Spausdinti šį puslapį

Prekeiviai žmonėmis sugundo pažadais

Prekyba žmonėmis nusikaltėliams duoda vis didesnį pelną. Seksualinio išnaudojimo, prievartinio darbo aukomis tampa ir suaugusieji, ir vaikai. Kaip susitelkti įvairioms žinyboms, kad tam užkirstų kelią, tartasi Ukmergėje surengtoje diskusijoje.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr.


 

Savivaldybėje vykusioje apskritojo stalo diskusijoje kalbėta, kaip atpažinti prekybos žmonėmis atvejus, aptartos pagalbos galimybės. Pristatytas Lietuvos „Carito“ vykdomas projektas „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“. Apie veiklą pasakojo projekto Kauno skyriaus koordinatorė Jolita Juškevičienė bei projekto prevencijos programos koordinatorė Erika Panova.

Prekyba žmonėmis – ne vien prostitucija. Tai – ir prievartinis darbas, organų kontrabanda. „Aukomis tampa socialiai atsilikę, bedarbiai, skurdžiai gyvenantys, pažeidžiami žmonės, kuriais galima manipuliuoti“, – sakė viešnios.

Patenka ir ne savo noru

Į prostitucijos tinklą, anot jų, papuola jaunos merginos, dažnai – turinčios protinę negalią, narkomanės. Taip pat – moterys, nesugebančios išlaikyti mažamečių vaikų. Kai kurios, norėdamos pasigerinti gyvenimo sąlygas, tokį darbą pasirenka sąmoningai. Kitos dirbti išvežamos apgaule.

Pastaruoju atveju, anot J. Juškevičienės, susigundoma pasiūlymu užsienyje neva dirbti tarnaite, žemės ūkyje ar kitur. Tačiau atvykus paaiškėja, koks darbas laukia iš tikrųjų. „Išnaudojamos aukos nemoka užsienio kalbos, net nežino, kokiame yra mieste. Jos nenutuokia, kur kreiptis pagalbos. Asmens dokumentai atimti, telefonu pranešti artimiesiems negali, nes pokalbiai kontroliuojami. Kad nesipriešintų, mušamos, bauginamos“, – pasakojo su nukentėjusiomis lietuvėmis dirbanti moteris.

Per dieną jos verčiamos aptarnauti 20–30 klientų, o žadėti pinigai atitenka suteneriams.

Žmonių išnaudojimo sekso industrijoje, priverstinio darbo aukomis taip pat tampa vyrai, vaikinai. „Dažniausiai žmonės nesuvokia papuolę į nusikaltimą“, – teigė J. Juškevičienė, pasakojusi apie vieną iš atvejų – lietuvių darbą apelsinų plantacijoje. Tiksliau – vergavimą tariamiems darbdaviams, kur buvo išnaudojami, mušami ir esą skolingi jiems už kelionę, maistą, higienos priemones...

Fiktyvi santuoka – nusikaltimas

Teisėsaugos ir kitų institucijų kova su prekyba žmonėmis nusikaltėlius verčia ieškoti naujų jos formų. Viena jų – fiktyvios santuokos. „Čia taip pat ieškoma naivių, patiklių, krizės prispaustų žmonių, už atlygį sutinkančių užsienyje fiktyviai tuoktis, bet nesuvokiančių, kad yra išnaudojami. Fiktyvūs sutuoktiniai įkalba prisiimti paskolų, moterys viską praranda, grįžta į Lietuvą persekiojamos skolų“, – sakė viešnia.

Kita forma – vaikų ir suaugusiųjų išnaudojimas nusikalstamai veiklai: „Už viso to stovi nusikalstamos grupuotės: važinėja po kaimus, globos namus, ieško vaikų, veža į užsienį. Moko vogti, verčia parduoti, pelną pasiima, o vaikui „atsidėkoja“ mėsainiu. Vaikai laikomi mašinose, miega palapinėse, maistą sau turi vogti...“

Tyrimai užsitęsia

Diskusijoje teisinius problemos aspektus apžvelgė ukmergiškis prokuroras Liudas Žuklys. Kalbėdamas apie prostitucijos aukas, minėjo, jog daugiausia vežama į Jungtinę Karalystę, Ispaniją, Vokietiją, Daniją, Olandiją – šioje šalyje prostitucija yra legalus verslas. Tais pat tikslais moterys vežamos ir į Lietuvą.

Anot prokuroro, nors faktų daug, o už organizavimą, vadovavimą prostitucijai numatyta atsakomybė, įrodymų neretai pritrūksta: „Tai – tarptautinis nusikaltimas, pradedamas daryti Lietuvoj, baigiamas kitoj šaly. Tinklas išplėtotas, pradedant verbuotojais, vairuotojais, baigiant prekeiviais. Todėl patys organizatoriai dažnai lieka nenustatyti, o atskleidžiamos tik detalės.“

Tyrimą apsunkina tai, jog dokumentai lengvai suklastojami, nusikaltimo organizavimo funkcijos atliekamos internetu. „Tyrimai užsitęsia, nes bendradarbiaujama su kitų šalių, kuriose baudžiamieji procesai skiriasi, teisėsauga. Daug laiko sugaištama paruošti teisinės pagalbos prašymą, o kol dar gaunamas atsakymas... Ilgai užtrunka ir vertimų darymas“, – sako L. Žuklys.

„Žmogus būna traumuotas, jam teikiama pagalba, laukiama, kol auka galės kalbėti. Be to, patiria spaudimą ne tik iš savo skriaudikų, bet ir artimųjų, kurie nenori, kad sužinotų kiti. Per tą laiką susitvarko gyvenimą ir nebenori nieko prisiminti“, – pasakojo jis.

Oficialių žinių, kad apgaule būtų išvežta mūsų rajono gyventojų, nėra. Tačiau tai, pasak prokuroro, – latentinis, t. y. užslėptas, nusikaltimas: „Gali būti, kad mūsiškių merginų yra kitaip papuolusių į tai.“

Svarbi ir informacijos sklaida

Diskusijoje viešėjusių koordinatorių pristatyto projekto veikla susijusi su materialine ir kita pagalba nukentėjusiems asmenims. Jiems parūpinamas saugus būstas, psichologo, mediko, juristo konsultacijos. „Esam suinteresuoti, kad jie nebijotų duoti parodymus ir atskleistų nusikaltėlius. Mūsų darbuotojai jiems padeda ir viso tyrimo, ir teismo proceso metu“, – sako J. Juškevičienė.

Renginyje dalyvavo policijos, savivaldybės, kitų įstaigų darbuotojai. Aptarta galimybė bendradarbiauti, dalijantis informacija, vykdant programas, apie prekybą žmonėmis ir prevenciją pasakojant jaunuomenei skirtuose susitikimuose.

Įgyvendinant minėtą projektą, dirbama su asmenimis iš visos Lietuvos. Į „Caritą“ kreipiasi vyrai, moterys, vaikai, pakliuvę į prostitucijos ir prekybos žmonėmis tinklą Lietuvoje ir užsienyje.

Autorė: Vaidotė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)