Besigražindami iškirto medžius

Užupiškė Loreta pasakojo dažnai vaikštinėjanti palei pušyną ties nauju Matininkų kvartalu. Džiaugiasi, kad toje vietoje, kur stovi privatūs namai, pušynas yra išretintas, sutvarkytas, o artėjant link miesto – apaugęs šabakštynais, tapęs tikru džiunglynu.

Moteris teiravosi, ar ties kvartalu pušyną tvarkė miškininkai, o gal patys individualių namų savininkai? Jei patys, ar tai darė visiškai savarankiškai.

Moteris taip pat norėjo sužinoti, ar ateityje neplanuojama sutvarkyti, išretinti palei miestą esančių pušynų. Gal tai įtraukta į miškininkų planus?

Ukmergės miškų urėdijos vyriausiasis miškininkas Vilius Palionis sakė, kad miškų urėdijos darbuotojai minėtoje vietoje tikrai jokių miško tvarkymo darbų nevykdė.

V. Palionis pasakojo nuvykęs į minėtą vietą ir radęs ne tik gražiai išvalytą pušyną, bet, deja, ir pažeidimų. Vieno sklypo savininkas neseniai iškirto ne tik krūmus ir avietynus, bet ir gana brandžius medžius – aptikta pora neplonų kelmų. Sklypo savininkas iškviestas į Miškų urėdiją.

Pasak miškininko, trako (krūmų avietynų) kirtimui suderinimo nereikia nei tvarkant privatų, nei valdišką mišką. Tačiau nutarus kirsti net ir labai jaunus medelius, būtina to atsiklausti Miškų urėdijoje, suderinti su girininkija.

Primenama – drebulių, baltalksnių kirtimą su girininkija turi derinti ir privačių miškų savininkai.

Taigi, anot pašnekovo, prie miškų įsikūrę privačių valdų savininkai turėtų neužsimiršti besitvarkydami. Ypač jei miškas – valdiškas. Teirautis reikėtų telefonu 64355.

Į klausimą, ar Ukmergę supančių pušynų gražinimo darbų neketina imtis patys miškininkai, V. Palionis sakė, kad vadinamieji kraštovaizdžio kirtimai miškotvarkos projekte yra numatyti. Tačiau tik prie rekreacijos objektų. Vienas tokių – pernai atnaujinta sveikatingumo trasa. Palei ją atlikti kraštovaizdžio kirtimai.

Tiesa, vyr. miškininkas pažymi, kad pelno urėdijai neduoda – tik nuostolį, mat iškirstų krūmynų teritoriją būtina kasmet šienauti, antraip krūmai labai greitai vėl ataugs.

Tokios iniciatyvos – šienauti parku paverstą miško pakraštį yra ėmusis „Šilo“ pagrindinės mokyklos bendruomenė.

V. Palionis prisiminė, kad ties ta vieta, kur dabar privatus Matininkų gatvės kvartalas, maždaug prieš penkerius metus visi krūmynai jau buvo iškirsti. Bet tikrai ne dėl grožio. Tiesiog tuo metu pagal miškotvarkos projektą vykdytas retinimo kirtimas. Jis atliekamas atsižvelgiant į medžių amžių ir tankumą. Ateityje kada nors vėl bus vykdomas.

O gal galima tikėtis, kad palei Ukmergę esantys pušynai taps Dzūkijos miškus primenančiais šilais? Kodėl ten ir be jokių pastangų galime vaikščioti lyg parku.

Pašnekovas mano, jog taip tikrai nebus – per daug humusingas mūsiškis dirvožemis. Spėjama, kad tokiu jis tapo prieš keturis dešimtmečius, kuomet suintensyvėjo Jonavos rajone pastatytos azoto gamyklos veikla.

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų