Paaiškėjo, kas šaukiamas į kariuomenę

Trečiadienį šimtai tūkstančių žmonių užgulė kompiuterius bandydami išsiaiškinti, ar jie bei jų artimieji papuolė į šauktinių sąrašus. Skelbiama, kad pirmuosius šaukimus prievolininkai turėtų paštu gauti per savaitę. Jiems prisistačius į karo prievolės skyrius bus vertinamas jaunuolių tinkamumas tarnybai.

 

Molėtų Karo prievolės ir komplektavimo poskyris, Amatų g. 4, tel. (8 383) 52 963; 8 612 96 193, atsakingas už karo prievolės administravimą Ukmergės, Visagino, Ignalinos, Švenčionių ir Molėtų rajonų savivaldybėse.

Šaukimo lapeliai bus išsiųsti per artimiausias 20 dienų.

Gavę šaukimo nurodymus, visi prievolininkai turės per nurodytą laiką atvykti į karo prievolės skyrius ir pateikti dokumentus.

Jei nebus nustatyta, kad tarnyba šauktiniui turi būti atidėta, jis bus siunčiamas pasitikrinti sveikatos.

Pirmieji šauktiniai bei savanoriai turi būti paskirti į dalinius Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione iki rugpjūčio 10 dienos, t. y. likus dvidešimčiai dienų iki rugpjūčio 24-ąją numatomos tarnybos pradžios.

Savanoriai turi privilegiją patys pasirinkti tarnybos vietą, tad būtent nuo jų pasirinkimo ir priklausys, kiek šauktinių tarnybą pradės rugpjūtį.

Galimybės atidėti tarnybą nurodytos krašto apsaugos ministro patvirtintame tvarkos apraše. Jame numatyta, kad tarnyba asmeniui gali būti atidedama, jei jis yra vienintelis darbingas šeimos maitintojas, jei jo šeimoje auga du ar daugiau vaikų iki 14 metų arba jei jis šaukiamas atlikti tarnybos žmonos nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu bei esant komplikuotam nėštumui. Asmeniui numatyta galimybė atidėti tarnybą, jeigu jis turi išskirtinių gabumų bei yra pelnęs laimėjimų mokslo, meno, sporto ar kitose srityse, savo veikla garsina Lietuvos vardą ir rengiasi dalyvauti arba dalyvauja respublikinio ar pasaulinio lygio renginiuose. Pastaruoju atveju nuo tarnybos asmuo atleidžiamas likus ne daugiau kaip 3 savaitėms iki renginio.

Taip pat numatyta galimybė svarstyti ir kitas tarnybos atidėjimo priežastis, jei prievolininkui ją atliekant „būtų padaryta neproporcingai didelė žala jo asmeniniams ar visuomeniniams interesams“.

Dėl „neproporcingai didelės žalos“ esą turėtų būti patenkinami ir ūkininkų prašymai atidėti tarnybą, pavyzdžiui, dėl sėjos.

Tarnybos atidėjimo tvarkos apraše numatyta išimtis ir studentams, kuriems suteiktos akademinės atostogos ar kurie yra išvykę studijuoti į užsienio aukštąją mokyklą pagal mainų programą – šiais atvejais tarnyba gali būti atidėta daugiausiai du kartus po vienerius metus.

Labai konkrečių kriterijų atidėti tarnybą nėra, galutinį sprendimą priims vietos komisijos.

Jei asmenys minėtų kriterijų neatitinka, prašymai dėl tarnybos atidėjimo individualia tvarka taip pat gali būti teikiami krašto apsaugos ministrui.

Krašto apsaugos ministerijos trečiadienį paskelbtuose šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašuose – 36 tūkst. 825 jaunuoliai. Tarnybą šiemet atlikti pageidavo dar per tūkstantis savanorių.

Ministerijos atstovai nurodė, kad sudarant sąrašus jau buvo įvertinta gyventojų registro informacija apie studentus ir moksleivius, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos informacija apie asmenis, kuriems tarnyba turėtų būti atidėta. Privalomai devynių mėnesių mokymams į kariuomenę kviečiami 19–26 metų jaunuoliai. Šiais metais tarnybai bus atrinkti 3 tūkst. asmenų, pirmenybę teikiant savanoriams.

Parengta pagal BNS

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų