Spausdinti šį puslapį

Rugsėjis sukvietė į mokyklas

Pasibaigus vasaros atostogoms, pirmadienį mokyklos prisipildė mokinių. Šiemet jų vėl sulaukta mažiau. Tačiau, skirtingai nei praėjusiais mokslo metais, atėjo daugiau pirmokų. Tuo metu pedagogai ne tik ugdys, bet ir mokysis patys.

 

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Mokslo ir žinių diena – šventė ir mokiniams, ir mokytojams.


 

Rugsėjo 1-osios skambutis į rajono bendrojo ugdymo mokyklas šiais mokslo metais sukvietė 4043 mokinius. Tai, pasak savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistės Irenos Lukoševičienės, – apie 220 mokinių mažiau nei pernai. Tačiau šis mažėjimas šiemet, anot jos, ne toks ryškus kaip dar ankstesniais metais. Suformavus mokyklų klasių komplektus, jų – vienuolika mažiau nei pernykščiais mokslo metais.

Pirmos klasės duris šį rugsėjį pravėrė 321 vaikas. Pasak pašnekovės, sulaukta beveik 40-čia pirmaklasių daugiau. „Tokia tendencija – visoje Lietuvoje: mokyklose mokinių mažėja, bet pačių pirmokų daugiau. Tai – 2007 metais gimę vaikučiai. Matyt, tie metai buvo labai derlingi“, – šypsosi ji.

„Su pradinėmis – 1–4 klasėmis apskritai turim stabilumą. Skirtumas nuo pernai – tik devyniais vaikais“, – sakė specialistė.

Abiturientų rajono mokyklose šiais mokslo metais – 301. Tai – mažiau nei praėjusiais, kai jų buvo apie 360.

Ypatinga ši Mokslo ir žinių diena – Taujėnų mokyklos bendruomenei, kurią ji pasitiko didžiuodamasi gimnazijos statusu. Pirmadienį čia surengtos gimnazijos inauguracijos iškilmės. Į šventinį renginį kviesta garbių svečių, geriausios kloties dar vienai rajono gimnazijai linkėjo sveikintojai.

Be šiosios rajone dar turime Siesikų gimnaziją, Jono Basanavičiaus bei Antano Smetonos gimnazijas. I. Lukoševičienė taip pat užsiminė ir apie Želvos vidurinės mokyklos galimybę tapti gimnazija. Paraiška ugdymo programų akreditacijai jau pateikta, ar įstaiga atitinkanti reikalavimus, vertins akreditacijos komisija.

Šis rugsėjis atnešė ir su pedagogų darbu susijusių pokyčių. Mat nuo rugsėjo 1-osios, vadovaujantis švietimo ir mokslo ministro įsakymu dėl kvalifikacinių reikalavimų mokytojams, mokyklose turėtų dirbti tik specialistai. Tai reiškia, jog pedagogo turima kvalifikacija turi atitikti jo dėstomą dalyką. Tiems, kurie dėsto po keletą skirtingų dalykų, tačiau neturi atitinkamo mokytojavimo stažo, reikėtų persikvalifikuoti.

Pašnekovės teigimu, dauguma didesnėse mokyklose dirbančių pedagogų ir yra dėstomos srities specialistai. Kaip jie pasiskirstys mažesnėse, pavyzdžiui, kaimo mokyklose, priklausys nuo to, kokias studijas yra baigę. Gali būti, jog minėtas įsakymas dalį pedagogų privers papildomai mokytis.

Privalomasis bendrasis ugdymas organizuojamas iš viso 17-oje rajono įstaigų. Be gimnazijų, vidurinių, pagrindinių mokyklų – tai dar ir mokykla-darželis „Varpelis“ bei „Ryto“ specialioji mokykla.

Autorė: Vaidotė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)