Psichologinė tarnyba mini jubiliejų

Ukmergės rajono pedagoginėje psichologinėje tarnyboje neretai sprendžiami ištisų šeimų likimai. Nors čia suteikta pagalba gali tapti vienintele išeitimi, vizito pas psichologą vis dar gėdijamasi. Dvidešimtmetį mininčios įstaigos vienas iš norų pasitinkant šią sukaktį – pakeisti tokį visuomenės požiūrį.

 

Autorės nuotr. Išeičių iš problemų padeda ieškoti Ukmergės rajono pedagoginės psichologinės tarnybos specialistės. Dešinėje – jos direktorė Dalia Glodenienė.  


 

Šioje tarnyboje dirbantys specialistai – psichologai, specialusis pedagogas, logopedas, socialinis pedagogas, neurologas teikia nemokamą pagalbą asmenims iki 21 metų, konsultuoja tėvus vaikų auklėjimo klausimais. Vertina sunkumų turinčių vaikų gebėjimus, prireikus skiria specialųjį ugdymą.

Vykstama į savo psichologų neturinčias mokyklas, darželius, dalyvaujama tėvų, pedagogų metodiniuose susirinkimuose, vaiko gerovės komisijų posėdžiuose. Taip pat vedami nemokami tėvystės mokymai mieste ir rajono seniūnijose, mokymai specialistams.

Tarnyboje organizuojamas ir neprigirdinčiųjų ugdymas – su vaikais dirba vienintelė rajone surdopedagogė Agnė Talalienė.

Bėdos – dar darželyje

Pagalbos prireikia turintiesiems elgesio, emocijų sutrikimų, neretai – net ir patiems mažiausiems rajono gyventojams. „Problemos pasimato dar darželyje, – pasakoja psichologė Romualda Civilkienė. – Dažniausiai susiduriame su mažųjų kalbos ir elgesio problemomis. Ikimokyklinis ir yra pats svarbiausias amžius teikti reikiamą pagalbą. Laiku pastebėjus galima lengviau įveikti iškilusius sunkumus.“

„Džiaugiamės tėvelių aktyviu dalyvavimu, noru pasidalinti patirtimi, rūpesčiais, sužinoti įvairesnių būdų, kaip pasielgti sunkiose kasdienėse situacijose. Nes būna – lyg ir žino, kaip reikia bendrauti su vaiku, bet patys nemoka, kartais sunku kad ir įdėmiai išklausyti vaiką“, – sakė psichologė Aldona Ivanauskienė.

Kartais pritrūksta laiko

Svarbu atkreipti dėmesį į kiekvieną vaiko veiksmą – rodomą piešinį, žaislą. „Juk dažnai pasakom – dabar neturiu kada, vėliau, netrukdyk... Tėvams neretai trūksta laiko atžaloms, o vaikų problemos „užauga“ kartu su jais – su kokiu septintoku paskui jau sunkiau užmegzti artimą ryšį“, – teigė pašnekovės.

Džiaugiasi, kai atvyksta abu tėveliai, domisi vaiko auklėjimu: „Po to jau ir pats vaikas noriai bendrauja, matom, kaip keičiasi jo elgesys. O jeigu jį varu atvarys pas mus – kokių galime tikėtis rezultatų...“

Rūpesčiai nuo mažens

Didele problema specialistės įvardija tarp mokinių gajas patyčias. O dėl jų – skaudžios nelaimės. Neseniai atlikta apklausa parodė, jog rajone nėra nė vienos mokyklos, kurioje jų nebūtų. „Patyčios prasideda ne tik nuo pirmos klasės. Jų apraiškos – jau darželyje. Tyčiojasi dėl visko: ir aprangos, ir dėl mobiliojo telefono, jei neturi“, – pasakojo R. Civilkienė.

Pedagoginės psichologinės tarnybos konsultacijų prireikia ir pedagogams. O jų vaidmuo padedant išvengti patyčių ir spręsti kitus vaikų rūpesčius yra labai svarbus. Kaip ir tėvų, nuo kurių priklauso vaiko emocinė sveikata, gerovė.

Sprendžia vaiko likimą

„Kartais klaidingai manoma, kad psichologai ar kiti specialistai išspręs visas problemas. Mūsų siekis – kad tėvai suprastų, jog mes tik prisidedame savo veikla padėdami vaikui ir visai šeimai. Tik dirbdami kartu – vaikas, tėvai, pedagogai ir specialistai – galime padėti vaikui įveikti sunkumus“, – sako tarnybos direktorė Dalia Glodenienė.

Ji dvidešimtmečio sulaukusiai įstaigai tiek laiko ir vadovauja. Ši savivaldybės biudžetinė įstaiga – pirmoji Lietuvoje rajone įsteigta tokia tarnyba. Kolektyve šiuo metu yra dešimt žmonių.

„Esam itin atsakingos už vaiką, nes mes vertinam jo įgūdžius, galias, sunkumus, parašom išvadą dėl vaiko poreikių, nuo kurios priklauso ugdymo ir daug kitų dalykų“, – pasakoja psichologė Vilma Vaicekauskienė.

Bendradarbiauti – svarbu

Gimtadienį kolektyvas pasitiko šiltose ir jaukiose patalpose Klaipėdos gatvėje, kuriose įsikūręs vos dveji metai. Darbuotojos džiaugiasi čia turinčios atskirus kabinetus, visą būtiną įrangą, o svarbiausia – puikias sąlygas teikti pagalbą.

Džiaugiasi ir besikeičiančiu visuomenės požiūriu į švietimo pagalbos specialistus, jų indėlį padedant spręsti sunkumus. Vis dažniau vaikai, tėvai ir pedagogai praveria pedagoginės psichologinės tarnybos duris.

„Ne vien tėvų, ugdymo įstaigų bendruomenių, bet ir mūsų tarnybos steigėjų, kuratorių teigiamas požiūris į specialistų darbą yra labai svarbus. To ir norisi palinkėti jubiliejaus proga, nes švietimo pagalbos specialistai mūsų visuomenėje yra labai reikalingi“, – sako tarnybos direktorė D. Glodenienė.

Autorė: Vaidotė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų