Spalvotoji popieriaus magija

Gotiškoji rožė. Juodasis monstras. Dvyniai. Vandenynas... Tai – dekoratyvinių gėlių, japoniškai – kusudamų – vardai. Šitaip savo spalvingus rankdarbius, išlankstytus iš popieriaus, pavadino Indrė Vasiliauskaitė-Čiuplinskienė, Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje surengusi kusudamų parodą.

 

 

Su japonų grupe „Girugamesh“.


 

 

Ukmergėje baigusi „Šilo“ vidurinę mokyklą, o Meno mokykloje – Dainavimo klasę, Vilniuje Indrė įgijo fotografės technikės specialybę. Dirba fotolaboratorijoje Vilniuje. Savaitgaliais gieda Šv. Ignoto bažnyčios chore, radusi progą keliauja po pasaulį, nepraleidžia muzikos festivalių, kuria papuošalus, kusudamas.

Kaip susidomėjote Rytų kultūra?

Mano pažintis su Rytais prasidėjo nuo muzikos. Draugė pasiūlė paklausyti vienos grupės, man patiko, todėl pradėjau ieškoti pati. Taip atradau J-Rock (japonišką roką). Vėliau pradėjau skaityti straipsnius apie Japoniją, Pietų Korėją.

Internetu susipažinau su keliais japonais. Esu mačiusi nemažai šių šalių filmų ir serialų.

Azijiečių atlikėjai ne dažnai užsuka į Europą. Vos keli iš mano mėgstamų atlikėjų yra surengę čia muzikinius turus. Džiaugiuosi, kad savo mėgstamiausią – japonų visual kei roko grupę „Girugamesh“ pamatyti gyvai teko net porą kartų. Vienąsyk jie buvo atvažiavę į Vengriją, o prieš metus lankiausi jų koncerte Lenkijoje.

Ar kusudamos – irgi meilės Rytų kultūrai dalis?

Kusudama – tradicinė japonų meno forma, modulinio origami atšaka. Tai stilizuotos gėlės iš spalvoto popieriaus. Senovės Japonijoje jos buvo gaminamos iš kvapnios žolės, medžio žievės ir tikrų gėlių žiedlapių, apačioje pritvirtinant penkių spalvų šilkinius kaspinus. Tikėta, kad jie apsaugo namus nuo ligų ir piktų dvasių.

Mano gyvenime kusudama atsirado greičiau dėl silpnybės popieriui ir rankdarbiams. Visada mėgau ką nors meistrauti, lankstyti. Kai pirmą kartą pamačiau kusudamas (jomis buvo papuoštas „Europos“ prekybos centras Vilniuje), nežinojau, kas tai yra ir kad tai susiję su Japonija. Tiesiog pasirodė labai gražu ir panorau pabandyti padaryti kažką tokio pati.

To, kuo užsiiminėju laisvalaikiu (kusudamos paprastai „gimsta“ naktį), aš nelinkusi vadinti menais. Visi modeliai jau yra kažkieno sugalvoti, aš tik pasirenku spalvas, papuošimus ir suderinu tai.

Ar galima teigti, kad fotografija – didžioji gyvenimo meilė? Ką labiausiai mėgstate fotografuoti?

Nežinau, ar tai meilė. Man tiesiog patinka fotografuoti. Nesu susikoncentravusi į vieną sritį, bet tikriausiai smagiausia fotografuoti žmones. Jie visada į kadrą įneša nuotaikos.

Vienas draugas prieš metus iš arčiau supažindino su Cosplay judėjimu, kurio dalyviai persirengia įvairiais animacijos bei komiksų personažais ir įsikūnija į juos. Tai – dar viena sritis, kur pabandžiau realizuoti save kaip fotografę. Esame surengę kelias fotosesijas, teko fotografuoti kelis Cosplay renginius.

Turiu profesionalų skaitmeninį „Nikon“ aparatą ir keturis juostinius aparatus. Nors dažniausiai renkuosi skaitmeninę kamerą, juostos visai neužmirštu. 

Mėgstate keliauti. Kur teko pabuvoti, kokie įspūdžiai ryškiausi?

Jei nereikėtų krautis lagaminų, keliauti mėgčiau dar labiau. Už keliones ir jų planavimą esu labai dėkinga savo vyrui Mindaugui. Jis dažniausiai būna sumanymų iniciatorius. Esam aplankę išties nemažai šalių: Suomija, Švedija, Estija, Latvija, Lenkija, Vokietija, Vengrija, Anglija, Prancūzija, Kroatija, Slovakija, Kipras... Bet dar liko tiek daug pamatyti!

Viena iš įsimintiniausių – kelionė į Suomiją. Važiavom savo automobiliu, kuris nebuvo itin geros būklės, artimieji stebėjosi, kaip mes išvis ryžomės. Esu asfalto vaikas, bet kelionėje „kaifavau“ nuo gamtos, ežerų, kai važiuojant per miškus netikėtai tiesiog ant kelio gali sutikti būrį šiaurinių elniukų. Tada pirmą kartą pamačiau, kas yra baltosios naktys, ir pabuvojau Laplandijoje esant 25 laipsniams.

Ar liko sentimentų gimtajam miestui – Ukmergei, mokyklai, vaikystės gatvei?

Gan dažnai čia atvažiuoju per laisvadienius ar atostogas. Mėgstu išeiti pasivaikščioti po miestą, prisėsti išgerti kavos, užsukti į parduotuves.

Mokyklai didelių sentimentų nejaučiu. Nebuvau labai pavyzdinga mokinė, norėjau greičiau ją baigti ir išvažiuoti. Tačiau džiaugiuosi, kad ten susiradau draugų, su kuriais ir šiandien palaikom artimus ryšius.

Ką Jums reiškia šeima, namai, santykiai su artimaisiais?

Šeima gyvenime yra labai svarbu. Didžiuojuosi savo šiek tiek crazy šeima ir labai smagu, kad su metais tas ryšys tik stiprėja. Tėvai niekada netrukdė užsiimti veikla, kuri man patinka, ir leido pačiai rinktis. Esu labai jiems dėkinga, kad visada palaiko mano idėjas ir, jei gali, stengiasi padėti.

Kai baigiau mokyklą ir išvažiavau iš namų, su broliu Mykolu tapom daug artimesni. Jis labai meniška asmenybė. Vis sugalvoja ką nors įdomaus, todėl neretai prisidedame prie vienas kito projektų.

Ar dar liko planų, neįgyvendintų svajonių?

Planų ir svajonių visada yra. Kad tik visa tai išsipildytų!

Kalbant apie rankdarbius, norisi pamėginti sukurti šį tą iš lietuvių tautodailės. Man visada atrodė labai gražūs šiaudiniai sodai, kuriuos anksčiau būdavo populiaru dovanoti įvairiomis progomis. Jei tam tikru metu sunku būtų gauti šiaudų, visada yra alternatyvių medžiagų, kurias galima išbandyti. Turiu nemažai planų, susijusių ir su fotografija...

Tikėkimės, kad vienas iš jų bus fotografijų paroda mūsų bibliotekoje... Dėkui už pokalbį.

Rasa GRIŠKEVIČIENĖ

 2 straipsnio 3 nuotr.04-14


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų