Patarimų atvežė fakulteto dekanas

Pa­si­klau­sy­ti nau­din­gų ir įdo­mių pa­skai­tų ga­li­ma ir ne­ke­liant ko­jos iš Uk­mer­gės. Pra­ėju­sią sa­vai­tę to­kia ga­li­my­be pa­si­nau­do­jo at­ėju­sie­ji į kul­tū­ros cen­trą, Alek­san­dro Stul­gins­kio uni­ver­si­te­to Ag­ro­no­mi­jos fa­kul­te­to de­ka­no dr. Vik­to­ro Pranc­kie­čio pa­skai­tą.

 

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ag­ro­no­mi­jos fa­kul­te­to de­ka­nas dr. V. Pranc­kie­tis pa­de­monst­ra­vo pa­ties nau­do­ja­mus že­mės ūkio įran­kius.


 

Mū­sų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė ir Alek­san­dro Stul­gins­kio uni­ver­si­te­tas yra pa­si­ra­šę part­ne­rys­tės su­tar­tį. Sve­čią so­di­nin­kams pri­sta­tęs sa­vi­val­dy­bės vi­ce­me­ras Ro­lan­das Ja­nic­kas pa­si­džiau­gė šio ben­dra­dar­bia­vi­mo vai­siais – at­si­vė­ru­sia ga­li­my­be su­teik­ti uk­mer­giš­kiams ži­nių ir pro­fe­sio­na­lių pa­ta­ri­mų.

V. Pranc­kie­tis sa­vo pa­skai­to­je pa­sa­ko­jo apie ru­dens dar­bus so­de, pa­si­ruo­ši­mą žie­mai, ko­vą su li­go­mis ir ken­kė­jais, pa­ro­dė at­si­vež­tų įvai­rių pa­ties nau­do­ja­mų so­do ir dar­žo įran­kių.

Il­ga­me­tę pa­tir­tį so­di­nin­kys­tės sri­ty­je tu­rin­tis fa­kul­te­to de­ka­nas pa­nei­gė ke­lis įsi­šak­ni­ju­sius mi­tus. Pa­vyz­džiui, kad vais­me­džius rei­kia ba­lin­ti pa­va­sa­rį. Šį dar­bą re­ko­men­da­vo at­lik­ti ru­de­nį – nu­kri­tus obe­lų la­pams. Ba­lin­ti siū­ly­ta emul­si­niais da­žais.

Ne­re­tai so­di­nin­kų da­ro­ma klai­da, pa­sak spe­cia­lis­to, – per­dė­tas kruopš­tu­mas su­ka­sant že­mę apie me­de­lius. To esą da­ry­ti ne­ga­li­ma, nes vais­me­džių šak­nų sis­te­ma yra ga­na pa­vir­ši­nė, taip ji pa­žei­džia­ma. Ge­riau že­mę tik pa­vir­šiu­je su­pu­ren­ti.

Ru­de­nį Ag­ro­no­mi­jos fa­kul­te­to de­ka­nas ra­gi­no reng­tis ne tik ba­lin­ti vais­me­džius, bet ir reng­tis ko­vai su kiš­kiais ir pe­lė­mis. Pa­ste­bi­ma, kad šie­met ypač „pe­lin­gi“ me­tai, tad siū­lė ne­už­dels­ti ir šiuos grau­ži­kus kaip tik da­bar nai­kin­ti nuo­dais.

Ki­tas pa­ta­ri­mas – apie trę­ši­mą mi­ne­ra­li­nė­mis trą­šo­mis. Pa­ta­rė šių trą­šų ne­bi­jo­ti, ta­čiau iš ru­dens nie­kuo, iš­sky­rus pe­le­nus, dir­vos ne­tręš­ti. Be­je, pe­le­nus gy­rė kaip ypač ge­rą ir nie­ko ne­kai­nuo­jan­čią trą­šą. Pa­skai­čia­vo: 10 kg pe­le­nų yra 1 kg ka­lio, 0,35 kg fos­fo­ro bei ki­tų ele­men­tų.

Ver­tin­gos že­mės struk­tū­rai yra ir au­ga­lų lie­ka­nos bei ža­lio­sios trą­šos, to­kios kaip pa­sė­tos gars­ty­čios. Vėl­gi sa­vo­tiš­kas pa­skai­čia­vi­mas: vie­no mai­šo žo­lės kai­na, pa­ver­tus tą žo­lę kom­pos­tu, ly­gi vie­nam li­tui.

Dar daug įvai­rių nau­din­gų pa­ta­ri­mų at­ve­žęs V. Pranc­kie­tis ra­gi­no uk­mer­giš­kius ne tik puo­se­lė­ti tra­di­ci­jas rū­pi­nan­tis sa­vo so­dais ir dar­žais, bet ir do­mė­tis nau­jo­vė­mis, jų ne­si­bai­min­ti.

Su­si­ti­ki­me da­ly­va­vo so­dų ben­dri­jų va­do­vai ir na­riai.

Po pa­skai­tos Ag­ro­no­mi­jos fa­kul­te­to de­ka­nas at­sa­kė į su­si­rin­ku­sių­jų klau­si­mus. Sve­čias pri­si­pa­ži­no jau­čian­tis sen­ti­men­tus Uk­mer­gei, mat šia­me mies­te gy­ve­no jo pro­se­ne­liai.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų