos įsitikinimu, Deltuvos gatvės 10C  pastatas, tiksliau – šio pastato griuvėsiai – šalia gyvenančių žmonių galvos skausmas. Ukmergiškė sako, kad pastatas-vaiduoklis tapo vietinių vaikų traukos centru.

 Valerijos Kuzinos nuotr. Namo-vaiduoklio savininkai neprisišaukiami.


 Ji nuolat pastebinti ten žaidžiančius vaikus, bėgiojančius tarp irstančių sienų. Moteris tikina pati atidžiau apžiūrėjusi pastatą ir sako pastebėjusi, jog nebetvirtos net jo perdangos.

„Iki nelaimės – vienas žingsnis“, – perspėja moteris. Ji įsitikinusi, kad atitinkamų priemonių turėtų imtis savivaldybė – sudrausminti šio „senuko“ savininkus, kažkaip įtikinti juos užkonservuoti, aptverti statinį, kad į jį bei į jo teritoriją negalėtų patekti žmonės.

Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos vyriausioji valstybinė inspektorė Loreta Bukoveckienė sako, kad šis privatus pastatas yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Tai reiškia, jog juo rūpintis privalo savininkas – Kultūros paveldo departamento specialistus turi informuoti apie pastato būklę, atsako už ją pagal įstatymus.

L. Bukoveckienė pasakojo, jog Deltuvos 10C esantis statinys – nemenkas specialistų galvos skausmas. Jo būklę ji įvardijo kaip „neprižiūrėto, niokojamo, naikinamo ir nesaugaus“.

Šio namo savininkai gyvena Kėdainiuose. Jiems buvo išsiųsti trys laiškai su išdėstytais reikalavimais. Pirmą kartą išsiuntę neregistruotu laišku ir negavę jokio atsako, du kartus bandė kitą būdą – paštu siuntė registruotus laiškus. Deja, abu kartus vokai grįžo atgal.

„Savininkai piktybiškai ignoruoja visus mūsų reikalavimus, nebendrauja. Mato, kad laiškai iš departamento, ir jų nepriima“, – sako pašnekovė.

Tačiau rankų paveldosaugininkai neketina nuleisti. „Planuojame kreiptis į antstolius, kad jie įteiktų savininkams mūsų reikalavimus. Jei nebus sureaguota, kreipsimės į teismą dėl teisėtų reikalavimų nevykdymo“, – aiškino L. Bukoveckienė.

Už pastato nepriežiūrą pagal įstatymą galimas įspėjimas arba bauda nuo 145 iki 870 eurų. Už reikalavimų nevykdymą – nuo 145 iki 580 eurų.

Mūsų rajone yra ir daugiau į Kultūros vertybių registrą įtrauktų pastatų, kurių savininkai raginami juos deramai prižiūrėti. L. Bukoveckienė paminėjo senąją geležinkelio stotį Kauno gatvėje, Kurėnų, Leonpolio, Balelių dvarus.

Ligita JUODVALKIENĖ

Namas-vaiduoklis Namas-vaiduoklis Namas-vaiduoklis
Namas-vaiduoklis Namas-vaiduoklis Namas-vaiduoklis
Namas-vaiduoklis Namas-vaiduoklis Namas-vaiduoklis
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)