Rinkimų Prancūzijoje ypatumai

Nors Prancūzijoje jau antrą kartą teko stebėti vietinės savivaldos rinkimus, šį kartą su šiuo įvykiu susidūriau iš arti. Tai suteikė galimybę pasigilinti į šalies rinkimų sistemą ir pastebėti, kad Prancūzijoje ji gerokai skiriasi nuo rinkimų Lietuvoje.

 

Savivaldybė, kurioje gyvenu, nedidelė, nuo 1990 metų joje nebuvo jokios konkurencijos, tačiau šiemet gyventojams atsirado pasirinkimas tarp trijų kandidatų.

Merai kandidatai savo komandas pradėjo formuoti daugiau nei prieš metus, kuomet gavau pirmą pasiūlymą kandidatuoti viename sąraše.

Lietuvoje teko kandidatuoti vietinės savivaldos rinkimuose, taip pat būti savivaldybės tarybos nare (baigiantis mandatui išvykau gyventi į Prancūziją), todėl iš pradžių šis pasiūlymas sudomino. Tačiau greitai supratau, kad lietuviška patirtis nelabai derinasi su vietine situacija.

Prancūzijoje rinkimai į vietinės valdžios institucijas vyksta kas 6 metai. Meras ir jo komanda renkama tiesiogiai. Meras kandidatas pats suformuoja savo komandą, sudaro vadinamąjį sąrašą. Mažose savivaldybėse sąrašai paprastai būna nepartiniai, tame pačiame – dešiniesiems, kairiesiems ir centristams prijaučiantys kandidatai. Tarp jų gali būti ir partijų nariai.

Žinoma, neišvengiamai pagal nepartinio mero prijautimą vienai ar kitai politinei srovei visam jo sąrašui klijuojama dešinė/kairė etiketė...

Sąrašai užregistruojami Prefektūroje. Jie yra blokuoti, piliečiai balsuoja už visą pasirinkto mero sąrašą.

Mero kandidato komandą sudaro tiek narių, kiek yra tarybos narių vietų, sąrašas sudaromas remiantis moterų ir vyrų lygybės principu – jeigu meras kandidatas – vyras, toliau sąraše kas antra privalo būti moteris.

Pasitaiko, kad mažoje komunoje nesusidaro pakankamas kandidatuoti pageidaujančių moterų skaičius, tokiu atveju meras iš viso praranda galimybę kandidatuoti.

Šiais metais daugiau nei 60 Prancūzijos savivaldybių nesusidarė pilnos kandidatų komandos, savivaldybės liko be vadovaujančios institucijos, į jas bus išsiųstos prefektūros sudarytos darbo grupės, kurios laikinai vykdys mero ir tarybos narių funkcijas, kol šios komunos bus prijungtos prie kitų savivaldybių.

Įdomu buvo stebėti priešrinkiminę kampaniją, nors šiuo atveju ji panašiai vyksta, kaip ir Lietuvoje: ruošiami bukletai, reklamuojami būsimi planai spaudoje, internete, organizuojami susitikimai su gyventojais, lankomasi namuose, turguose, viešosiose vietose, trumpai pristatant savo programas ir kviečiant balsuoti.

Šių metų rinkiminė kampanija vyko labai įtemptai, Prancūzijos politikoje vis stipresnius sparnus besiauginantis Nacionalinis Frontas – ekstremali dešinioji, kurios programoje nacionalistiniai siekiai, – tapo rimta grėsme tradicinėms partijoms, šį kartą jų kandidatai laimėjo valdžią dideliuose miestuose, tokiuose kaip Beziers ar Frejus – iš viso 12-oje miestų.

Rinkimai vykdomi dviem turais. Pirmame ture dalyvauja visi pageidajantys kandidatai, kurių sąrašus patvirtina prefektūra (vyriausybės atstovybė departamente arba regione).

Rinkimai gali pasibaigti pirmuoju turu, jeigu dalyvauja tik vienas sąrašas arba jeigu vienas iš dalyvaujančių sąrašų gauna daugiau nei 50 proc. galiojančių balsų. Negaliojantys biuleteniai (jeigu yra du ar daugiau biuletenių viename balsavimo voke, arba jeigu yra taisymų biuleteniuose) atskirų sąrašų rinkimų rezultams tiesioginės įtakos neturi, gauti procentai skaičiuojami tik nuo galiojančių biuletenių skaičiaus.

Į antrą rinkimų turą patenka tie sąrašai, kurie pirmame ture surenka ne mažiau nei 10 proc. galiojančių balsų. Antram turui sąrašus taip pat reikia užregistruoti prefektūroje, jie gali būti jungiami arba jie turi teisę pasitraukti iš antro turo.

Laimėjusių–pralaimėjusių vietų santykis savivaldybės taryboje priklauso nuo gautų galiojančių balsų, bet laimėjusieji gauna vietų ne procentaliai pagal balsavimo UŽ rezultatus, o didžiąją daugumą, skaičiuojant principu: 50 proc. +1 + vietos, gautos padalinus likusius 49 proc. II turo rezultatus procentaliai kiekvienam sąrašui.

Pavyzdžiui, Albi miesto taryboje yra 43 vietos, laimėjusios merės dešiniųjų partijų sąrašas gavo 46,07 proc. balsų ir užsitikrino 22 vietas (50 proc. + 1). Papildomai gavo dar 10 vietų, tenkančių už surinktus 46,07 proc., padalinus likusius 49 proc. visiems 4 sąrašams, taigi Socialistams, Nacionaliniam frontui ir žaliesiems Taryboje teliko 11 vietų.

Pagal tokį reglamentą išrinktas mero kandidato sąrašas nesusiduria su jokiom problemom, balsuojant už mero ir jo pavaduotojų kandidatūras, kurios sąrašo viduje paprastai būna nuspręstos rinkiminės kampanijos metu, nei už bet kuriuos kitus siūlymus.

Mero pavaduotojų skaičius neturi viršyti 30 proc. savivaldybės tarybos narių skaičiaus. Pavaduotojai renkami principu ne mažiau 2/3 tos pačios lyties narių. Merui ir pavaduotojams įstatymas numato atlyginimus priklausomai nuo gyventojų skaičiaus, tarybos narių nutarimu jų atlyginimai gali būti padalinti. Nedidelėse savivaldybėse išmokos tarybos nariams yra simboliškos, merai ir pavaduotojai lieka dirbti savo tiesioginio darbo, todėl neretai merais pageidauja tapti pensininkai.

Prancūzijoje meras ne tik organizuoja visą savivaldybės veiklą, vykdo sprendimus, bet ir turi išskirtinę valdžią ir išskirtinę atsakomybę, į kurią įeina municipalinės policijos veikla bei savivaldybės administracijos darbuotojų valdymas. Savivaldybei priklauso ir pradinės mokyklos valdymas.

Meras Prancūzijoje yra valstybės atstovas savivaldybėje, jo statusas apima civilinės būklės pareigūno ir kriminalinės policijos pareigūno funkcijas. Tik meras arba jo įgaliotas pareigūnas turi teisę tvirtinti visus civilinės būklės aktus, tuokti ir tvirtinti santuokas, tvirtinti dokumentų kopijas, legalizuoti asmens parašą.

Kaip kriminalinės policijos pareigūnas jis gali prokuroro arba kriminalisto tyrėjo įsakymu vykdyti tyrimą apie įtariamą asmenį, tikrinti jo materialinę, šeiminę ir socialinę situaciją.

Jo pareigų sąrašas ilgas, numatytas Bendrajame teritorinių bendrijų Kodekse. Jas gyventojai patiki tik jiems gerai pažįstamam, juos mylinčiam piliečiui.

Dana KAMARAUSKIENĖ

Tiesiogiai iš Prancūzijos

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų