Sausio 1-osios kūdikiams dovanos euro monetas

Naują istorinį tarpsnį pradėjęs euras žymi net ir pirmųjų šių metų kūdikių gimtadienius. Tokiems dovanų žada Lietuvos bankas.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės ligoninėje gimė du „eurokūdikiai“.


 Jų sulauks ir Ukmergėje pasaulį išvydę naujagimiai. 

Ukmergės ligoninės Akušerijos skyriuje sausio 1-ąją į pasaulį atkeliavo du kūdikėliai. Pasak skyriaus vedėjo Algirdo Šaltinio, pirmoji 2015 metų ukmergiškė gimė ryte, 5 valandą 20 minučių. Antrąjį kūdikį – berniuką – 22.34 val. pagimdė mamytė iš Širvintų.

Jiems, kaip ir kitiems euro įvedimo dieną šalyje gimusiems vaikams, Lietuvos bankas padovanos pirmąsias lietuviškas eurų monetas iš simbolinės pirmosios Vilniuje nukaldintos lietuviškų euro monetų partijos.

Pirmasis tūkstantis vieno euro vertės monetų su Vyčiu buvo nukaldintas 2014 m. birželio 16 dieną. Jos su specialia skrynele buvo perduotos saugoti į Lietuvos banko Pinigų muziejų. Būtent iš šio pirmojo tūkstančio skiriama tiek monetų, kiek pirmąją naujų metų naktį gimė kūdikių.

Kiekvienam jų atiteksianti moneta yra įlydyta organiniame stikle, kurį puošia išgraviruotas užrašas „Pirmasis lietuviškas euras – Tau!“. Dovana išlieta Vokietijoje. Filmuotoje medžiagoje įamžintas visas atminimo dovanos gimimo kelias – nuo monetos kalimo iki paskutinių graviūros štrichų. Kartu su monetomis kūdikiams bus įteikti vardiniai raštai.

Akušerijos skyrius, anot vedėjo, banką apie pirmuosius šių metų piliečius informuos: „Lietuvos bankui siųsim dokumentus, o tėvai bus pakviesti į šventinį apdovanojimų renginį. Jis organizuojamas euro įvedimo 100 dienų proga.“

Iš viso skyriuje pernai gimė 283 kūdikiai. 2013-aisiais – 284, dar ankstesniais metais – 289.

Šio skyriaus gydytoja neonatologė Gyta Gružauskaitė sako, jog šventiniu metu naujagimių čia – kaip niekad daug: „Tomis dienomis buvo pilnas skyrius. Per 31-ą dieną kartu su sausio 1-osios naktimi pagimdė net keturios mamytės. Iš viso yra šešios vietos – būna, kad ir nebetelpa kūdikėliai.“

Iš skyriuje priimamų kūdikėlių neišnešiotų naujagimių, anot gydytojos, būna du procentai.

Medikė sako, jog Akušerijos skyriuje per šventes, įvairias akcijas sulaukiama dovanėlių iš įmonių, bendruomenių. Dėkinga rėmėjams – „Johnson’s“, kitoms firmoms už dovanojamas mažylių priežiūros, kitokias priemones.

Į pasaulį ateinančius naujagimius pasitinka ir tėčiai. „Tačiau dabar jau ta banga, kad gimdyme būtinai reikia dalyvauti ir vyrui, mažėja. Dalis jų šalia būna tol, kol prasideda gimdymas. Retais atvejais įleidžiam dar ir mamą arba anytą. Būna ir kitokių „palaikymo komandų“: viena jauna gimdyvė atsivedė draugę, kuri melavo esanti sesuo. Bet kai pati prasitarė, teko išprašyti“, – pasakojo skyriaus vedėjas A. Šaltinis.

Į Ukmergės ligoninės Akušerijos skyrių, anot jo, atvykstančios gimdyti ir mamos iš Vilniaus, Anykščių, Molėtų, Širvintų. „Mūsų skyrius – naujoviškas, įrengtas pagal visus šiandienius standartus, kolektyvas – geras ir kvalifikuotas. Pacientėms čia viskas patinka, ir savo įspūdžius jos perduoda vienai kitai“, – sako jis.

Autorė: Vaidotė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų