Braidydamas upėje rado sprogmenį

Ant­ra­die­nio pa­va­ka­rę Šven­to­sios upė­je ap­tik­tas ar­ti­le­ri­nis svie­di­nys. Ke­lis šim­tus met­rų pa­sro­viui nuo pa­grin­di­nio til­to sprog­me­nį ra­do uk­mer­giš­kis Val­das Jan­kov­ski. Vy­ras pa­sa­ko­jo apie 17 va­lan­dą nu­ė­jęs pa­si­mau­dy­ti.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Dau­giau nei pu­sę am­žiaus sprog­muo pra­gu­lė­jo upės dug­ne.


 

Įsi­bri­dęs į vi­du­rį upės ne­to­lie­se už­upie­čių ži­no­mos „Šmi­tų dam­bos“, žmo­gus nu­spren­dė iš­rau­ti mau­dy­tis truk­džiu­sias žo­les, iš­va­ly­ti upės dug­ną.

Be­dras­ky­da­mas van­dens au­ga­lus, vy­riš­kis ko­ja už­kliu­dė daik­tą, ku­ris pa­trau­kė jo dė­me­sį. Iš­trau­kęs iš van­dens pa­stė­ro – ran­ko­se lai­kė tik­rų tik­riau­sią sprog­me­nį. Jis bu­vo šiek tiek ap­rū­di­jęs.

„Iš kar­to su­pra­tau, kas ma­no ran­ko­se. At­sar­giai iš­ne­šiau jį iš upės ir pa­dė­jau ant kran­to“, – pa­sa­ko­jo uk­mer­giš­kis. Iš akies nu­sta­tė, kad svie­di­nys 75 mi­li­met­rų sker­smens ir 35 cen­ti­met­rų il­gio.

Ne­tru­kus ra­di­nį ap­sto­jo bū­re­lis ne­to­lie­se be­si­mau­džiu­sių smal­suo­lių. V. Jan­kov­ski nu­spren­dė, kad sau­giau bū­tų sprog­me­nį nu­si­neš­ti į sa­vo na­mo, ku­ris yra už 50 met­rų, Pie­vų gat­vė­je, kie­mą.

Pa­sa­ko­jo, kad pa­ma­tęs, jog iš­im­tas sprog­dik­lis, la­bai ne­si­bai­mi­no. Ta­čiau ti­ki­no, kad apie 10 ki­log­ra­mų ne­šu­lį ne­šė la­bai at­sar­giai. At­ga­be­nęs į kie­mą, jį pa­dė­jo ant gelž­ga­lių krū­vos.

Apie ra­di­nį V. Jan­kov­ski pra­ne­šė pa­gal­bos te­le­fo­nu apie 20 va­lan­dą. Ne­tru­kus at­sku­bė­jo po­li­ci­jos bei ug­nia­ge­sių pa­rei­gū­nai, grei­to­sios pa­gal­bos me­di­kai. Na­mo gy­ven­to­jai bu­vo eva­kuo­ti, o te­ri­to­ri­ja ap­juos­ta ap­sau­gi­ne juos­ta.

Už 2,5 va­lan­dos į įvy­kio vie­tą at­vy­ko Juo­zo Vit­kaus in­ži­ne­ri­jos ba­ta­lio­no iš­mi­nuo­to­jai ir sprog­me­nį ap­žiū­rė­ję nu­sta­tė, jog tai Ant­ro­jo pa­sau­li­nio ka­ro lai­kų ar­ti­le­ri­jos 76 mi­li­met­rų sker­smens svie­di­nys. Jis iš tik­rų­jų ne­pa­vo­jin­gas, nes yra be sprogs­ta­mo­sios me­džia­gos.

V. Jan­kov­ski pa­sa­ko­jo, kad yra gir­dė­jęs iš sa­vo mo­čiu­tės, gy­ve­nu­sios Už­upy­je, jog šio­je vie­to­je Ant­ro­jo pa­sau­li­nio ka­ro me­tu per upę kė­lė­si ir ru­sų, ir vo­kie­čių ka­riuo­me­nės. Čia ru­sų ka­riuo­me­nė bu­vo pa­sta­čiu­si lai­ki­ną me­di­nį til­tą, per ku­rį ir vi­jo­si vo­kie­čius.

Jis ma­no, kad dug­ne ga­li bū­ti ir dau­giau pa­vo­jin­gų daik­tų, pra­gu­lė­ju­sių dau­giau kaip pu­sę am­žiaus: „Bo­bu­tė pa­sa­ko­jo, kad ir vie­ni, ir ki­ti mė­tė ten į van­de­nį šaud­me­nis ir sprog­me­nis.“

Pats pa­ti­ki­no to­kį ra­di­nį ra­dęs pir­mą kar­tą. Prieš ke­le­tą me­tų ma­tė, kaip iš upės, tik ki­to­je vie­to­je, bu­vo iš­trauk­tas Na­po­le­o­no lai­kų kar­das.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų