Neturinčiųjų nuosavo būsto laukia eilės ir konkursai

Ne­iš­ga­lin­tys įsi­gy­ti nuo­sa­vo būs­to uk­mer­giš­kiai tu­ri du pa­si­rin­ki­mus – vil­tis so­cia­li­nio būs­to ar­ba ban­dy­ti jį iš­si­nuo­mo­ti pri­va­čiai.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Su­si­ras­ti lai­ki­ną būs­tą – ne­leng­va už­duo­tis.


Ta­čiau abu ke­liai ga­na su­dė­tin­gi: ei­lė­je tek­tų sto­vė­ti me­tų me­tus, o no­rint iš­si­nuo­mo­ti – at­lai­ky­ti mil­ži­niš­ką kon­ku­ren­ci­ją. 

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė ne­se­niai pa­skel­bė kon­kur­są gy­ve­na­mų­jų pa­tal­pų pir­ki­mui. Ke­ti­na­ma įsi­gy­ti vie­no bei dvie­jų kam­ba­rių gy­ve­na­mą­sias pa­tal­pas su vi­sais pa­to­gu­mais, esan­čias mies­te.

Anot Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jo Gied­riaus Po­ciaus, pa­tal­pų mies­te la­biau­siai trūks­ta, o kai­mo vie­to­vė­se esan­čius bu­tus žmo­nėms sun­ku įsi­ūly­ti.

So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ja mū­sų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei šie­met yra sky­ru­si 167 tūkst. li­tų so­cia­li­nių būs­tų plėt­rai.

Anot G. Po­ciaus, dar ne­ži­nia, kiek bu­tų už šias lė­šas pa­vyks nu­si­pirk­ti – tai pri­klau­sys nuo jų kai­nos. Bus per­ka­ma už vi­sus gau­tus pi­ni­gus. Juos pa­gal mi­nis­te­ri­jos tvar­ką pri­va­lu pa­nau­do­ti iki me­tų pa­bai­gos. Sa­vi­val­dy­bės jau įsi­gy­tų so­cia­li­nių būs­tų šio­mis lė­šo­mis re­mon­tuo­ti ne­ga­li­ma.

Ga­vus bu­tų par­da­vė­jų pa­siū­ly­mus, pir­miau­sia bus tik­ri­na­mi jų būs­tų nuo­sa­vy­bės, ki­ti do­ku­men­tai. Anks­čiau vy­kę kon­kur­sai ro­do, kad do­ku­men­tai ne vi­suo­met pa­tei­kia­mi už­pil­dy­ti pa­gal kon­kur­so rei­ka­la­vi­mus. Tuo­met ten­ka juos at­mes­ti.

Pir­me­ny­bė – tvar­kin­giems

At­si­ren­kant pa­siū­ly­mus, pir­me­ny­bė bus tei­kia­ma tvar­kin­goms, su­re­mon­tuo­toms gy­ve­na­mo­sioms pa­tal­poms. Per­nykš­tė prak­ti­ka įro­dė, jog to­kių, ku­riems ne­rei­ka­lin­gas re­mon­tas, uk­mer­giš­kiai pa­kan­ka­mai pa­siū­lo.

„Dai­ry­si­mės va­rian­to, kad bū­tų tvar­kin­gi bu­tai, ku­riuo­se ga­li­ma ap­si­gy­ven­ti iš kar­to, nes re­mon­tuo­ti lė­šų ne­tu­ri­me“, – sa­vi­val­dy­bės pla­nus at­sklei­dė pa­va­duo­to­jas.

Mi­nė­ti kri­te­ri­jai ver­ti­na­mi ap­žiū­rint pa­tal­pas ir ski­riant joms ba­lus. Tik įsi­gi­jus dau­giau ba­lų su­rin­ku­sį būs­tą, bus per­ka­mas ki­tas.  

So­cia­li­nių būs­tų trūks­ta

Šiais me­tais sa­vi­val­dy­bės ži­nio­je – 349 so­cia­li­niai būs­tai. Pa­gal plo­tą jie už­ima apie 14 tūkst. kvad­ra­ti­nių met­rų.

Ka­dan­gi so­cia­li­nių būs­tų ra­jo­ne trūks­ta, prie jų – ne­men­ka 265 šei­mų, lau­kian­čių bu­to, ei­lė.

Pa­gal būs­to sky­ri­mo mo­ty­va­ci­ją su­da­ry­tos še­šios at­ski­ros ei­lės. Dau­giau­sia šei­mų ben­dro­je ei­lė­je – 134.

Būs­to taip pat lau­kia 60 jau­nų šei­mų, 36 ne­įga­lie­ji, 17 gau­sių šei­mų, 16 as­me­nų, ku­rie naš­lai­čiais ta­po ar li­ko be tė­vų glo­bos iki 18 me­tų. Taip pat 2 as­me­nys ar šei­mos – būs­to pa­ge­ri­ni­mo ei­lė­je.

Lau­kia de­šimt­me­tį

Kaip pa­aiš­ki­no Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Jū­ra­tė Ka­se­lie­nė, ei­lė­je so­cia­li­niam būs­tui gau­ti žmo­nės ga­li pra­sto­vė­ti dau­giau kaip de­šimt­me­tį.

Ben­dra­ja­me lau­kian­čių­jų so­cia­li­nio būs­to są­ra­še yra ir to­kių, ku­rie jo lau­kia nuo 1996 me­tų, nors nuo­mo­tis iš sa­vi­val­dy­bės būs­tą pa­gal jų so­cia­li­nę pa­dė­tį ir pa­ja­mas jiems pri­klau­sy­tų.

Ne­tu­rin­tie­siems gy­ve­na­mo­jo būs­to ir me­tų me­tus sto­vin­tie­siems ei­lė­je nie­ko ki­to ne­lie­ka, kaip ieš­ko­tis „kam­po“, kol at­eis ei­lė. Vie­ni glau­džia­si pas gi­mi­nai­čius, ki­ti būs­tą iš­si­nuo­mo­ja.

Iš­si­nuo­mo­ti – sun­ki už­duo­tis

Ta­čiau Uk­mer­gė­je iš­si­nuo­mo­ti bu­tą – ne­men­ka pro­ble­ma. Pa­klau­sa ge­ro­kai vir­ši­ja pa­siū­lą.

„Uk­mer­gės“ sa­vait­raš­ty­je pa­si­ro­džius skel­bi­mui apie bu­to nu­omą, ieš­kan­tie­ji būs­to pri­vers­ti da­ly­vau­ti sa­vo­tiš­ka­me kon­kur­se. Bu­tų sa­vi­nin­kai pa­sa­ko­ja su­lau­kian­tys dau­gy­bės skam­bu­čių. Iš te­le­fo­ni­nio po­kal­bio at­si­rin­kę, jų nuo­mo­ne, pa­do­riau­sius ir pa­ti­ki­miau­sius, pas­kui juos kvie­čia po­kal­bio.

Kai­ną ke­lia nuo­mi­nin­kai

Prieš sa­vai­tę apie ne­to­li mies­to cen­tro iš­nuo­mo­ja­mą vie­no kam­ba­rio bu­tą „Uk­mer­gės“ sa­vait­raš­ty­je pa­si­skel­bu­si Ja­ni­na sa­kė su­lau­ku­si apie 50 skam­bu­čių.

Skel­bi­me bu­vo nu­ro­dy­ta ir kai­na – 200 li­tų mė­ne­siui, ta­čiau ji bū­si­mų nuo­mi­nin­kų ne­iš­gąs­di­no. Bu­vo ir to­kių, ku­rie kon­ku­ren­tus nu­rung­ti ry­žo­si auk­cio­no prin­ci­pu – šei­mi­nin­kams pa­siū­lė di­des­nę kai­ną. Ki­ti pa­ža­dė­jo su­mo­kė­ti už pus­me­tį į prie­kį.

Kai ku­rie skam­bi­nu­sie­ji pa­sa­ko­jo apie sa­ve, pa­aiš­ki­no, kur dir­ban­tys, iš­dės­tė šei­my­ni­nę pa­dė­tį, pa­si­sa­kė lai­kan­tys au­gin­ti­nius ir klau­sė, ar gy­vū­nai ne­už­kliū­tų bu­to šei­mi­nin­kams.  

Be nuo­mos mo­kes­čio

Miš­kų gat­vė­je bu­tą stu­di­juo­jan­čiai duk­rai lai­kan­ti ir iš­nuo­mo­ti lai­ki­nai nu­spren­du­si Da­lia pa­sa­ko­jo, jog iš­spaus­di­nus skel­bi­mą, klien­tų il­gai lauk­ti ne­rei­kė­jo. Su­lau­kė dau­gy­bės skam­bu­čių.

Mo­te­ris iš vi­sų at­si­rin­ko vie­nuo­li­ka pre­ten­den­tų, ku­riuos pas­kui pa­si­kvie­tė po­kal­bio.

Vie­no kam­ba­rio bu­tą iš­nuo­mo­jo jau­nai šei­mai be pa­pil­do­mo mo­kes­čio – su­si­ta­rė, kad nuo­mi­nin­kai su­mo­kės tik už ko­mu­na­li­nius pa­tar­na­vi­mus. Ko­dėl, esant to­kiai kon­ku­ren­ci­jai, bu­to šei­mi­nin­kė at­si­sa­kė pa­pil­do­mų mo­kes­čių? Ji pa­aiš­ki­no, kad bu­tas – „ne pa­čios ge­riau­sios būk­lės, be eu­ro re­mon­tų“.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų