Pedagogė atsidavė fotografijai

Ukmergiškė fotografė Stasė Pulkauninkienė, minėdama veiklos dešimtmetį, bičiulius pakvietė į savo darbų parodą. O jie menininkę sveikino ne tik šia proga, bet ir pačiai sulaukus gražaus – penkiasdešimtojo – jubiliejaus.

 

Melanijos Širvienės nuotr. 50-mečio sulaukusi fotografė Stasė Pulkauninkienė mini ir veiklos dešimtmetį.


 

Parodą abiem sukaktims skyrusi jubiliatė sako fotografuoti pradėjusi kone prieš dešimt metų – tada, kai sužinojo apie skaitmeninę fotografiją. Tačiau šis menas traukęs jau seniai.

„Dar būdama mokinė labai mėgdavau lankyti parodas, vartyti profesionalių fotografijų albumus su A. Sutkaus, A. Macijausko, A. Kunčiaus darbais. Tie leidiniai darė didelį įspūdį, formavo supratimą apie tai, kas laikoma menu, ir man buvo tarsi pirmoji Lietuvos fotografijos mokykla“, – sako ji.  

Išbandyti tai rūpėdavę ir pačiai. Šypsosi praktiką, darant pirmąsias savo nuotraukas, atlikusi su draugių paskolintais juostiniais fotoaparatais.

Mokėsi iš naujo

Prisimena negalėjusi atsidžiaugti, kai, nepagailėjusi 800 litų, įsigijo juostinį „Konica Minolta“. O dabar darbo su tokiu nebeįsivaizduojanti. „Kiek tenka fotografuoti, kol kažką „pagauni“, bet kartais ir iš šimto tik vieną kadrą teišsirenki. Juostelėms pinigų nebeužtektų...“ – skaitmeninės fotografijos privalumus lygina pašnekovė.  

Naudingų žinių ji sako gavusi iš kolegos – fotografo Danieliaus Karalio, padėjusio daug ko išmokti, kai ėmėsi naujovių. „Kad ir kompiuteris: man buvo nepažįstamos programos, susijusios su skaitmenine fotografija. Todėl, stebėdama jį dirbantį, mokiausi elementariausių dalykų“, – už šias pamokas dėkinga fotografė.

Su įsigytu pirmuoju skaitmeniniu fotoaparatu „Sony“ nepasisekė. Rankinę su juo Ukmergėje vagys ištraukė iš rankų... Širdį skaudėjo ne vien dėl beveik 2000 litų kainavusio pirkinio. „Tada buvo taip gražu, žiema tokia efektinga, o aš fotoaparato lyg tyčia neturiu...“ – dabar šypsosi S. Pulkauninkienė.

Vėliau įsigijo ir „muilinukėmis“ vadinamus „Canon“, „Fuji“, tačiau jie dabar turimam veidrodiniam „Nikon“ neprilygsta.

Stabdo akimirkas

Vilniaus universitete filologiją baigusi moteris du dešimtmečius dirbo lietuvių kalbos mokytoja. Galbūt todėl jos nuotraukose daug literatūriškumo: „Kiti mano darbuose pastebi novelę, eilėraštį, pasakojimą... Jaunystėj ir pati rašiau eilėraščius. Dar esu piešusi – irgi mečiau, toliau nėjau, netobulinau... Todėl su fotografija šitaip nenoriu pasielgti.“

Nors kompiuteris, kaip pati sako, užkištas begalybe nuotraukų, jos visos brangios ir svarbios. „Fotografija – ne vien meniškumas. Tai – kaip laiko fiksavimas, nes nė viena tokia akimirka nebepasikartos. Kad ir šiandien: žiūriu – tarp medžių – toks ypatingas dangus, debesys, o kol išsitraukiau fotoaparatą, jų ir nebėra...“ – pasakoja pašnekovė.

Ieško ryto spalvų

Mėgsta fotografuoti žmones, miestą, o labiausiai – gamtą. „Joje visada pailsiu. Išeini bet kur – prie ežero ar piliakalnio... Ir matai, kaip kas rytą, kas mėnesį jis mainosi. Koks gražus piliakalnis rytais, kai rūkas, saulė... Sykį taip ypatingai atrodė, o aš nesustojau nufotografuoti. Ir dabar stovi tas vaizdas prieš akis, o aš negaliu sau atleisti, kad neužfiksavau jo“, – šypsosi moteris.

Svarbiausi fotografams ir tapytojams, anot jos, – rytas ir vakaras: „Jie dėkingi spalvoms, nes diena tokių spalvų, atspalvių neduoda. Dažnai fotografai ieško kuo ankstesnio ryto.“ Pati menininkė ieškanti kuo daugiau natūralios šviesos, saulės – prisipažįsta blykstės nemėgstanti.

Dalyvauja parodose

Ukmergiškės fotografijas ne kartą galėjo išvysti ne tik mūsiškio kultūros centro, bet ir kituose miestuose organizuojamų parodų lankytojai. Keleto fotokonkursų prizininkės darbai buvo eksponuoti Lietuvos Respublikos Seime bendroje ukmergiškių parodoje, o neseniai į veiklos dešimtmečio pristatymą autorė pakvietė bičiulius Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje.

S. Pulkauninkienė kurį laiką dalyvavo rajono menininkus vienijančio klubo „Horizontas“ veikloje. Fotografė itin žavisi ją įkvepiančia Lyduokiuose gyvenančio tapytojo Anatolijaus Stiško kūryba. Pasisemti naujovių vykstanti į fotomenininkų seminarą Nidoje, lankanti parodas.

Ukmergiškės nuotraukų taip pat galima rasti ir įvairiose šalies fotomenininkų darbų svetainėse internete.

Autorė: Vaidotė ŠANTARIENĖ   

11-22-5 straipsnio 2 nuotr

Stasės Pulkauninkienės nuotr. „Kaimiškos vaišės“.


 

 

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų