Gyventojai klausinėjo, kritikavo ir dėkojo

Artėjant savivaldos rinkimams praėjusią savaitę vyko paskutinis šią kadenciją rajono vadovų bei tarybos narių susitikimas su bendruomene. Ukmergiškiai turėjo nemažai klausimų, o rajono meras pasidalino šviežiausiomis naujienomis. Rajono meras Vydas Paknys su ukmergiškiais pasidalino gana optimistiškomis naujienomis.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Susitikimas su valdžia sudomino daug ukmergiškių.


 

 

Pasak jo, galutinai patvirtinta, kad bus vykdomi daugelio labai laukiami su kelių rekonstrukcija susiję darbai.

Linksmiausia žinia – kitąmet bus pradėtas rekonstruoti kelias Ukmergė–Molėtai.

Jau aišku, kad 2015-aisiais bus rekonstruojamas ir autostrados Vilnius–Panevėžys ruožas ties posūkiu į Žemaitkiemį. Tai gerokai palengvins šia kryptimi važiuojančiųjų dalią.

V. Paknys papasakojo ukmergiškiams apie darbo rajono taryboje specifiką. Akcentavo, jog tai – anaiptol ne tik viešai transliuojami rajono tarybos posėdžiai.

„Posėdis yra pagrindinė tarybos veiklos forma, tačiau tarybos veikla vyksta ir komitetuose, komisijose, darbo grupėse bei pasitarimuose. Administracijos parengtą sprendimo projektą iki posėdžio paprastai svarsto penki komitetai, frakcijų seniūnų sueiga ir tik tada galutinį sprendimą priima taryba“, – pasakojo meras.

Teigiamai jis įvertino šioje kadencijoje rengtus išvažiuojamuosius tarybos posėdžius į seniūnijas. Aptarė ir komitetų veiklą. Kaimo ir aplinkosaugos komiteto nariai aplankė kaimiškąsias seniūnijas, Švietimo, kultūros ir sporto komiteto – švietimo įstaigas. Kontrolės komitetas organizavo išvažiuojamąjį posėdį į Ukmergės ligoninę, Sveikatos ir socialinės paramos komitetas aplankė socialinės globos įstaigas, Savivaldybės ūkio komitetas – „Ukmergės šilumą“, Savivaldybės ūkio bei Biudžeto ir ekonominės plėtros komitetas – autobusų parką...

Dar viena galimybė išsamiai išnagrinėti svarbiausius rajono klausimus – darbo grupės. Nuolat šaukiami daugiabučių renovacijos, šilumos, atliekų tvarkymo, daugiabučių namų administravimo, kelių priežiūros klausimus nagrinėjančių darbo grupių posėdžiai. Darbą pradės naujai sudaryta darbo grupė sveikatos klausimams spręsti.

Meras apgailestavo, kad dalis tarybos narių mato vienintelę darbo vietą ir formą – pasisakymus tarybos posėdyje. „Taip nueinama lengviausiu, bet toli gražu ne produktyviausiu keliu. „Dėsiu pastangas, kad tarybos posėdis būtų sprendimų priėmimo, o ne „savireklamos“ vieta“, – sakė V. Paknys.

Šiluma pinga

Kitas V. Paknio paliestas – šilumos ūkio klausimas. Šiuo metu vyksta statybos UAB „Ukmergės šiluma“ katilinėje RK-1, įrenginėjamas 6,5 MW biokuro katilas, RK-3 katilinėje biokuro katilų įrengimui atliktas techninis projektas. „Šilo“ katilinėje įrengti kondensaciniai ekonomaizeriai, rekonstruotos Želvos, Deltuvos, Taujėnų mokyklų katilinės.

UAB Ukmergės butų ūkio valdomos katilinės perduotos UAB „Ukmergės šiluma“, dėl to Pašilės ir Deltuvos daugiabučių namų gyventojai už šilumos kilovatvalandę mokės apie 3 ct mažiau. Ruošiama „Ukmergės šilumos“ sutartis su nepriklausomu tiekėju dėl šilumos pirkimo RK-3 katilinės zonoje.

Meras atkreipė dėmesį, kad šilumos kaina Ukmergėje per metus sumažėjo 4 centais, taip pat kvietė gyventojus taupyti energiją, naudotis valstybės parama renovuojant būstus.

Apžvelgė biudžetą, projektus

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas apžvelgė, kaip vykdomas rajono biudžetas.

Patvirtintas šių metų biudžetas, įskaitant patikslinimus, siekė 98,5 mln. Lt, iki spalio 1 d. gauta 70,6 mln. Lt arba 71,7 proc. planuotų pajamų. Daugiausia pajamų iš Valstybės biudžeto savivaldybės savarankiškoms funkcijoms vykdyti gauta iš gyventojų pajamų mokesčio – 17,1 mln. Lt.

Priminta, kad šiuo metu savivaldybės administracija vykdo 32 projektus, įgyvendina valstybės investicijų programa, vykdo vandentiekio ir nuotekų plėtrą. Įgyvendinami melioracijos projektai, rekonstruojami keliai, intensyviai vyksta daugiabučių namų renovacijos darbai.

Eurui pasiruošę

Administracijos direktoriaus pavaduotojas Giedrius Pocius kalbėjo apie savivaldybės turto valdymą ir privatizavimą, socialines paslaugas, savivaldybės būstą, pasirengimą euro įvedimui.

Šiuo metu apie 280 šeimų apgyvendinta socialiniame būste.

265 šeimos vis dar laukia tokios galimybės. Priminta, kad nuo kitų metų įsigalioja naujas Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymas, kuris įteisins prievolę socialinio būsto prašančioms šeimoms deklaruoti savo pajamas. Asmenys, turintys teisę į socialinį būstą, bet nuomojantys būstą rinkos sąlygomis, galės gauti nuomos mokesčio kompensaciją.

Šiemet įgyvendinant naują socialinių pašalpų skyrimo tvarką socialinę paramą stengiamasi skirti tiems asmenims, kuriems ji yra būtina ir reikalinga. Rajone plėtojamos socialinės paslaugos –  Nestacionarių socialinių paslaugų centras vykdydamas projektinę veiklą vykdo lankomosios priežiūros paslaugas, veikia vaiko dienos centras, svarstoma apie šeimos centro steigimo galimybes.

Pasak G. Pociaus, rengiantis euro įvedimui patikrintos visos savivaldybės įmonės ir įstaigos, o rajono verslininkai raginami prisijungti prie geros verslo praktikos įvedant eurą memorandumo. Neseniai tarybos patvirtinti perskaičiuoti visi savivaldybės nustatyti įkainiai, mokesčiai ir kainos. Taigi, pavaduotojo įsitikinimu, euro įvedimui esame tinkamai pasiruošę.

Apie sveikatą ir šiukšles

Rajono mero pavaduotojas Rolandas Janickas pristatė savo kuruojamas – sveikatos priežiūros, atliekų surinkimo ir tvarkymo sritis.

Įvardintos sveikatos priežiūros įstaigose pagrindinės problemos – Ukmergės PSPC bendruomenės sveikatos punktų ir ambulatorijų išlaikymas bei viršsutartinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų kompensavimo didinimas. Tačiau tai sprendžiama tik valstybės lygiu.

Užsiminta apie laukiamą ligoninės Vidaus ligų ir Ortopedijos-traumatologijos skyrių patalpų remontą, Priėmimo–skubios pagalbos skyriaus darbo ir aplinkos gerinimą.

Pasak R. Janicko, sprendžiant buitinių atliekų tvarkymo klausimą mūsų savivaldybė nutarė nekelti vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą mokesčio, tačiau visais būdais mažinti vežamų į sąvartyną mišrių komunalinių atliekų kiekį.

Privačių sklypų savininkams išdalintos žaliųjų atliekų kompostavimo dėžės, Sargelių kaime veikia žaliųjų atliekų surinkimo aikštelė, gyventojams taip pat dalinami maišai plastikui, stiklui rūšiuoti...

Intensyviai dirbama su skolininkais, nemokančiais vietinės rinkliavos mokesčio: 1000 ukmergiškių įteikti raginimai susimokėti paštu, o kelioms dešimtims – net ir per spaudą.

Ukmergė pripažinta tiksline teritorija, o tai reiškia, kad mūsų rajonas 2014–2020 metais gaus papildomą finansavimą. R. Janickas patikino, kad didžiausią dėmesį ketinama skirti verslumo skatinimui, planuojama sutvarkyti nemažai viešųjų erdvių. 

Uždavė klausimų

Ukmergiškiai uždavė rajono vadovams nemažai klausimų. Keli klausimai buvo susiję su konkrečių daugiabučių namų renovacija. Teirautasi dėl žlugusiame Ūkio banke prapuolusių Ukmergės savivaldybės pinigų – ar dar yra galimybė juos atgauti? Paaiškinta, kad – nebe. Savivaldybė bandė įrodinėti savo tiesą teisme, bet to padaryti nepavyko. Dėl „nuplaukusių“ 6 milijonų Vyriausybė suteikė galimybę mūsų savivaldybei gauti neprocentinę paskolą. Šia galimybe dabar ir naudojamasi.

Klausta, kada ketinama kelti mokytojų algas. Atsakyta – kai tokį sprendimą priims Vyriausybė. Domėtasi galimybe kaime pastatyti laikiną aikštelę didžiagabaritėms atliekoms. Tačiau ir ši problema susijusi su įstatyminėmis nuostatomis: pagal jas to daryti negalima.

Dukstynos mikrorajono gyventoja prašė jų rajone pastatyti vaikų žaidimų aikštelę. Miesto seniūnė atsakė: tokia galimybė yra, bet – jau tik kitais metais.

Taip pat ukmergiškiai uždavė klausimų dėl kompensacijų, socialinės paramos, konfliktų su kaimynais. Atsirado ir tokių, kurie dėkojo rajono valdžiai už nuveiktus darbus.

Nemažai klausimų ir priekaištų rajono vadovams pažėrė bendruomenės pirmininkas Julius Kazėnas.

O ko nepadarėt?

Nors ir taip turi aibes galimybių bendrauti su rajono vadovais, klausimų jiems turėjo ir politikai – opozicijos rajono taryboje atstovai.

Juozas Armanavičius bandė išsiaiškinti situaciją dėl kelių gyventojų, kurie nepritarė daugiabučių renovacijai ir dėl to neteko kompensacijų už šildymą. Jam paaiškinta, kad tokia tvarka numatyta pagal įstatymus.

Romas Pivoras norėjo sužinoti, ko valdžia nepadarė, kokias savo klaidas mato. Rajono meras apgailestavo dėl ne iki galo išspręsto buitinių atliekų klausimo, dėl užstrigusios Veprių ir Želvos mokyklų renovacijos. Administracijos direktorius apgailestavo, jog dabar tenka atiduoti prieš trejus ir daugiau metų susikaupusias skolas, o jo pavaduotojas didžiausia nesėkme laiko dėl opozicijos priekabių sugriuvusią sutartį su „Bite“ – planuota išnuomoti buvusi Jaunimo mokykla tokio gero nuomininko vargu ar besulauks.

Pabaigoje V. Paknys priminė, kad šis susitikimas su bendruomene – paskutinis, kurį surengė šios kadencijos Ukmergės rajono taryba.

Pasak jo, labai svarbu, kad per šiuos metu Ukmergė, lyginant su kitomis savivaldybėmis pagal įvairius vertinimo kriterijus, sugebėjo pasistumti iš galo į vidurį. Jo įsitikinimu, toks turėtų būti ir ateities siekis – judėti tik į priekį.

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ

4 straipsnio 2 nuotr.11-12


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų