Ieškoma būdų gydyti visuomenę

Paskutiniame šiemet bendruomenės sveikatos tarybos posėdyje ieškota sveikesnės visuomenės kūrimo galimybių. Taip pat apdovanota pirmoji rajono bendruomenės sveikatos ambasadorė Nijolė Ona Kaselienė. Savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybos posėdis praeitą savaitę...

 

Autorės nuotr.  Posėdžiavo savivaldybės bendruomenės sveikatos taryba.


 

...vyko savivaldybės visuomenės sveikatos biure. Tarybos pirmininkė Elena Mirinavičienė priminė rajono savivaldybės visuomenės sveikatos stebėsenos programos ataskaitos už 2013 m. išvadas. Ataskaita buvo pristatyta neseniai vykusiame rajono tarybos posėdyje.

Statistikoje ukmergiškių sveikatos rodikliai, pasak jos, atrodo negražiai. Blogąja prasme lenkiam kitas Vilniaus apskrities ar net visos šalies savivaldybes. Liūdina sergamumo įvairiomis ligomis, didelio mirtingumo duomenys.

Viena dažniausių mirties priežasčių rajone – piktybiniai navikai. Ataskaitoje kalbama ir apie tai, jog daug savižudybių. Itin daug susirgimų lemia alkoholio vartojimas.

Kaip išvengti ligų

Posėdžio dalyviai diskutavo, kaip viso to būtų galima išvengti. Svarstyta, kaip paveikti žmones, kad jie rūpintųsi savimi, ką ir savivaldybė turėtų padaryti, kad rajono gyventojų sveikata būtų geresnė.

Visuomenės sveikatos biuro direktorė Vaida Puodžiūnienė papasakojo apie galimas sveikatos stiprinimo priemones, apie kurias neseniai kalbėta savivaldybės tarybos sveikatos ir socialinės paramos komitete. Viena iš jų – didesnis gyventojų įsitraukimas į sveiką gyvenseną.

Pasak direktorės, iškeltas mažesnio alkoholio prieinamumo klausimas. To išeitų siekti trumpinant parduotuvių darbo laiką ar kitaip mažinant galimybių jį įsigyti. Komitete aptarta mintis Miesto, medžiotojų šventėse, kituose renginiuose nepardavinėti alkoholio.

Apie „blaivių“ švenčių jaunimui populiarumą pasaulyje kalbėjo Sigita Kriaučiūnienė, Sveikuolių sąjungos viceprezidentė. Anot jos, bendruomenės, įvairios kitos organizacijos galėtų burti vaikus ir jaunimą į žygius, kitą aktyvią veiklą, kad nebūtų aptingę, daugiau judėtų.

„Reikia skatinti visuomenę būti aktyvesnę, keisti žmonių sampratą, – sako ji. – Dėl sveikatos gerinimo priemonių, ligų prevencijos programų žmonės turi spausti ir savo krašto politikus valdžioje. Deja, alkoholio, tabako pramonė daro labai stiprią įtaką partijoms, ir neretai Seime viskas užstringa...“

„Bendruomenės sveikatos taryba yra visuomeninė, mūsų balsas – patariamasis. Tačiau visuomenės atstovų idėjos ir pasiūlymai, kad žmonėms būtų sveikiau ir geriau gyventi, yra svarbūs ir reikalingi“, – sakė E. Mirinavičienė.

Posėdyje kalbėta ir apie tai, jog šiuo klausimu ugdant jaunąją kartą, svarbus suaugusiųjų pavyzdys. Rūkantys tėvai, pedagogai nėra tinkamos gyvensenos patarėjai.

Įteiktas diplomas

Už nuopelnus ir veiklą padėkota Ukmergės sveikuolių klubo pirmininkei Nijolei Onai Kaselienei. Pirmajai rajone bendruomenės sveikatos ambasadorei įteiktas diplomas. Ją sveikinusieji dėkojo ambasadorei už jos rengiamas sveikuolių stovyklas, už sveikai gyventi ir atgauti dvasinę pusiausvyrą padedančią kitą veiklą.

Ambasadorės vardas sveikuolei suteiktas bendruomenės sveikatos tarybos iniciatyva. „Tokiu renkamas nusipelnęs rajono bendruomenei žmogus, turintis žinių, galintis padėti ir patarti, kad ir senatvėje sveikata džiugintų“, – sako E. Mirinavičienė.

Rajono sveikatos ambasadorių nuspręsta rinkti kas dvejus metus.

Autorė: Vaidotė ŠANTARIENĖ

 2 straipsnio 2 nuotr.12-22


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų