Spausdinti šį puslapį

Rugsėjo skambutis sukvies ir suaugusiuosius

Lau­kiant į ra­jo­no ug­dy­mo įstai­gas su­grįž­tan­čių mo­ki­nių, sku­ba­ma jo­se už­baig­ti re­no­va­ci­jos dar­bus. Moks­lo me­tus kai ku­rios mo­kyk­los pa­si­tin­ka ne tik at­si­nau­ji­nu­sios: nau­jo­vių ža­da­ma ir ug­dy­mo pro­ce­se.

 Gedimino Nemunaičio nuotr. Rugsėjo pirmosios šventė pražysta gėlėmis...


 

Sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja Da­lė Ste­po­na­vi­čie­nė pa­sa­ko­jo, jog ne­pa­baig­ta re­no­va­ci­ja An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jo­je. Dar­bai dar tę­sis rug­sė­jį, ta­čiau ug­dy­mo pro­ce­sui, anot jos, ne­truk­dys. Bus re­no­vuo­tas vi­sas ant­ras gim­na­zi­jos aukš­tas, at­ei­ty­je lau­kia tre­čio­jo re­mon­tas.

Da­žy­mo ar ki­tų smul­kių dar­bų prieš moks­lo me­tus at­lik­ta ne vie­no­je įstai­go­je. „Sa­vi­val­dy­bė sky­rė lė­šų Pa­bais­ko mo­kyk­lai lan­gams su­si­dė­ti, ne­di­de­lis re­mon­tė­lis taip pat pa­da­ry­tas Dai­na­vos iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo sky­riu­je. Žie­mą čia ne­be­bus pro­ble­mų dėl šal­čio“, – pa­sa­ko­jo ve­dė­ja. Ap­šil­tin­ta mo­kyk­los-dar­že­lio „Var­pe­lis“ iš­orė, li­ko su­tvar­ky­ti pa­ma­tus, su­dė­ti trin­ke­les.

Iki­mo­kyk­li­nės 8 va­lan­dų gru­pės šie­met ati­da­ro­mos Del­tu­vo­je ir Sie­si­kuo­se. „Del­tu­viš­kiams pa­gal pro­jek­tą lė­šų sky­rė Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­ja, taip pat ieš­ko­jo rė­mė­jų. To­dėl at­lik­tas di­des­nis re­mon­tas – ne tik grin­dų pa­da­žy­mo“, – sa­kė pa­šne­ko­vė.

Tiks­las – ug­dy­ti ly­de­rius

Pla­nuo­ja­ma, kad į ra­jo­no mo­kyk­las rug­sė­jį su­si­rinks 4292 moks­lei­viai – 227 ma­žiau nei per­nai. „Šis skir­tu­mas ne toks di­de­lis, kaip anks­tes­niais me­tais, to­dėl tru­pu­tį leng­viau at­si­kvė­pėm. Ta­čiau tas po­ky­tis vis tiek liūd­nas...“ – sa­ko D. Ste­po­na­vi­čie­nė. Lau­kia­ma 285 pir­mak­la­sių. Per­nai jų bu­vo 335.

Ne­be­lie­ka Jau­ni­mo mo­kyk­los – ke­lios jos kla­sės per­kel­tos į Už­upio mo­kyk­lą. Tuo me­tu šio­ji kar­tu su „Ši­lo“ mo­kyk­la rug­sė­jį jau ant­rus me­tus pa­si­tin­ka bū­da­mos pa­grin­di­nė­mis. „Ir da­bar nos­tal­gi­ja iš mo­ky­to­jų gir­di­si, kad ne­tu­ri abi­tu­rien­tų. Iš­gy­ven­ti šį po­ky­tį ne taip pa­pras­ta, rei­kia lai­ko su­si­tai­ky­ti. Ta­čiau tin­klo per­tvar­ka įgy­ven­din­ta tin­ka­mai, mies­to mo­kyk­los tu­rė­jo bū­ti re­or­ga­ni­zuo­tos, ir tu­rim iš­mok­ti gy­ven­ti ki­taip“, – sa­kė ve­dė­ja.

Apie švie­ti­mo po­ky­čius kal­bė­ta ir šią sa­vai­tę vy­ku­sia­me Uk­mer­gės ra­jo­no švie­ti­mo ly­de­rys­tės fo­ru­me „Kar­tu mes ga­li­me dau­giau“. Švie­ti­mo dar­buo­to­jai dis­ku­ta­vo apie tech­no­lo­gi­jų svar­bą ug­dy­mo pro­ce­sui, po­rei­kį keis­tis kar­tu su gy­ve­ni­mu. „Pe­da­go­gas tu­ri bū­ti ne tik mo­ky­to­jas, bet ir drau­gas mo­ki­niui, – fo­ru­me iš­sa­ky­to­mis min­ti­mis da­li­jo­si pa­šne­ko­vė. – Vie­nas pa­grin­di­nių už­da­vi­nių ben­dro­jo ug­dy­mo mo­kyk­loms – ug­dy­ti ly­de­rį, o tai ir ga­li da­ry­ti ly­de­riai. Tu­rim siek­ti, jog mo­ki­nių re­zul­ta­tai bū­tų ge­res­ni ir mo­kyk­los ap­lin­ka to­kia, kad jo­je tam bū­tų vi­sos są­ly­gos.“

Ant­ra­die­nį D. Ste­po­na­vi­čie­nė taip pat da­ly­va­vo Vil­niu­je vy­ku­sio­je me­ti­nė­je švie­ti­mo dar­buo­to­jų kon­fe­ren­ci­jo­je. Jo­je pri­sta­ty­ta vals­ty­bi­nė švie­ti­mo stra­te­gi­ja 2013–2022 me­tams, ap­tar­ti mo­kyk­lų tin­klo kū­ri­mo tai­syk­lių po­ky­čiai. Ve­dė­ja mi­nė­jo, jog vie­nas iš svars­ty­tų klau­si­mų – ga­li­my­bė kai­mo mo­kyk­lo­se, tu­rin­čio­se po vie­ną 11–12 kla­sę, pa­lik­ti vi­du­ri­nio ug­dy­mo pro­gra­mą. To­dėl, jos tei­gi­mu, ti­kė­ti­na, kad mū­siš­kės Tau­jė­nų, Žel­vos ir Vep­rių vi­du­ri­nės mo­kyk­los ne­taps pa­grin­di­nė­mis. Jas ak­re­di­ta­vus, ga­lė­tų tap­ti gim­na­zi­jo­mis.

Su­lau­kė po­ky­čių

Gim­na­zi­jos sta­tu­su nuo šie­met džiau­gia­si sie­si­kie­čiai. Moks­lo me­tams ren­gia­si 244 gim­na­zis­tai. Mo­ky­sis de­šimt pir­mo­kė­lių, tarp jų – du iš Pet­ro­nių pra­di­nio ug­dy­mo sky­riaus. Sie­si­kų gim­na­zi­jo­je dir­ba per 30 pe­da­go­gų.

„Rug­sė­jo 1-osios šven­tės lau­kia­me pa­ky­lė­ti, – džiau­gia­si di­rek­to­rius Vai­do­tas Ka­li­nas. – Jai ruoš­da­mie­si, at­nau­ji­nom ir sa­vo at­ri­bu­ti­ką. Nau­jo­je gim­na­zi­jos em­ble­mo­je įpras­min­tos pa­grin­di­nės ver­ty­bės – drau­giš­ku­mas, sa­va­no­rys­tė.“

Gim­na­zis­tai taip pat ap­si­rengs uni­for­mas. Vyš­ni­nės spal­vos ap­ran­gą – švar­ke­lius, sa­ra­fa­nus, si­jo­nus, kel­nes – siū­di­no­si įmo­nė­je „Ma­no­vi­ta“. Di­rek­to­rius sa­ko, jog svar­biau­sia ku­riant em­ble­mą ir ren­kan­tis dra­bu­žius bu­vo mo­ki­nių nuo­mo­nė. Kad vai­kai pa­si­puoš uni­for­mo­mis, pa­ten­kin­ti ir tė­vai.

Sie­si­kie­čiai da­ly­vau­ja ly­de­rys­tės pro­jek­tuo­se, pre­ven­ci­nė­se pro­gra­mo­se. „Jas įgy­ven­din­da­mi, di­džiau­sią dė­me­sį skir­sim so­cia­li­nių įgū­džių ug­dy­mui. Taip pat pla­nuo­ja­me mo­ki­nių su­si­ti­ki­mus su di­rek­to­riu­mi prie ar­ba­tos, at­si­sa­kėm bu­dė­ji­mo tarp pa­mo­kų – mo­ki­niai per per­trau­kas tu­ri il­sė­tis“, – pa­sa­ko­jo V. Ka­li­nas. Jis dė­kin­gas vie­tos ūki­nin­kams, ver­sli­nin­kams, prie mo­kyk­los ge­ro­vės pri­si­de­dan­tiems ski­riant lė­šų ug­dy­mo rei­ka­lams.

Lau­kia dar­že­li­nu­kų

Pa­sa­ko­jo, jog į nau­ją iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo gru­pę dar­že­li­nu­kai bus at­ve­ža­mi iš na­mų ir par­ve­ža­mi, gru­pė­je or­ga­ni­zuo­ja­mas mai­ti­ni­mas. „Vai­kus ug­dy­sim pa­gal sa­va­ran­kiš­ko gy­ve­ni­mo mo­de­lį, o dar­bas vyks ne tik gru­pėj: bus iš­vy­kų, ki­tų pa­žin­ti­nių veik­lų. Ga­lim pri­im­ti 20 vai­kų, ta­čiau pra­šy­mų tu­rim kiek dau­giau – ban­dy­sim vi­sus su­tal­pin­ti“, – sa­ko va­do­vas. Gru­pė­je dirbs trys dar­buo­to­jos.

Mo­kys jo­di­nė­ti

Kar­tu su Sie­si­kų moks­lei­viais rug­sė­jo lau­kia ir kiek ne­įpras­ti „auk­lė­ti­niai“. Į nuo 2003-ių­jų gy­vuo­jan­tį mo­kyk­los zo­o­lo­gi­jos so­dą su­grįž­ta įvai­rūs gy­vū­nė­liai, ku­riuos va­sa­rą vai­kai ap­si­i­ma pri­žiū­rė­ti na­muo­se. So­de mo­ki­nius kiek­vie­ną ry­tą pa­si­tin­ka bio­lo­gi­jos mo­ky­to­jas Da­lius Sta­še­lis. Šio­je ka­ra­li­jo­je – žu­vys, rop­liai, šin­ši­lai, de­gu, ki­ti grau­ži­kai... Gy­vū­nų rū­šių – apie 60, tarp ku­rių – ke­lio­li­ka skir­tin­gų paukš­čių rū­šių.  

Gal­vo­ja­ma ir apie dar vie­ną ne­įpras­tą gy­ven­to­ją. Ben­dra­dar­biau­jant su Sie­si­kų žir­gi­nin­kais, ren­gia­mos gai­rės mo­ky­ti vai­kus jo­di­nė­ti. „Ruo­šia­mas jo­ji­mo mo­ky­to­jas, gal mo­kyk­la tu­rė­tų žir­ge­lį že­mai­tu­ką – ši­taip pri­si­dė­tu­me ir prie lie­tu­viš­kų tra­di­ci­jų sau­go­ji­mo“, – šyp­so­si di­rek­to­rius.

Vėl sie­kia moks­lo

Mo­kyk­li­nis skam­bu­tis ne­tru­kus su­skam­bės ir tiems, ku­rie jau prieš daug me­tų be­sė­dė­ję mo­kyk­los suo­le. To­kių moks­lei­vių lau­kia­ma Jo­no Ba­sa­na­vi­čiaus gim­na­zi­jo­je. Čia jau an­tri me­tai vyk­do­ma su­au­gu­sių­jų vi­du­ri­nio ug­dy­mo pro­gra­ma.

„Tai – dir­ban­tys, au­gi­nan­tys vai­kus žmo­nės, mo­kyk­lo­je mo­kę­si prieš 19–20 me­tų, ku­riems da­bar pri­rei­kė vi­du­ri­nio iš­si­la­vi­ni­mo, – pa­sa­ko­jo gim­na­zi­jos di­rek­to­rius Va­len­ti­nas Gend­vi­lis. – Aš­tuo­ni su­au­gu­sie­ji lan­kys 12 kla­sę ir trys, ku­rie ke­ti­na mo­ky­tis 11-oje. Mo­ki­nių skai­čius kin­ta, nes bū­na, kad at­ei­na ne rug­sė­jį, bet me­tų ei­go­je.“

Ka­dan­gi to­kių mo­ki­nių ne­daug, jie ren­ka­si sa­va­ran­kiš­ką mo­ky­mą­si. Du­kart per sa­vai­tę at­ei­na į kon­sul­ta­ci­jas, o at­si­skai­to lai­ky­da­mi įskai­tas. Pa­sak V. Gend­vi­lio, su­au­gu­sie­siems dės­to­mi vi­si mo­ko­mie­ji da­ly­kai. Jų vi­du­ri­nio iš­si­la­vi­ni­mo sie­kian­čiam as­me­niui pri­va­lo­ma mo­ky­tis ne ma­žiau kaip aš­tuo­nis.

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)