Senelių namai mini jubiliejų

Del­tu­vos Švč. Tre­jy­bės baž­ny­čios se­ne­lių na­mai mi­ni 20 me­tų įkū­ri­mo su­kak­tį. Ji bu­vo pa­žy­mė­ta ypa­tin­gai. Ne­di­de­lė­je se­ne­lių na­mų val­gyk­lo­je šv. Mi­šias au­ko­jo net ke­tu­ri dva­si­nin­kai, se­ne­liai bu­vo vai­ši­na­mi di­džiu­liu tor­tu, o dar­buo­to­jai da­ly­va­vo iš­kil­min­go­je ju­bi­lie­jaus šven­tė­je.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ju­bi­lie­jų šven­tė ir įstai­gos dar­buo­to­jai, ir gy­ven­to­jai.


 

Del­tu­vos se­ne­lių na­mai du­ris at­vė­rė 1995-ųjų sau­sį. Šią idė­ją įgy­ven­di­no tuo­me­ti­nis kle­bo­nas Ka­zi­mie­ras Gra­žu­lis su ben­dra­min­čiais. Šiuo me­tu įstai­go­je gy­ve­na 33 gar­baus am­žiaus uk­mer­giš­kiai: 7 vy­rai ir 26 mo­te­rys. Čia dir­ba 19 dar­buo­to­jų.

Per­nai Del­tu­vos se­ne­lių na­mai ga­vo šiai veik­lai pri­va­lo­mą li­cen­ci­ją.

Del­tu­vos pa­ra­pi­jos kle­bo­nas Gin­tau­tas Nau­džiū­nas į su­si­rin­ku­sius ju­bi­lie­ji­nės šven­tės da­ly­vius krei­pė­si la­bai pra­smin­gais pa­ste­bė­ji­mais. Pa­sak jo, iš vie­nos pu­sės se­ne­lių na­mai – tam tik­ra naš­ta vi­suo­me­nei. „Bet be se­ne­lių, li­go­nių tap­tu­me ci­ni­kais, egois­tais ir nu­sto­tu­me bū­ti žmo­nė­mis. Jie mus mo­ko, auk­lė­ja, ro­do, kas bus su mu­mis. Jie by­lo­ja, kad gy­ve­ni­mas kei­čia­si ir su­tei­kia pro­gą mums tap­ti ge­res­niais“, – kal­bė­jo kle­bo­nas. Už įgy­ven­din­tą idė­ją jis dė­ko­jo ku­ni­gui K. Gra­žu­liui.

Pats K. Gra­žu­lis pa­si­džiau­gė at­vy­kęs į kraš­tą, ku­ria­me te­ko dirb­ti de­šimt­me­tį. Sve­čias pa­sa­ko­jo, kad at­kū­rus Lie­tu­vo­je ne­pri­klau­so­my­bę tuo­me­čiai se­ne­lių na­mai bu­vo la­bai var­ga­ni, įspū­dis juo­se ap­si­lan­kius – slo­gus. Taip jam gi­mė min­tis įkur­ti ki­to­kius – ka­ta­li­kiš­kus se­ne­lių na­mus. To­kios įstai­gos, anot jo, vi­sais am­žiais bu­vo krikš­čio­nių stei­gia­mos ir glo­bo­ja­mos.

Idė­jos pra­di­nin­kas ne­už­mir­šo tuo­me­ti­nio že­mės ūkio ben­dro­vės  va­do­vo Zig­mo Sed­lec­ko, ku­ris bu­vu­sias Del­tu­vos vai­kų dar­že­lio pa­tal­pas nu­ta­rė ne par­duo­ti, o pa­do­va­no­ti Del­tu­vos pa­ra­pi­jai.

Ne­pa­mir­šo dva­si­nin­kas ir šiuo me­tu Birš­to­ne gy­ve­nan­čios gy­dy­to­jos Te­re­sės Ži­žie­nės. Jos rū­pes­čiu iš Mal­tos or­di­no gau­tas fi­nan­sa­vi­mas pa­sta­to re­mon­tui – nau­jam sto­gui ir lan­gams. Su­lauk­ta ir ki­tų rė­mė­jų pa­gal­bos. „Iš­va­žia­vau iš Uk­mer­gės, kai dar se­ne­lių na­mų čia ne­bu­vo“, – pa­sa­ko­jo K. Gra­žu­lis.

Pra­dė­tus dar­bus tę­sė iš jo pa­ra­pi­jos rei­ka­lus pe­rė­męs ku­ni­gas Si­gi­tas Bit­kaus­kas. Ren­gi­ny­je jis taip pat pa­si­da­li­no šil­tais sa­vo pri­si­mi­ni­mais. At­vi­ra­vo, kad at­vy­kęs į Del­tu­vą – pir­mą­ją sa­vo kle­bo­na­vi­mo vie­tą – ne­bu­vo la­bai su­ža­vė­tas pa­vel­dė­to­mis sta­ty­bo­mis. Ta­čiau dar­bai įsi­va­žia­vo, bai­gė­si ir at­ėjo me­tas rink­ti na­mų gy­ven­to­jus.

Ku­ni­gas pri­si­me­na, iš ko­kios var­ga­nos bui­ties ir net ba­do trau­kė se­ne­lius, ko­kia­me skur­de juos sa­vo tro­be­lė­se ra­do. Pir­mų­jų gy­ven­to­jų bu­vo sep­ty­ni. Nau­jo­sios įstai­gos di­rek­to­riaus pa­rei­gas ėjo pats kle­bo­nas. Pats jis tvar­kė ūki­nius rei­ka­lus ir net su­da­ri­nė­jo val­gyk­los me­niu. „Lė­šų ne­bu­vo. Tie­siog kaps­tė­mės. Tai, ką pa­ma­čiau da­bar, nė­ra nė ko ly­gin­ti“, – pri­si­mi­ni­mais da­li­no­si ku­ni­gas S. Bit­kaus­kas.  

Jo dar­bus tę­sė ir se­ne­lių na­mais rū­pi­no­si kle­bo­nas Ša­rū­nas Les­kaus­kas. „Ge­riau, kad šių na­mų ne­bū­tų. Bet jie yra ir svar­bu, kad juo­se gy­vuo­tų mie­la­šir­dys­tė“, – kal­bė­jo ne vie­ne­rius me­tus čia dir­bęs dva­si­nin­kas. 

Įstai­gos dar­buo­to­jus su ju­bi­lie­ju­mi svei­ki­no Del­tu­vos se­niū­nas Sal­vi­jus Stim­bu­rys, ra­jo­no va­do­vai: sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Sta­sys Jac­kū­nas, ra­jo­no me­ro pa­va­duo­to­jas Ro­lan­das Ja­nic­kas, So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus ve­dė­ja Val­do­nė Gi­nai­tie­nė. At­vy­ko ko­le­gų pa­svei­kin­ti Žel­vos se­ne­lių na­mų di­rek­to­rė ir kle­bo­nas Pet­ras Avi­žie­nis, ki­ti sve­čiai. Pa­dė­kos žo­dį ta­rė įstai­gos di­rek­to­rius Sau­lius Vens­kaus­kas.

Ren­gi­nio ve­dė­jos – so­cia­li­nės dar­buo­to­jos As­ta Bu­zie­nė, Ir­ma Vai­tai­tie­nė – at­mi­ni­mo su­ve­ny­rais ap­do­va­no­jo vi­sus čia dir­bu­sius ir da­bar dir­ban­tį kle­bo­ną.

Pa­gerb­tos il­ga­me­tės įstai­gos dar­buo­to­jos Sta­nis­la­va Čer­niaus­kie­nė, Sta­sė Ru­ta­vi­čie­nė, Gra­ži­na Tu­zi­kai­tė. Į šven­tę su­si­rin­ku­siuo­sius links­mi­no Ed­var­do Ra­tau­to iš Vep­rių va­do­vau­ja­mi mu­zi­kan­tai.

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

2015-01-30-1 straipsnio 2 nuotr 2015-01-30-1 straipsnio 3 nuotr 2015-01-30-1 straipsnio 4 nuotr 2015-01-30-1 straipsnio 5 nuotr 2015-01-30-1 straipsnio 6 nuotr


 Daugiau nuotraukų rasite mūsų facebook puslapyje!

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų