Nuopelnai įvertinti literatūrine premija

Li­te­ra­tū­ri­nės Vla­do Šlai­to pre­mi­jos lau­re­a­tė­mis šie­met ta­po Žel­vos vi­du­ri­nės mo­kyk­los pe­da­go­gės – ma­ma ir duk­ra Zi­ta Kriau­čiū­nie­nė bei Ra­sa Po­vy­lie­nė. Pre­mi­ja joms skir­ta už kny­gas apie gim­tą­jį kai­mą, jo žmo­nes, pa­pro­čius, se­nuo­sius ar­chi­tek­tū­ros pa­min­klus.

 

Jur­gi­tos Ma­čiu­lie­nės nuotr. Zi­ta Kriau­čiū­nie­nė – Žel­vos vi­du­ri­nės mo­kyk­los mu­zie­jaus įkū­rė­ja ir va­do­vė.


 

Li­te­ra­tū­ri­nė pre­mi­ja tra­di­ciš­kai tei­kia­ma ru­de­nį, mi­nint Vla­do Šlai­to gim­ta­die­nį. Šie­met mi­ni­mos 93-io­sios šio kraš­tie­čio po­eto gi­mi­mo me­ti­nės. Ta pro­ga ket­vir­ta­die­nį jo gim­ta­ja­me Že­mait­kie­my­je vy­ko po­ezi­jos at­lai­dai, o penk­ta­die­nį Vla­do Šlai­to vie­šo­jo­je bib­lio­te­ko­je su­reng­tos jau pen­kio­lik­to­sios pre­mi­jos įtei­ki­mo iš­kil­mės.

Z. Kriau­čiū­nie­nė – Žel­vos vi­du­ri­nės mo­kyk­los mu­zie­jaus, ku­ria­me – jos bei šio kraš­to pra­ei­tis, įkū­rė­ja ir va­do­vė. R. Po­vy­lie­nė – lie­tu­vių kal­bos ir li­te­ra­tū­ros mo­ky­to­ja eks­per­tė. Is­to­ri­ją, pa­gar­bą gim­ti­nei puo­se­lė­jan­čios pe­da­go­gės įgy­ven­di­no ne vie­ną ben­drą pro­jek­tą.

Jų kan­di­da­tū­rą li­te­ra­tū­ri­nės pre­mi­jos sky­ri­mo ko­mi­si­jai pa­tei­kė Žel­vos mo­kyk­la. Pa­siū­ly­ti ke­tu­ri au­to­rių dar­bai: kny­ga „O šir­dy dar skam­bu­čiai ai­di“, skir­ta mo­kyk­los šimt­me­čiui bei mu­zie­jaus 50-me­čiui, taip pat lei­di­niai „Kai ne­be­lie­ka net var­dų... Žy­dų is­to­ri­jos ir kul­tū­ros pėd­sa­kai Žel­vo­je“, „Ant­ra­sis me­džio gy­ve­ni­mas. Žel­vos kraš­to me­di­nė ar­chi­tek­tū­ra“ ir „Se­nie­ji Žel­vos kraš­to kai­mai“. Kon­kur­so lau­re­a­tėms skir­ta 2000 li­tų pre­mi­ja.

R. Po­vy­lie­nei ne­ga­lė­jus da­ly­vau­ti ren­gi­ny­je, svei­ki­ni­mus pri­imi­nė­jo ir apie jųd­vie­jų veik­lą pa­sa­ko­jo jos ma­ma. Sa­vo pir­mą kny­ge­lę „Pi­lia­kie­mis“ ji pa­ra­šiu­si prieš try­li­ka me­tų – pa­sky­ru­si ją nyks­tan­čiam gim­ta­jam Pi­lia­kie­mio kai­mui Mo­lė­tų ra­jo­ne. „Tą kny­gą iš skaus­mo, liū­de­sio ir pra­ra­di­mų pa­ra­šiau. Jo­je – tai, kas šir­dy li­kę. Kny­ga – tar­si ant­ka­pio len­ta gim­ti­nei...“ – sa­ko kny­go­mis no­rin­ti iš­sau­go­ti pra­ei­ties pa­li­ki­mą. 

Iš skaus­mo, il­ge­sio, anot mo­ky­to­jos, gi­mu­sios ir ki­tos kny­gos, ku­rio­se – jau iš­ny­kę kai­mai, iš­ti­sų kar­tų gy­ve­ni­mai. Ji džiau­gia­si, kad tuo da­bar do­mi­si jau­no­ji kar­ta. Dar – iš nos­tal­gi­jos sa­vo pir­mie­siems mo­ki­niams: šyp­so­si 1960-ai­siais ga­vu­si auk­lė­ti 38-ių iš­dy­kė­lių bū­rį.

„Ra­šau iš mei­lės Žel­vos kraš­tui, iš pa­gar­bos žel­viš­kiams. La­bai nuo­sta­būs žmo­nės Žel­voj – švie­sūs, ge­ri, daug ži­nan­tys, la­bai my­lin­tys tą sa­vo kraš­tą. Su Ra­sa daug jų ap­lan­kėm, kal­bė­jo­mės, klau­sė­mės... Kai ku­rių ne­bė­ra... Ir jų pa­sa­ko­ji­mai at­gu­lė į mū­sų kny­ge­les“, – pa­sa­ko­jo lau­re­a­tė. 

Po­kal­biai su vie­tos gy­ven­to­jais lei­di­nių su­da­ri­nė­to­joms – vie­nas ker­ti­nių ak­me­nų. Dar nau­do­ta­si mo­kyk­los mu­zie­jaus me­džia­ga, daug lai­ko pra­leis­ta dir­bant su Lie­tu­vos na­cio­na­li­nės Mar­ty­no Maž­vy­do ir ki­tų bib­lio­te­kų ar­chy­vais. „Ren­giant kny­gas, mums daug „pa­dė­jo“ kry­žiai ir ki­ti is­to­ri­ją at­spin­din­tys me­di­nės ar­chi­tek­tū­ros pa­min­klai“, – sa­ko Z. Kriau­čiū­nie­nė. 

Už pra­smin­gą dar­bą pre­mi­jos lau­re­a­tei dė­ko­jo ir ją ap­do­va­no­jo ra­jo­no me­ras Vy­das Pa­knys bei sa­vi­val­dy­bės Kul­tū­ros ir vie­šų­jų ry­šių sky­riaus ve­dė­ja Lo­li­ta Ge­ruls­kie­nė. Mo­ky­to­ją svei­ki­no Žel­vos se­niū­nas Kęs­tu­tis Mi­ka­la­jū­nas, Žel­vos vi­du­ri­nės mo­kyk­los di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja Zo­fi­ja Ra­moš­kie­nė, sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tė Vi­du­tė Ta­ma­šaus­kie­nė. 

Ren­gi­ny­je kon­cer­ta­vo mo­ky­to­jo Vil­man­to Driu­ko auk­lė­ti­niai – šios mo­kyk­los jau­nie­ji at­li­kė­jai. Ar­mo­ni­ko­mis links­mai grie­žė Juo­zo Va­si­liaus­ko va­do­vau­ja­mi žel­viš­kiai mu­zi­kan­tai. 

Pa­svei­kin­ti Z. Kriau­čiū­nie­nės at­vy­ko Lie­tu­vos mo­ky­to­jų li­te­ra­tų „Spin­du­lio“ drau­gi­jos na­riai. Jai dė­ko­jo šios drau­gi­jos va­do­vė mū­sų kraš­tie­tė Al­bi­na Tu­mai­tė-Po­vi­la­vi­čie­nė. Sve­čių do­va­na lau­re­a­tei – po­ezi­ja ir jau­no­sios li­te­ra­tės Ru­gi­lės Vie­ve­sy­tės au­to­ri­nės dai­nos, pri­ta­riant gi­ta­ra.

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ  

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų