Globos namų gyventoja pasijuto apgauta

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Na­me­ly­je ir ša­lia jo – daug įvai­raus šlamš­to.


 

74 me­tų Ele­na Va­rei­ky­tė į re­dak­ci­ją pa­si­guos­ti at­va­žia­vo iš Del­tu­vos se­ne­lių na­mų. Mo­te­ris ten gy­ve­na pus­me­tį, ta­čiau ma­no, kad ši vie­ta ne jai. Esą šie na­mai – ne se­ne­lių, o pro­se­ne­lių, be to, į juos pa­te­ko ne sa­va va­lia – įkal­bė­ta. Di­džiau­sia kal­ti­nin­ke, kad at­si­dū­rė to­kio­je vie­to­je, va­di­na bu­vu­sią Sei­mo na­rio pa­dė­jė­ją.

Ele­na Va­rei­ky­tė pa­sa­ko­jo, kad jos gy­ve­ni­mas taip jau su­si­klos­tė – sa­vų na­mų ne­už­gy­ve­no. Nie­ka­da to ir ne­sie­kė. So­viet­me­čiu ke­lias­de­šimt me­tų pra­dir­bo vie­no­je vie­to­je – „Vie­ny­bės“ ga­myk­lo­je. Gau­da­vo ge­rą at­ly­gi­ni­mą, atos­to­gau­da­vo Pa­lan­go­je, tu­rė­jo val­diš­ką būs­tą ir apie nie­ką dau­giau ne­gal­vo­jo. Ta­čiau pa­si­kei­tė val­džia, at­ėjo se­nat­vė ir pra­si­dė­jo bė­dos.

Ke­lio­li­ka me­tų mo­te­ris gy­ve­no vals­ty­bės duo­ta­me dau­gia­bu­čia­me me­di­nia­me na­me Kau­no gat­vė­je. Sa­ko, kad jai ten bu­vo ge­rai. Tie­sa, kai­my­nams taip ne­at­ro­dė. Mo­te­ris mė­go kaup­ti daik­tus ir pri­kau­pė jų di­džiu­lius kie­kius. Kar­tą bu­te net ki­lo gais­ras ir kai­my­nai dėl to la­bai iš­si­gan­do. Tie­sa, pa­ti mo­te­ris to ne­pri­si­me­na. Apie tai pri­me­na mū­sų re­dak­ci­jos ar­chy­vai...

Ne­tru­kus po gais­ro E. Va­rei­ky­tė iš­si­kraus­tė ir įsi­kū­rė dau­ge­liui uk­mer­giš­kių la­bai ge­rai ži­no­ma­me na­me­ly­je. Tas na­me­lis pri­sig­lau­dęs prie Uk­mer­gės pi­lia­kal­nio nuo Šven­to­sios pu­sės. Toks ap­šiu­ręs vi­siš­kas vargšiukas, lyg ša­šas pri­li­pęs prie kal­no sie­nos.

Gy­ve­no ne­le­ga­liai

Gre­ti­ma pi­lia­kal­nio E. Va­rei­ky­tė pra­lei­do apie de­šimt­me­tį. Ta­čiau gy­ve­no vi­siš­kai ne­le­ga­liai. Da­bar mo­te­riai at­ro­do, jog tai, kad tu­rė­jo pa­sta­to na­mų kny­gą, lei­džia teig­ti, jog ji bu­vo to na­me­lio šei­mi­nin­kė. De­ja, taip nė­ra. Na­mų kny­ga tė­ra pa­lik­tas nie­kam ne­be­rei­ka­lin­go tu­rto do­ku­men­tas.

Kaip be­si­do­mint šia is­to­ri­ja pa­aiš­ki­no sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tai, mi­nė­ta­s na­me­lis jau ke­lio­li­ka me­tų be­šei­mi­nin­kis. Šei­mi­nin­kai se­niai mi­rė ir nie­kam jo ne­pa­li­ko. Juo la­biau – Ele­nai Va­rei­ky­tei.

Kai bu­vo ren­gia­mas pi­lia­kal­nio pa­pė­dės re­no­va­ci­jos pla­nas, net pla­nuo­ta tą na­me­lį nu­griau­ti. Bet nu­tar­ta – kol kas ne­ga­li­ma. Rei­kia prieš tai su­tvar­ky­ti krū­vas to­kiam veiks­mui at­lik­ti rei­ka­lin­gų do­ku­men­tų.

Tur­to – iki ke­lių

Kad na­me­ly­je daug me­tų gy­ve­no ne­le­ga­lė, sve­ti­mą būs­tą oku­pa­vu­si skvo­te­rė, nie­kam iš Uk­mer­gės val­di­nin­kų la­bai ne­rū­pė­jo... Svar­biau­sia, kad žmo­gus tu­rė­jo sto­gą virš gal­vos.

Ele­na pa­sa­ko­jo ma­niu­si pi­lia­kal­nio pa­pė­dė­je nu­gy­ven­ti iki sa­vo gy­ve­ni­mo ga­lo. Ta­čiau pa­si­li­go­jo, ne­pa­jė­gė at­si­neš­ti van­dens, mal­kų ir pra­dė­jo ieš­ko­ti pa­to­ges­nės pa­sto­gės. Be­je, sa­vo po­mė­gio kaup­ti daik­tus mo­te­ris nie­kad neat­si­kra­tė. Na­me­ly­je ir ša­lia jo – daug įvai­raus šlamš­to. Tie, kas bu­vo įė­ję vi­dun, ti­ki­na, kad ten šlamš­to – maž­daug iki ke­lių...

Pra­šė pa­gal­bos

Žmo­gus, pas ku­rį pa­gal­bos nu­ė­jo pra­šy­ti Ele­na, – tuo­me­ti­nė Sei­mo na­rio a. a. Ju­liaus Ve­sel­kos pa­dė­jė­ja Ni­jo­lė Ka­se­lie­nė.

Pen­si­nin­kė sa­ko ėju­si pas ją pa­gal­bos „pa­gal par­ti­nę pa­žin­tį“. Pa­pra­šė su­ras­ti tin­ka­mes­nę se­nam žmo­gui pa­sto­gę. Ta­čiau Sei­mo na­rio pa­dė­jė­ja ją esą ap­ga­vo. Pa­ė­mė sau­go­ti auk­si­nius pa­puo­ša­lus ir jų ne­ati­duo­da. Be to, pra­dai­gi­no na­me­ly­je bu­vu­sius įvai­rius ge­rus daik­tus. O ga­liau­siai ap­gau­le įvi­lio­jo į se­ne­lių na­mus.

„Nie­ko da­bar ne­tu­riu – net sa­vo šaukš­to. Te­gul Ni­jo­lė ati­duo­da ma­no daik­tus ir žie­dus. Kam jie jai rei­ka­lin­gi. Vi­są gy­ve­ni­mą keik­siu taip ma­ne api­plė­šu­sį žmo­gų“, – py­ko mo­te­ris. Gy­ve­ni­mas se­ne­lių na­muo­se, pa­sa­ko­jo, jai la­bai slo­gus. „Čia ma­no me­tų žmo­nių nė­ra – vie­ni pro­se­ne­liai“, – pa­sa­ko­jo ji. Pra­tu­si tu­rė­ti daug daik­tų, da­bar ne­tu­ri nie­ko, o vie­nu kam­ba­riu pri­vers­ta da­lin­tis su dar tri­mis gar­baus am­žiaus se­no­lė­mis.

Ne­dė­kin­gas žmo­gus

Api­plė­ši­mu ap­kal­tin­ta Ni­jo­lė Ka­se­lie­nė sa­kė la­bai ap­gai­les­tau­jan­ti, kad su­si­dė­jo su to­kiu ne­dė­kin­gu žmo­gumi. Juk vi­saip sten­gė­si jai pa­dė­ti. Mo­te­ris pa­sa­ko­jo, kad E. Va­rei­ky­tės skun­do dėl pras­tų gy­ve­ni­mo są­ly­gų su­lau­kė dirb­da­ma Sei­mo na­rio pa­dė­jė­ja. „La­bai pa­gai­lo jos, no­rė­jau jai pa­dė­ti“, – bet ko­kius ry­šius su par­ti­jo­mis at­me­ta N. Ka­se­lie­nė.

1 straipsnio 2 nuotr.06-17

74 metų Elena Vareikytė jaučiasi apgauta.


 

Sa­ko puo­lu­si pa­gal­bon sta­čia gal­va: nu­si­ve­dė nau­ją­ja glo­bo­ti­nę pas ra­jo­no va­do­vus, kar­tu svars­tė, kur ją ap­gy­ven­din­ti. Nu­va­žia­vo į Tau­jė­nus, kur siū­lė ap­si­gy­ven­ti ben­dra­bu­ty­je. Glo­bo­ti­nė ne­su­ti­ko. Ta­da siū­lė bu­te­lį Kau­no gat­vė­je. Tas pa­si­ro­dė per aukš­tai – vir­šu­ti­nia­me aukš­te.

Ga­liau­siai sa­vai­tę pri­glau­dė E. Va­rei­ky­tę sa­vo na­muo­se. Ši esą at­si­ne­šė sa­vo tur­tą – ke­lis žie­de­lius ir aus­ka­riu­kus – pra­šė juos pa­sau­go­ti. Be to, at­si­kraus­tė ir su sa­vo šu­ni­mis. Te­ko šer­ti ir prie na­me­lio pa­lik­tus glo­bo­ti­nės ka­ti­nus.

Pa­čios N. Ka­se­lie­nės su­tuok­ti­nis kaip tik tą sa­vai­tę bu­vo iš­va­žia­vęs. Kai grį­žo, pa­sa­kė, kad čia ne prie­glau­da, ir pa­pra­šė vieš­nią iš­kraus­ty­ti.

Ta­čiau tuo­me­ti­nės Sei­mo na­rio pa­dė­jė­jos no­ras bū­ti gel­bė­to­ja nie­kur ne­din­go. Ji ti­ki­na sa­vo glo­bo­ti­nei su­ra­du­si nuo­mo­ja­mą būs­tą. Ta­čiau ši po­rą mė­ne­sių už jį ne­mo­kė­jo ir bu­vo iš­va­ry­ta. Tuo me­tu N. Ka­se­lie­nė iš­rū­pi­no E. Va­rei­ky­tei val­diš­ką pa­sto­gę – vie­tą Del­tu­vos Švč. Tre­jy­bės baž­ny­čios se­ne­lių na­muo­se. Pri­pa­žįs­ta, kad rū­pes­čių bū­ta la­bai daug – krū­vos įvai­rių do­ku­men­tų. Ta­čiau ga­liau­siai tiks­las bu­vo pa­siek­tas. Ma­nė, kad pa­da­rė žmo­gui ge­ra.

„Ne­se­niai pa­ti su­ži­no­jau, kad E. Va­rei­ky­tė kal­ti­na ma­ne tur­to va­gys­te. Tik­rai gu­li pas ma­ne tie jos žie­de­liai. Pra­šė pa­sau­go­ti ir pa­li­ko. Te­gul pa­si­i­ma, nes ne­ži­nau, ką su jais da­ry­ti“, – ti­ki­no N. Ka­se­lie­nė.

Ne­nei­gė – jai la­bai skau­du, kad pa­dė­jo žmo­gui, o li­ko kal­ta ir ap­kal­ti­nta. Pri­pa­žįs­ta – ne vie­nas ra­gi­no ne­su­si­dė­ti ir šir­dies ne­da­lin­ti...

Pir­mas toks at­ve­jis

Del­tu­vos se­ne­lių na­mų va­do­vas Sau­lius Vens­kaus­kas pri­pa­ži­no, kad yra žmo­nių, ku­rie sun­kiai su­si­tai­ko su gy­ve­ni­mu val­diš­kuo­se na­muo­se. Juk kiek­vie­nas gar­baus am­žiaus šių na­mų gy­ven­to­jas at­ei­na iš sa­vo ap­lin­kos, sa­vo šei­mos, na­mų, ku­riuo­se gal nu­gy­ve­no vi­są gy­ve­ni­mą... At­ei­na su sa­vo po­mė­giais ir gy­ve­ni­mo sam­pra­ta.

Ta­čiau pa­pras­tai po sa­vai­tės ki­tos su nau­ja ap­lin­ka, pa­sak di­rek­to­riaus, žmo­nės su­si­tai­ko, ap­si­pran­ta. „O ši­tas at­ve­jis pir­mas, kai mo­te­ris nie­kaip ne­no­ri pri­tap­ti“, – ap­gai­les­ta­vo S. Vens­kaus­kas. Jis pri­pa­ži­no, kad tarp 35 Del­tu­vos se­ne­lių na­mų gy­ven­to­jų 74 me­tų E. Va­rei­ky­tė – pa­ti jau­niau­sia ir svei­kiau­sia.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų