Pavasariniai švarinimosi darbai – su naujovėmis

Šv. Ve­ly­kos šei­mi­nin­kėms aso­ci­juo­ja­si ne tik su ka­ta­li­kiš­ka šven­te, bet ir su na­mų šva­ri­ni­mo­si dar­bais. O jie Uk­mer­gė­je su­si­ję su nau­jo­vė­mis.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Vi­suo­ti­nis rū­šia­vi­mas – ga­li­my­bė ne­di­din­ti rin­klia­vos mo­kes­čio.


In­di­vi­du­a­lių na­mų gy­ven­to­jams pir­mą kar­tą da­li­na­mos ne tik kom­pos­ta­vi­mo dė­žės, bet ir at­lie­kų rū­šia­vi­mui skir­ti mai­šai. 

At­lie­kų tvar­ky­mas sa­vi­val­dy­bei at­si­ei­na vis bran­giau. Per trum­pą lai­ką Ka­zo­kiš­kių są­var­ty­no var­tų mo­kes­tis pa­bran­go dvi­gu­bai – nuo 50 iki 100 li­tų už to­ną.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės me­ro pa­va­duo­to­jas Ro­lan­das Ja­nic­kas sa­ko, kad iš­ki­lo di­le­ma – ar­ba di­din­ti vi­suo­ti­nės rin­klia­vos mo­kes­tį, ar­ba ieš­ko­ti bū­dų, kaip su­ma­žin­ti į są­var­ty­ną ve­ža­mų at­lie­kų kie­kį.

Pa­si­rink­tas ant­ra­sis bū­das. Ap­si­spren­di­mui įta­kos tu­rė­jo sta­tis­ti­ka. 2012 me­tais su­rink­tas miš­rių ko­mu­na­li­nių at­lie­kų kie­kis sie­kė 13 911 to­nų. Per­nai jį pa­vy­ko su­ma­žin­ti iki 13 424 to­nų.

R. Ja­nic­kas sa­ko, jog su­si­da­rius be­veik 500 to­nų miš­rių at­lie­kų su­ma­žė­ji­mui, ki­lo min­tis, kad dar yra re­sur­sų „pa­si­spaus­ti“.

„Rei­kia su­ak­ty­vin­ti žmo­nes rū­šia­vi­mui. Tik šis bū­das leis­tų kuo il­giau ne­di­din­ti vi­suo­ti­nės rin­klia­vos mo­kes­čio“, – tei­gia jis.

Iš­ei­tis – kom­pos­ta­vi­mas

Miš­rių ko­mu­na­li­nių at­lie­kų ma­ži­ni­mo bū­das tai­ko­mas ir prak­tiš­kai. Gy­ven­to­jai vis dau­giau at­lie­kų iš­me­ta jas rū­šiuo­da­mi. Per­nai su­rink­ta 102 to­nos po­pie­riaus at­lie­kų, kai tuo tar­pu už­per­nai – 78. Plas­ti­ko pri­rū­šiuo­ta apie 40 to­nų – dvi­gu­bai dau­giau nei anks­tes­niais me­tais.

Ka­dan­gi ža­lio­sios at­lie­kos Ka­zo­kiš­kių są­var­ty­ne ne­pri­ima­mos, mies­to in­di­vi­du­a­lių na­mų bei so­dų ben­dri­jų gy­ven­to­jams da­li­na­mos kom­pos­ta­vi­mo dė­žės. Iš vi­so jų ke­ti­na­ma iš­da­lin­ti apie 6000.

Sa­vi­val­dy­bė ne­be­rinks prie gat­vių su­krau­tų ža­lie­nų, o tie, ku­rie to­liau taip elg­sis, ga­li su­lauk­ti ad­mi­nist­ra­ci­nės at­sa­ko­my­bės.

Pa­sak vi­ce­me­ro, iš sa­vi­val­dy­bės tvar­ko­mų te­ri­to­ri­jų nu­pjau­ta žo­lė, la­pai, ša­kos ve­ža­mi į dum­blo kom­pos­ta­vi­mo aikš­te­lę. Tuo pa­si­rū­pi­na mies­tą tvar­kan­tis ope­ra­to­rius.

Pri­va­tiems na­mams – mai­šai

Iki šiol pa­lan­kes­nės są­ly­gos rū­šiuo­ti bu­vo dau­gia­bu­čių na­mų gy­ven­to­jams. Dau­ge­ly­je bui­ti­nių at­lie­kų kon­tei­ne­rių aikš­te­lių sto­vi ir „var­pe­liai“ po­pie­riui, plas­ti­kui, stik­lui.

Tuo tar­pu kon­tei­ne­rius miš­rioms at­lie­koms prie na­mų pa­si­sta­tę in­di­vi­du­a­lių na­mų gy­ven­to­jai tu­rė­jo ar­ba plas­ti­ką, po­pie­rių, stik­lą vež­ti į šias spe­cia­lias vie­tas, ar­ba vers­ti vis­ką į ben­drą ka­ti­lą.

Su­val­dy­ti šį pro­ce­są ypač svar­bu: ra­jo­ne re­gist­ruo­ta 7000 in­di­vi­du­a­lių val­dų ir jų in­dė­lis, ma­ži­nant šiukš­lių kie­kį, iš­ties ne­men­kas.  

Nuo ge­gu­žės mė­ne­sio in­di­vi­du­a­lių na­mų gy­ven­to­jų lau­kia nau­jo­vė: jiems bus da­li­na­mi mai­šai – kiek­vie­nai na­mų val­dai po du. Vie­nas bus skir­tas stik­lui, o ki­tas – po­pie­riaus ir plas­ti­ko pa­kuo­tėms.

Ra­jo­no va­do­vai pa­ti­ki­no, kad sa­vi­val­dy­bei tai nie­ko ne­kai­nuos – mai­šus pa­rū­pins pa­kuo­čių ga­min­to­jų ir var­to­to­jų aso­cia­ci­jos.

R. Ja­nic­kas sa­ko, kad šis rū­šia­vi­mo prin­ci­pas ir tai, ko­kios at­lie­kos tu­rė­tų ke­liau­ti į mai­šus, bus iš­dės­ty­tas lanks­ti­nu­kuo­se. Juos gy­ven­to­jai gaus kar­tu su mai­šais. Bus nu­ro­dy­tas ir gra­fi­kas, ka­da ir ko­kios at­lie­kos su­ren­ka­mos.

Mies­te mai­šai su plas­ti­ku ir po­pie­riu­mi bus ren­ka­mi kiek­vie­no mė­ne­sio tre­či­ą­ją sa­vai­tę. Ma­no­ma, jog stik­lui skir­tus mai­šus pa­kaks su­rin­ki­nė­ti kas an­trą mė­ne­sį – jos bus pa­ima­mos ant­rą­ją po­ri­nio mė­ne­sio sa­vai­tę.

Pil­nus rū­šiuo­tų at­lie­kų mai­šus pa­ė­mę jų ve­žė­jai žmo­nėms pa­liks tuš­čius.

Kai­me rū­šiuo­tos at­lie­kos bus pa­ima­mos tuo pa­čiu me­tu, kai bus ren­ka­mos miš­rio­sios.

Di­de­lių ga­ba­ri­tų – į aikš­te­lę

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Sta­sys Jac­kū­nas ra­gi­na gy­ven­to­jus nau­do­tis ir di­de­lių ga­ba­ri­tų aikš­te­lės Ger­se­niš­kių gat­vė­je pa­slau­go­mis. Tai ir­gi vie­nas iš bū­dų ma­žin­ti ap­mo­kes­tin­tų at­lie­kų kie­kį.

Gy­ven­to­jai čia ga­li iš­mes­ti bal­dus, se­nus lan­gus, du­ris ir ki­tus di­de­lius ra­kan­dus. Per me­tus ne­mo­ka­mai ga­li­ma pri­sta­ty­ti po ke­tu­rias leng­vo­jo au­to­mo­bi­lio pa­dan­gas.

Ta­čiau kol kas di­de­lio šuo­lio gy­ven­to­jų įpro­čiuo­se ne­ma­ty­ti – prie kon­tei­ne­rių vis tiek pa­lie­ka­mi bal­dai, sta­ty­bi­nio lau­žo krū­vos.

Per­nai ša­lia bui­ti­nėms at­lie­koms skir­tų kon­tei­ne­rių ope­ra­to­rius su­rin­ko apie 52 to­nas bal­dų, 432 to­nas pa­dan­gų. At­me­tus šį kie­kį iš ben­dro miš­rių at­lie­kų, leis­tų su­tau­py­ti ne­ma­žai są­var­ty­no „var­tų mo­kes­čiui“ iš­lei­džia­mų lė­šų.

S. Jac­kū­nas pa­brė­žia, kad sa­vi­val­dy­bei pa­vy­ko su­ma­žin­ti įsi­sko­li­ni­mus at­lie­kų ope­ra­to­riui – nuo 1 mi­li­jo­no iki 205 tūks­tan­čių li­tų.

Sko­li­nin­kus – į die­nos švie­są

Dar vie­nas veiks­nys, tu­rin­tis įta­kos sa­vi­val­dy­bė­je nu­sta­ty­tam vi­suo­ti­nės rin­klia­vos dy­džiui, – gy­ven­to­jų sko­los. Uk­mer­giš­kiai už at­lie­kų tvar­ky­mą sko­lin­gi per 1 mln. li­tų.

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja pa­si­rai­to­jo ran­ko­ves sko­lų iš­ieš­ko­ji­mui. Ma­no­ma, kad pri­tai­kius tam tik­rus me­cha­niz­mus per pus­me­tį apie 40 proc. sko­lų bus su­si­grą­žin­ta. Taip į biu­dže­tą įplauk­tų 400 tūkst. li­tų.  

Sko­li­nin­kai ra­gi­na­mi su­mo­kė­ti vi­suo­ti­nės rin­klia­vos mo­kes­tį. Ne­ga­vu­sie­ji są­skai­tų – pra­neš­ti sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jai.

Ra­jo­no va­do­vai ti­ki­si, kad šie bū­dai, pri­tai­ky­ti prak­tiš­kai, įga­lins su­ma­žin­ti iš gy­ven­to­jų su­ren­ka­mų ir į Ka­zo­kiš­kių są­var­ty­ną iš­ga­be­na­mų at­lie­kų kie­kį.

Tai leis­tų kol kas ne­di­din­ti vi­suo­ti­nės rin­klia­vos mo­kes­čio. Nuo to, ar uk­mer­giš­kiai bus pa­kan­ka­mai są­mo­nin­gi ir bus su­in­te­re­suo­ti rū­šiuo­ti, pri­klau­sys ir vi­suo­ti­nės rin­klia­vos mo­kes­čio dy­dis.

Rinks iš įmo­nių ir or­ga­ni­za­ci­jų

Ba­lan­džio 28 die­ną sa­vi­val­dy­bė or­ga­ni­zuo­ja ga­mi­nių at­lie­kų su­rin­ki­mą iš įmo­nių, įstai­gų ir or­ga­ni­za­ci­jų.

Bus su­ren­ka­mos elek­tros ir elek­tro­ni­nės įran­gos, ne­šio­ja­mų­jų ba­te­ri­jų ir aku­mu­lia­to­rių at­lie­kos.

At­lie­kų tu­rė­to­jui bus net su­mo­ka­ma už pri­duo­da­mas aly­vų, vi­daus de­gi­mo va­rik­lių te­pa­lo, ku­ro ir oro fil­trų, au­to­mo­bi­lių hid­rau­li­nių amor­ti­za­to­rių, au­to­mo­bi­li­nių ir pra­mo­ni­nių aku­mu­lia­to­rių at­lie­kas.

No­rin­čiuo­sius at­si­kra­ty­ti mi­nė­to­mis at­lie­ko­mis sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja siū­lo re­gist­ruo­tis iki ba­lan­džio 23 d. at­lie­Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. ar­ba tel. 8 5 206 09 01.

Su­si­sie­kus elek­tro­ni­niu paš­tu at­lie­Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. ar­ba te­le­fo­nu 8 600 90030, ga­li­ma pri­duo­ti sa­vo ne­be­nau­do­ja­mą au­to­mo­bi­lį ar­ba pa­teik­ti in­for­ma­ci­ją apie to­kias se­nie­nas, dū­lan­čias kie­muo­se. Taip pat šiais kon­tak­tais lau­kia­ma in­for­ma­ci­jos apie ne­le­ga­lius trans­por­to prie­mo­nių ar­dy­to­jus.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų