Spausdinti šį puslapį

Pastato akcentai išryškės

Uk­mer­giš­kis Juo­zas Raš­čiaus­kas sa­ko la­bai be­si­do­min­tis „Drau­gys­tės“ ki­no te­at­ro pa­sta­to re­konst­ruk­ci­jos ei­ga. Ji jam ne­pa­tin­ka. Sa­ko iš­sa­kan­tis ir ki­tų žmo­nių nuo­mo­nę – pa­sta­tas per­ne­lyg pil­kas, niū­rus, be jo­kių ak­cen­tų ir, pa­na­šu, kad toks jau ir liks, nes da­bar jau dar­bai iš iš­orės per­si­kė­lė į vi­dų.

 Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Bu­vu­sio ki­no te­at­ro pa­sta­tas re­no­vuo­ja­mas ant­rus me­tus.


Po­nas Juo­zas sa­ko pri­si­me­nan­tis se­no­jo pa­sta­to pa­dai­li­ni­mus, pa­ryš­ki­ni­mus. Ma­no, kad jų la­bai trūks.

Vy­ras pats do­mi­si me­nu, ka­dais pats kū­rė, tad se­no­jo pa­sta­to re­konst­ruk­ci­ja jį la­bai trau­kia. Sa­ko net bu­vo įsmu­kęs vi­dun, tik, ži­no­ma, bu­vo iš­pra­šy­tas. „Ra­šy­kit apie tai, gal dar ne vė­lu bus pa­tai­sy­ti“, – pra­šė uk­mer­giš­kis.

Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jui pri­klau­san­čio­je se­no­jo­je „Drau­gys­tė­je“ sta­ty­bos dar­bus at­lie­ka UAB „Ire­ko“ iš Vil­niaus. Šios įmo­nės di­rek­to­rius Ma­rius Mi­la­še­vi­čius nu­ra­mi­no, kad pa­sta­to pa­gra­ži­ni­mų tik­rai bus.

Šiuo me­tu dar­bai tik­rai vyks­ta vi­du­je, bet vė­liau bus grįž­ta ir prie iš­orės pa­gra­ži­ni­mų. „Ma­ty­si­me 95 proc. tai, kas jau da­bar ma­to­ma, ta­čiau spal­vų bus ir ki­tų“, – pa­ti­ki­no įmo­nės va­do­vas. Pa­sak jo, pa­ryš­kin­tos bus bū­tent tos de­ta­lės, ku­rios ryš­kes­nės bu­vo ir anks­čiau.

Iš­ka­bą „Drau­gys­tės“ dar­bi­nin­kai nu­ka­bi­no ir ati­da­vė sau­go­ti mu­zie­jui.

Anot di­rek­to­riaus, bu­vu­sio ki­no te­at­ro pa­sta­to vi­du­je ne­ma­žai de­ta­lių bus iš­sau­go­ta ir res­tau­ruo­ta. Res­tau­ruo­ti ke­ti­na­ma laip­tus, jų tu­rėk­lus, di­džiuo­sius sie­ty­nus.

Erd­vė kol kas ne­skai­do­ma, liks to­kia, ko­kia bu­vu­si. Tik pa­grin­di­nė­je eks­po­zi­ci­jų sa­lė­je erd­vė su­skai­dy­ta zo­no­mis. Kol kas ne­nu­ma­ty­tos vie­tos ir dar­buo­to­jų ka­bi­ne­tams.

Di­rek­to­rius pri­mi­nė, kad šiuo me­tu ki­ta įmo­nė at­lie­ka eks­po­zi­ci­jos pro­jek­tą. Jis ir sa­vi­val­dy­bei, ir jų įmo­nei bus pri­sta­ty­tas lie­pos mė­ne­sį.

Pa­sak įmo­nės va­do­vo, iki lap­kri­čio pa­bai­gos vi­si sta­ty­bos dar­bai „Drau­gys­tė­je“ tu­rė­tų bū­ti baig­ti, o eks­po­zi­ci­jos įgy­ven­di­ni­mas, pri­klau­so­mai nuo fi­nan­sa­vi­mo, tu­rė­tų nu­si­kel­ti ki­tiems me­tams.

Re­konst­ruk­ci­ja pa­sta­te vyks­ta ant­rus me­tus. Pir­ma­jam eta­pui skir­ta apie 370 tūkst., ant­ra­jam – apie 544 tūkst. eu­rų. Lė­šos bu­vu­sio ki­no te­at­ro re­konst­ruk­ci­jai gau­tos pa­gal vals­ty­bės in­ves­ti­ci­jų pro­gra­mą.

Dar­bų ei­go­je bū­ta ne tik sta­ty­bų, bet ir grio­vi­mo. Bu­vo nu­griau­tas ad­mi­nist­ra­ci­nis pa­sta­tas, pri­jung­tas prie pa­grin­di­nio, ku­ria­me dir­bo Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jaus ad­mi­nist­ra­ci­ja.

Prie­sta­tą griau­ti nu­spręs­ta to­dėl, kad eks­per­tai nu­sta­tė, jog jo būk­lė daug pra­stes­nė nei pa­grin­di­nio mū­ro. Be to, „Drau­gys­tę“ nu­tar­ta pa­lik­ti au­ten­tiš­ką – to­kią, ko­kia bu­vo pa­sta­ty­ta 1959 me­tais.

Apie bu­vu­sio te­at­ro re­konst­ruk­ci­ją pra­šęs pa­si­do­mė­ti po­nas Juo­zas svars­tė ir apie ap­lin­kos ak­cen­tus. Jo ma­ny­mu, to­kio­je „su­per vie­to­je“ – skve­re prie­šais bu­vu­sį ki­no te­at­rą la­biau­siai tik­tų prie „Pi­vo­ni­jos“ pre­ky­bos cen­tro sto­vin­ti Vil­kmer­gės skulp­tū­ra.

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Stra­te­gi­nės plėt­ros ir in­ves­ti­ci­jų sky­riaus ve­dė­ja Ri­ma Boš­ke­vi­čie­nė sa­kė, kad kaip tik šiuo me­tu pa­skelb­tas Uk­mer­gės mies­to Kęs­tu­čio aikš­tės, Drau­gys­tės skve­ro, Pi­lies par­ko su pri­ei­go­mis pro­jek­to kon­kur­sas. Šia­me vie­ša­me kon­kur­se kvie­čia­mi da­ly­vau­ti vi­si sa­vo sri­ties spe­cia­lis­tai – ša­lies ir už­sie­nio ar­chi­tek­tai.

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)