Šildymo sezonas Ukmergėje – rekordiškai vėlyvas

Šiltas ruduo daugeliui ukmergiškių padėjo sutaupyti apvalią pinigų sumą. Kadangi šių metų šildymo sezono pradžia – rekordiškai vėlyva, daugiabučių gyventojų kišenėse liko po šimtą ar net daugiau litų.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Neįprastai šiltas ruduo padėjo sutaupyti.


 

Oficiali šildymo sezono pradžia rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu skelbiama, kai vidutinė oro temperatūra tris paras iš eilės yra žemesnė nei 10 laipsnių.

Pernai šiuo metu iš visų miesto katilinių jau rūko dūmas – centralizuotai šilumą pradėta tiekti nuo spalio 2 dienos. Nuo spalio 11 dienos – katilinės buvo užkurtos 2011 bei 2012 metais. Tuo tarpu 2010 metais šildymo sezonas prasidėjo rugsėjo 28 d.

Mokyklos, vaikų darželiai, ligoninė ir kiti šilumos vartotojai turi teisę patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios, nepažeisdami nustatytų higienos normų.

Kaip nurodoma higienos normoje „Gyvenamųjų ir viešojo naudojimo pastatų mikroklimatas“, gyvenamųjų patalpų oro temperatūra šildymo sezono metu turėtų svyruoti tarp 18–22 laipsnių. Patalpoje, kurioje miegama, ji gali būti 2–3 laipsniais žemesnė.

Nors šildymo sezonas dar nepaskelbtas, gyventojai jau galėtų pranešti apie ketinimą jį atitolinti ir tokiu būdu dar sutaupyti. UAB Ukmergės butų ūkis jau gavo vieną tokį prašymą. Vieno Anykščių gatvės namo gyventojai šildytis nori nuo lapkričio 3 dienos.

Šildyti žada kitą savaitę

Ukmergės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Kęstutis Jurkevičius sako, jog šildymo sezonui pasiruošta, o orų prognozė stebima jau nuo spalio pradžios.

„Praeitą savaitę, kai buvo gerokai atvėsę orai, jau svarstėme pradėti šildymą, tačiau atšilo ir šildymo sezono pradžia nusikėlė“, – sako jis. Kadangi meteorologai jau žada vėsesnius orus, vedėjas mano, kad vartotojus kitą savaitę pasieks ir centralizuotai tiekiama šiluma.

Nusiteikę ne optimistiškai

Nors uždelstas šildymo sezonas ir padėjo sutaupyti, ne visi gyventojai nusiteikę optimistiškai. Ukmergiškė Veronika į mūsų redakciją paskambino pasiguosti dėl aukštų karšto vandens bei šilumos kainų. Moteris pasakojo, jau dabar, kol nėra šildymo, UAB „Ukmergės šiluma“ sumokanti per mėnesį po 80 litų. Ji sunerimusi, kas bus, kai prasidės šildymo, sezonas.

Veronika sako, kad ir karšto vandens skaitiklio, ir gyvatuko mokestis dar labiau išpučia šilumos ir karšto vandens kainą. Anot jos, pas ją karšto vandens skaitiklio niekas neprižiūri, o vis tiek reikia mokėti jo eksploatacijos mokestį.

Moteris guodėsi gaunanti vos 600 litų pensiją. Jei gyventų viena, jei ne sutuoktinis, kuris taip pat gauna pensiją, tektų turbūt badu mirti...

Palankios vartotojams

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Raimondas Ragauskas paaiškino, kad šilumos kaina susidaro iš dviejų dalių – pastoviosios dedamosios ir kintamosios dedamosios. Pastovioji dedamoji šilumos kainos dalis Ukmergės mieste sudaro 18,10 ct/kWh, kintamoji dedamoji – 4,51 ct/kWh.

Pasak direktoriaus, pastovioji dedamoji šilumos kainos dalis yra panaudojama šilumos ūkio modernizavimui, darbuotojų atlyginimams. Kintamosios dedamosios dalies dydis priklauso nuo kuro kainos. Ukmergės mieste kuro sąnaudos sudaro 80 proc. visos bazinės šilumos kainos.

Pasak direktoriaus, atskiro gyvatuko mokesčio nėra išskirta. Daugiabučių gyventojai už sunaudotą šilumą moka pagal bendrų skaitiklių parodymus. Kaina už suvartotą šilumą name išdalinama kiekvienam butui.

R. Ragauskas tikina, jog mokestis kiekvienam butui apskaičiuojamas pagal maksimalaus socialinio teisingumo principą. Šie skaičiavimai atliekami remiantis Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos metodika. Ji priklauso ne tik nuo buto dydžio, bet ir žiūrima, ar yra name atsijungusių nuo centralizuoto šildymo tinklų sistemos gyventojų, kitų faktorių.

Kaina mažėja

UAB „Ukmergės šiluma“ pateiktais duomenimis rugsėjo mėnesį šilumos kaina Ukmergėje buvo 22,61 ct/kWh (be PVM). Pernai tokiu pačiu metu – 27,03 ct/kWh. Per metus ji sumažėjo 4,42 cento.

Pagal šilumos kainą šalies mastu Ukmergė iškopė iš galo ir šiuo metu yra 60 savivaldybių sąrašo viduryje.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos skaičiavimu šį šildymo sezoną šilumos kainos mažės 42 savivaldybėse. Tarp jų ir Ukmergėje. Manoma, kad ji turėtų pigti apie 10 procentų.

Sezonui pasiruošę

Artėjant šildymo sezonui UAB „Ukmergės šiluma“ atliko visus reikalingus darbus. Tai dispečerinės katilinių valdymo sistemos įrengimas, boilerinės Deltuvos gatvėje atjungimas nuo šilumos tinklų, rezervinio kuro sistemos įrengimas katilinėje RK-2 Klaipėdos gatvėje. Taip pat buvo įrengti du kondensaciniai ekonomaizeriai „Šilo“ katilinėje. Lėšų reikalauja ir naujų vartotojų prijungimas prie centralizuotos šilumos tinklų sistemos.

R. Ragauskas sako, kad įmonė jau įrengė karšto vandens skaitiklius 2000 vartotojų. Iš viso jų yra apie 9000. Tiems vartotojams, kuriems pakeisti karšto vandens skaitikliai, priskaičiuojamas ir mokestis už juos.

Rūpestis – skolininkai

Vienas didžiausių UAB „Ukmergės šiluma“ rūpesčių – skolininkai. Savivaldybės įmonės – mokyklos ir lopšeliai-darželiai – įmonei skolingi apie 1 mln. litų.

Neskuba už paslaugą atsiskaityti ir kai kurie vartotojai. Prieš kurį laiką „Ukmergės šilumos“ vadovas buvo išdėstęs planus apie galimybę parduoti skolininkų skolas tuo užsiimančiai įmonei. Tačiau kol kas šios minties atsisakyta.

„Bandome patys teisinėmis priemonėmis išsireikalauti skolas iš vartotojų, nors minties parduoti skolas visiškai neatmetėme. Su klientu pradedame dirbti – siųsti laiškus, priminimus, kai skola pasiekia 500 litų“, – sako direktorius.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų