Gyventojai sunerimę: nuodys dar ilgai?

Liepos mėnesį aštuonių J. Biliūno gatvės namų gyventojai raštu kreipėsi į Ukmergės rajono merą dėl UAB „Lanžeronas“ (autoservisas), Vytauto g. Nr. 54, nuolat skleidžiamų nemalonių kvapų ir keliamo triukšmo.

 

 

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Autoservisą nuo gyvenamųjų namų skiria vos keliolika metrų.


 

 

Nuolatiniame triukšme gyvendami ir kvėpuodami užterštu oru ukmergiškiai nutarė pasiteirauti, kas ir kada išdavė leidimus tokiai serviso veiklai, ar tokiu mažu atstumu (mažiau negu 10 m) nuo gyvenamųjų namų gali veikti automobilių dažymo kamera. Kokiu oru iš tiesų kvėpuojame čia gyvendami, kokias uogas ir vaisius valgo mūsų vaikai ir anūkai?

Meras persiuntė skundą Vilniaus visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriui. Šis skyrius pradėjo jį tirti. Atėjo pirmoji komisija. Pavaikščiojo. Pakvėpavo. Jokių kvapų nesuuodė. Juk autoservisas buvo informuotas, kad vyks tyrimas. Po pirmo komisijos  apsilankymo susitikę kaimynai pasikalbėjome, kad net lakuojant nagus ar naudojant laką plaukams kvepia. O čia dažo mašinas – ir jokio kvapo. Nepamąstėme tuo metu nueiti ir patikrinti servise, ar sąžiningai elgiasi šeimininkai, ar kamera tikrai veikia pagal paskirtį, ar tiesiog įjungta tuščia.

Tyrimų komisijai vadovavo ir Ukmergės skyriaus vedėja Elena Mirinavičienė, ir Elena Motiejūnienė. Jos iškvietė Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją tirti triukšmą ir oro užterštumą. Pabrėžiu – visi tyrimai buvo vykdomi informavus apie tai serviso šeimininkus. Atsakymai buvo tokie, kad skleidžiamas garsas neviršija leistinų normų.

O kaip su oro tarša? Tyrimai nustatė, kad vieno iš J. Biliūno gatvės namų kieme 2,7 karto padidinta nei nustatyta didžiausia leidžiama butilacetato koncentracija ir artima didžiausiai leidžiamai – ksileno norma.

Panagrinėkime, kas yra tas butilacetatas. Tai – cheminė medžiaga. Apie ją oficialiai pranešama, kad įkvėpus gali sukelti nosies ir gerklės skausmą, galvos skausmą ir svaigulį, šleikštulį, kosulį, yra didelė sąmonės netekimo tikimybė. Žemose vietose (rūsiuose) gali kauptis garai. Specialistai nurodo, kad reikia kruopščiai išvėdinti užterštą aplinką. O kur ir kaip išvėdinti, kai gyveni teršiamoje aplinkoje? Tai tik dalis aprašo apie šį  chemikalą rodo, kad jis, švelniai tariant, – labai nepageidaujamas gyvenamoje aplinkoje.

Kito chemikalo ksileno poveikis žmonėms dar sudėtingesnis. Įkvėpus gali sukelti galvos skausmus, svaigimą, pykinimą. Gali sudirginti akis, viršutinių kvėpavimo takų gleivinę, pakenkti plaučiams, centrinei nervų sistemai. Ilgai trunkanti ir pasikartojanti sąveika su medžiaga gali sukelti dermatitą, atsistatančius akių pažeidimus, silpnumą, atminties praradimą, drebėjimą, anoreksiją, kepenų veiklos pakitimus, inkstų pakenkimus, hiperplaziją...

Tai ką daryti J. Biliūno gatvės gyventojams, kurie kas dieną maitinami šiais ir dar daugeliu kitų chemikalų kokteiliais, kurių koncentracija yra link aukščiausios padalos?

E. Mirinavičienė gyventojams parašė: „Iki 2014 m. spalio 18 d. UAB „Lanžeronas“ turi pateikti Vilniaus visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriui su Ukmergės rajono savivaldybės administracija suderintą kvapų skleidimo sumažinimo veiksmų planą, kuriame būtų nurodytos kvapų skleidimą mažinančios priemonės“.

Kaip supratome iš šio laiško, Ukmergės rajono savivaldybės administracija dalyvauja tokių įmonių veiklos reglamentavimo srityje ir turi turėti savo balsą. Belieka laukti, kas nuspręs padėti tašką gyventojų nuodijimo istorijoje.

Ukmergės rajone jau yra precedentas su teismo pastate esančiu gyvsidabriu. Kiek ten buvo sukelta triukšmo, tyrimų, paskirta kompensacijų...

Mes, žinoma, ne teisėjai ir ne advokatai, bet svarstome galimybę tirti sveikatą būtent šių chemikalų poveikiu savo organizmams. Tik ar savivaldybė, kaip galutinė institucija, priimanti šioje situacijoje sprendimą, tam skirs lėšų? Ar įrodys, kad visų ukmergiškių sveikata jiems vienodai svarbi? Lauksime šios istorijos tęsinio...

Autorė: Lina SUKACKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų