Siek­ti ži­no­mu­mo pa­dės Ge­di­mi­nai­čiai

Is­to­ri­kai tei­gia, kad Uk­mer­gė yra la­bai glau­džiai su­si­sie­ju­si su Lie­tu­vos ku­ni­gaikš­čių Ge­di­mi­nai­čių di­nas­ti­ja. Da­bar at­si­ra­do ga­li­my­bė šiuos is­to­ri­nius fak­tus įkin­ky­ti į mū­sų kraš­to gar­si­ni­mo ve­ži­mą – Uk­mer­gė sie­kia įsi­lie­ti į tarp­tau­ti­nį pro­jek­tą „Ge­di­mi­nai­čių ke­lias“.

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ant Uk­mer­gės pi­lia­kal­nio 13 a. sto­vė­jo Ge­di­mi­nai­čio Jo­gai­los pi­lis.


Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Kul­tū­ros ir vie­šų­jų ry­šių sky­riaus ve­dė­ja Lo­li­ta Ge­ruls­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad pro­jek­te „Ge­di­mi­nai­čių ke­lias“ da­ly­vau­ja ke­tu­rios vals­ty­bės, ku­rių že­mes ka­dais lie­tė ku­ni­gaikš­čių ko­jos. Tai Uk­rai­na, Bal­ta­ru­si­ja, Len­ki­ja ir Lie­tu­va.

Pro­jek­te jau da­ly­vau­ja 14 mies­tų: Uk­rai­nos Luc­kas, Po­do­lės Ka­me­ne­cas, Dub­nas, Ost­ro­gas, Izias­la­vas, Sta­ro­kons­tan­ti­no­vas, Cho­ty­nas, Vo­ly­nės re­gio­nas, Bal­ta­ru­si­jos Bres­tas, Ly­da, Nau­gar­du­kas, Len­ki­jos Liub­li­nas, Lie­tu­vos Kau­nas ir Tra­kai.

Šių me­tų pra­džio­je da­ly­vau­ti pro­jek­te bu­vo pa­kvies­ta ir Uk­mer­gė. Kvie­ti­mą at­siun­tė Uk­rai­nos vie­tos val­džių aso­cia­ci­ja ,,Ge­di­mi­nai­čių ke­lias“.

Pro­jek­to tiks­las – su­kur­ti tarp­tau­ti­nį tu­riz­mo marš­ru­tą, ku­ris driek­tų­si per Bal­ta­ru­si­jos, Lie­tu­vos, Len­ki­jos ir Uk­rai­nos ša­lių te­ri­to­ri­jas ir ap­jung­tų is­to­ri­nes vie­tas, su­si­ju­sias su Ge­di­mi­nai­čių di­nas­ti­jos pa­vel­du.

Sie­kia­ma su­kur­ti vie­no­dą marš­ru­to ob­jek­tų žen­kli­ni­mą, in­ter­ne­to sve­tai­nę su marš­ru­to in­for­ma­ci­ja, pa­reng­ti in­for­ma­ci­nius lei­di­nius, pri­sta­ty­ti marš­ru­tą tarp­tau­ti­nė­se pa­ro­do­se.

Ki­tas la­bai svar­bus pro­jek­to tiks­las – tap­ti Eu­ro­pos Ta­ry­bos pri­pa­žin­tu tarp­tau­ti­niu tu­ris­ti­niu marš­ru­tu bei pri­trauk­ti ES struk­tū­ri­nių fon­dų pa­ra­mą.

Sa­vi­val­dy­bės Kul­tū­ros ir vie­šų­jų ry­šių sky­riaus ve­dė­jos pa­va­duo­to­jas Ju­lius Za­rec­kas pri­mi­nė, kaip mū­sų kraš­tas su­si­jęs su Ge­di­mi­nai­čių di­nas­ti­ja. 1435 m. įvy­ko Pa­bais­ko (Šven­to­sios) mū­šis, ku­ria­me dėl ku­ni­gaikš­čio sos­to su­si­ko­vė du Ge­di­mi­nai­čiai – Švit­ri­gai­la ir Žy­gi­man­tas Kęs­tu­tai­tis. Šis Lie­tu­vos is­to­ri­jai svar­bus mū­šis dar va­di­na­mas ant­ruo­ju Žal­gi­riu.

Ki­ta is­to­ri­nė vie­ta – Uk­mer­gės pi­lia­kal­nis. 13 a. ant jo sto­vė­jo Ge­di­mi­nai­čio Jo­gai­los pi­lis. At­lai­kiu­si dau­gy­bę kry­žiuo­čių ant­puo­lių, 1391 m. Ge­di­mi­nai­čių Vy­tau­to ir Jo­gai­los ko­vų me­tu ji bu­vo su­de­gin­ta.

Da­ly­va­vi­mas pro­jek­te tvir­ti­na­mas pa­si­ra­šius ben­dra­dar­bia­vi­mo me­mo­ran­du­mą. Jei bus su­de­rin­ti vi­si rei­kia­mi do­ku­men­tai, ar­ti­miau­siu me­tu to­kią su­tar­tį su pro­jek­to ko­or­di­na­to­riais pa­si­ra­šys mū­sų ra­jo­no me­ras Vy­das Pa­knys.

Pri­me­na­ma, kad jo­kie da­ly­vių fi­nan­si­niai įsi­pa­rei­go­ji­mai šia­me me­mo­ran­du­me ne­nu­ma­ty­ti.

Kul­tū­ros ir vie­šų­jų ry­šių sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Vio­le­ta Šir­me­nė pa­ste­bi, kad vien tai, jog da­ly­vau­jant ben­druo­se pro­jek­tuo­se ne­rei­kia rū­pin­tis vie­ši­ni­mu, yra la­bai svar­bu. Kai marš­ru­tas ser­ti­fi­kuo­ja­mas, jis pa­puo­la į įvai­rius lei­di­nius, tam­pi ma­to­mas ir in­ter­ne­ti­nė­je erd­vė­je.

Uk­mer­gės kraš­tas yra įtrauk­tas į ne vie­ną na­cio­na­li­nį marš­ru­tą. Pa­vyz­džiui, Vep­riai – į Pi­lig­ri­mų ke­lią, Šven­to­ji – į na­cio­na­li­nę van­dens tra­są. Puo­se­lė­ja­ma min­tis ini­ci­juo­ti marš­ru­tą žy­dų is­to­ri­jos ta­kais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų