Iš kalėjimo – grasinantis laiškas teisėjai

Ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te šią sa­vai­tę pra­dė­tas iki­teis­mi­nis ty­ri­mas dėl gra­si­nan­čio tu­ri­nio laiš­ko. Jį iš vie­no nu­teis­to­jo ga­vo tei­sė­ja.

 

Lie­tu­vai pra­lai­mė­jus by­lą Stras­bū­re, ka­li­nių laiš­kai jau de­šimt­me­tį ne­cen­zū­ruo­ja­mi, tad įvai­rių laiš­kų ir skun­dų ra­šy­mai nu­teis­tie­siems yra ta­pę sa­vo­tiš­ka pra­mo­ga.

Gra­si­nan­tį laiš­ką ga­vu­si Uk­mer­gės ra­jo­no apy­lin­kės teis­mo tei­sė­ja, lai­ki­nai ei­nan­ti teis­mo pir­mi­nin­kės pa­rei­gas Edi­ta Za­rem­bie­nė ti­ki­na per daug reikš­mės šiam įvy­kiui ne­tei­kian­ti. Vis dėl­to, į po­li­ci­jos pa­rei­gū­nus ji krei­pė­si.

Uk­mer­gės po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te dėl to pra­dė­tas iki­teis­mi­nis ty­ri­mas.

„Ne­krei­piu per daug dė­me­sio. Ne aš vie­na esu ga­vu­si. Tai jau tam­pa ma­si­niu reiš­ki­niu vi­so­je ša­ly­je. Ne tik tei­sė­jai – ir po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai, ir pro­ku­ro­rai su­lau­kia vi­so­kių gra­si­ni­mų“, – sa­ko E. Za­rem­bie­nė.

Gra­si­ni­mas nu­žu­dy­ti ją pa­sie­kė iš vie­nos įka­li­ni­mo įstai­gos. As­muo, ra­šęs to­kio tu­ri­nio laiš­ką, – ne ano­ni­mas, o jai ži­no­mas uk­mer­giš­kis.

Nei laiš­ko au­to­riaus ke­lia­mi rei­ka­la­vi­mai, nei jo as­me­ny­bė, kol vyks­ta iki­teis­mi­nis ty­ri­mas, ne­at­sklei­džia­mi.

Tai jau ant­ra­sis E. Za­rem­bie­nę iš įka­li­ni­mo įstai­gos pa­sie­kęs gra­si­nan­tis laiš­kas. Vie­ną pa­na­šų ji yra ga­vu­si dau­giau nei prieš me­tus.

Tei­sė­ja ma­no, kad įka­li­ni­mo įstai­go­se baus­mę at­lie­kan­tys nu­teis­tie­ji taip pra­mo­gau­ja. Toks jų lai­ko pra­lei­di­mo bū­das. Nu­teis­tie­ji ke­lia įvai­rius rei­ka­la­vi­mus – tai rei­ka­lau­ja per­kel­ti į ki­tą ko­lo­ni­ją, tai tam tik­ros su­mos pi­ni­gų.

„Lai­ko tu­ri daug, veikt ne­tu­ri ką, tai ir ra­ši­nė­ja. Gal ir ši­tam nu­si­bo­do vie­noj vie­toj sė­dė­ti, už­si­ma­nė pa­si­va­ži­nė­ti. Ži­no, kad iki­teis­mi­nį pra­dė­ju­si po­li­ci­ja at­si­veš į Uk­mer­gę ap­klau­sai. Ko ne pra­mo­ga?“ – svars­to E. Za­rem­bie­nė.

Gra­si­no ir pro­ku­ro­rui

Uk­mer­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to at­sto­vė spau­dai As­ta Kro­ger­tie­nė in­for­ma­vo, kad šie­met ko­mi­sa­ria­te pra­dė­ti du iki­teis­mi­niai ty­ri­mai dėl gra­si­ni­mų. Per­nai taip pat gau­ti du to­kie pa­reiš­ki­mai.

Vil­niaus apy­gar­dos pro­ku­ra­tū­ros Vil­niaus apy­lin­kės pro­ku­ra­tū­ros Sep­tin­to­jo sky­riaus pro­ku­ro­ras Ju­lius Ge­lum­baus­kas pa­sa­ko­jo 2 gra­si­nan­čio tu­ri­nio laiš­kus ga­vęs pra­ei­tais me­tais.

Juos at­siun­tė baus­mę įka­li­ni­mo įstai­go­je at­lie­kan­tis Klai­das No­vic­kis.

„Bu­vo gąs­di­na­ma, kad „nu­šaus“, „pa­pjaus“, kad ži­no, kur gy­ve­na ma­no šei­ma. Teks­te – daug keiks­ma­žo­džių“, – laiš­ko tu­ri­nį trum­pai at­pa­sa­ko­jo J. Ge­lum­baus­kas.

Šį įvy­kį taip pat ty­rė po­li­ci­ja. Teis­mas kal­ti­na­ma­jam už gra­si­ni­mus sky­rė baus­mę – vienus metus ir du mėnesius laisvės atėmimo.

Psi­cho­lo­gi­nis spau­di­mas

Na­cio­na­li­nės teis­mų ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas Kęs­tu­tis Vaš­ke­vi­čius sa­ko, kad to­kie gra­si­nan­čio po­bū­džio laiš­kai tei­sė­jams – ne re­te­ny­bė ir ša­lies mas­tu.

„Laiš­kai sa­vo tu­ri­niu nors ir ski­ria­si, jų es­mė iden­tiš­ka. Esu įsi­ti­ki­nęs, kad vi­sos šios raš­lia­vos pa­skir­tis ta pa­ti – da­ry­ti psi­cho­lo­gi­nį spau­di­mą, su­kel­ti ne­ri­mą ar net iš­gąs­din­ti“, – sa­vo nuo­mo­nę iš­sa­ko pa­šne­ko­vas.

Apie at­ve­jus, kuo­met iš tik­rų­jų įgy­ven­di­na­mi gra­si­ni­mai, jam gir­dė­ti ne­te­ko. K. Vaš­ke­vi­čius ti­ki­na, kad šiuo klau­si­mu yra dis­ku­tuo­ja­ma su ša­lies tei­sė­jais, ben­dra­dar­biau­ja­ma su Ka­lė­ji­mų de­par­ta­men­tu. Ta­čiau pri­pa­ži­no, kad „vie­no vais­to ras­ti nie­kaip ne­pa­vyks­ta“ ir šis reiš­ki­nys iš­lie­ka ša­lies pro­ble­ma.

Laiš­kai lie­ja­si lais­vai

Ka­lė­ji­mų de­par­ta­men­to prie Tei­sin­gu­mo mi­nis­te­ri­jos Lai­svės at­ėmi­mo vie­tų įstai­gų sky­riaus vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­jas Gin­tau­tas Kli­ma­vi­čius sa­ko, kad įka­li­ni­mo įstai­go­se baus­mę at­lie­kan­čių nu­teis­tų­jų laiš­kai nė­ra cen­zū­ruo­ja­mi. Cen­zū­ros ga­li­my­bes ri­bo­ja įvai­rūs tei­sės ak­tai.

Laiš­kus ka­lė­ji­mų ad­mi­nist­ra­ci­jai lei­džia­ma tik­rin­ti tik tuo­met, kai kiek­vie­nam kon­kre­čiam at­ve­jui yra gau­na­ma pro­ku­ro­ro sank­ci­ja. Tai ga­li bū­ti su­si­ję su ne­baig­tų by­lų nag­ri­nė­ji­mu, jei ma­no­ma, kad laiš­ko cen­zū­ra ga­lė­tų pa­dė­ti iš­nar­plio­ti jas iki ga­lo.

„Nu­teis­tie­ji su­si­ra­ši­nė­ja kaip lais­vi pi­lie­čiai. Tuo la­biau, jei laiš­kas bu­vo ad­re­suo­tas teis­mui, tai net su pro­ku­ro­ro lei­di­mu to­kio ne­cen­zū­ruo­ja­me“, – pa­aiš­ki­no G. Kli­ma­vi­čius.

To­kia tvar­ka yra nuo 2003 me­tų, kuo­met įsi­ga­lio­jo nau­jas Baus­mių vyk­dy­mo ko­dek­sas.

Iki tol ša­lies nu­teis­tie­ji mū­sų vals­ty­bę bu­vo ap­skun­dę Stras­bū­rui – dėl ka­lė­ji­muo­se vyk­do­mos ko­res­pon­den­ci­jos cen­zū­ros krei­pė­si į Eu­ro­pos Žmo­gaus Tei­sių Teis­mą.

Lie­tu­vai pra­lai­mė­jus dvi by­las, ko­res­pon­den­ci­ja iš įka­li­ni­mo įstai­gų ne­be­tik­ri­na­ma.

Ša­lies įka­li­ni­mo įstai­go­se – apie 10 tūks­tan­čių nu­teis­tų­jų. Anot G. Kli­ma­vi­čiaus, jei ka­lė­ji­mų pri­žiū­rė­to­jai pri­va­lė­tų tik­rin­ti laiš­kus, ad­mi­nist­ra­ci­jos apa­ra­tą tek­tų ge­ro­kai di­din­ti. Tai vals­ty­bei tap­tų ne­ma­ža fi­nan­si­ne naš­ta.

Ra­my­bę

drums­čia gyv­si­dab­ris

Per­nai gruo­džio mė­ne­sį Uk­mer­gės ra­jo­no apy­lin­kės teis­me ras­ta apie 2 ki­log­ra­mus gyv­si­dab­rio. Vė­liau jo ap­tik­ta dar apie ki­log­ra­mą. At­li­kus la­bo­ra­to­ri­nius ty­ri­mus, teis­mo pa­tal­po­se nu­sta­ty­tas hi­gie­nos nor­mas ge­ro­kai vir­ši­jan­tis oro už­terš­tu­mas gyv­si­dab­rio ga­rais.

Svei­ka­tą tik­ri­no­si ir teis­mo dar­buo­to­jai, ir daug lai­ko teis­mo sa­lė­se pra­lei­dę pro­ku­ro­rai. Kai ku­rių iš jų or­ga­niz­muo­se ap­tik­ta su­si­kau­pu­sio gyv­si­dab­rio.

Uk­mer­gės ra­jo­no apy­lin­kės teis­me nuo sau­sio pa­skelb­tas eks­tre­ma­lus įvy­kis. Teis­mas per­si­kė­lė į ki­tas pa­tal­pas – by­lų nag­ri­nė­ji­mas vyks­ta Uk­mer­gės tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tre bei po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pa­tal­po­se.

Įta­ria­ma, jog gyv­si­dab­ris teis­mo pa­tal­po­se ga­lė­jo pra­gu­lė­ti net de­šimt­me­tį.

Po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te te­be­vyks­ta iki­teis­mi­nis ty­ri­mas – aiš­ki­na­ma­si, kas, ka­da ir ko­dėl pa­tal­po­se iš­lie­jo nu­odą.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų