Įsisuko ne tik į šabakštynus, bet ir medžius

Pa­kal­nės gat­vė­je gy­ve­nan­ti Vio­le­ta Šan­te­rio­va pa­sa­ko­jo, jog pra­ėju­sią sa­vai­tę ją pa­šiur­pi­no prie upės vyk­do­mi me­džių kir­ti­mo dar­bai. Ben­druo­me­nės ak­ty­vis­tai, va­do­vau­ja­mi Ju­liaus Ka­zė­no, pa­sak mo­ters, tvar­ko pau­pį ir de­kla­ruo­ja ker­tan­tys krū­mus.

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ka­dan­gi nu­pjau­ti me­džiai iš­ga­ben­ti, vi­si kal­bin­ti pa­rei­gū­nai ti­ki­no, jog jau ne­bė­ra ga­li­my­bės nu­sta­ty­ti, ar rei­kė­jo juos pjau­ti. O gal jie bu­vo iš­vir­tę, pa­lin­kę ar li­go­ti?


Ta­čiau iš tie­sų iš­kir­to ir me­džius.

„Anks­čiau čia suok­da­vo lakš­tin­ga­los, per­ėjo an­tys, at­šuo­liuo­da­vo kiš­kiai, net stir­nos. Gy­ve­nom gam­tos ap­sup­ty­je. Da­bar iš­ka­po­jo vis­ką ply­nai. Kam truk­dė tie me­džiai? Juk jie net ne pa­čiam pau­py­je au­go, o dau­giau kaip 30 met­rų nuo upės“, – kal­bė­jo mo­te­ris.

V. Šan­te­rio­va pa­sa­ko­jo, kad vi­si pa­kal­nės gy­ven­to­jai yra su­lau­kę raš­tiš­kos in­for­ma­ci­jos apie pla­nus at­ei­ty­je ties jų gat­ve ties­ti pės­čių­jų ta­ką.

Kur ke­liau­ja mal­kos?

Mo­te­ris ma­no, kad tuo­met, kai ta­kas bus tie­sia­mas, pro­jek­tuo­to­jai ir spręs, ko­kius me­džius iš­kirs­ti, ko­kius pa­lik­ti. „Tik­riau­siai iš­raus kel­mus, įsės žo­lę. Su­si­da­riu­sią pel­kę gal dre­nuos. Da­bar gi vi­si sa­va­moks­liai dar­bai – tuš­čias lė­šų švais­ty­mas nes iš­kirs­ti krū­my­nai at­žels, o ne­dre­nuo­ta pel­kė gai­viu van­dens tel­ki­niu tik­rai ne­pa­virs“, – ma­no V. Šan­te­rio­va.

Jai ne­su­pran­ta­ma, ko­dėl me­džiams pjau­ti ne­rei­kia jo­kių lei­di­mų. Nie­kaip ne­su­vo­kia, kaip taip ga­li bū­ti – kad sto­riau­si me­džiai bū­tų ker­ta­mi be lei­di­mo. Uk­mer­giš­kė pa­ti į įvy­kio vie­tą iš­kvie­tė ap­lin­ko­sau­gi­nin­kus, pra­ne­šė apie įvy­kį Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos pa­rei­gū­nams.

Be to, mo­te­ris svars­tė, kur gi ke­liau­ja me­die­na. Gal ne­mo­ka­mos mal­kos ir yra pa­grin­di­nė pa­kran­tės tvar­ky­mo prie­žas­tis.

Me­die­na be­ver­tė?

Šven­to­sios pa­kran­tės tvar­ky­mo ini­cia­ty­vos prieš po­rą me­tų ėmę­sis Uk­mer­gės ben­druo­me­nės pir­mi­nin­kas Ju­lius Ka­zė­nas tvir­ti­na, kad su pau­pio gy­ven­to­jais apie dar­bus bu­vo ap­kal­bė­ta ir jie šia ini­cia­ty­va la­bai pa­ten­kin­ti.

„Pa­skam­bi­nau V. Šan­te­rio­vai, ji taip pat yra mū­sų ben­druo­me­nės na­rė. Ap­ta­rėm, kad kar­tu ap­žiū­rė­sim, ku­riuos me­džius iš­pjau­ti, o ku­riuos pa­lik­ti“, – ti­ki­no J. Ka­zė­nas. Jis pa­ti­ki­no, kad va­sa­rą spe­cia­liai bai­gė žel­di­nių tvar­ky­to­jų kur­sus ir da­bar tu­ri tai liu­di­jan­tį pa­žy­mė­ji­mą.

Šiuo me­tu esa­ma pla­nų at­ei­ty­je de­ši­nia­ja­me Šven­to­sios kran­te tęs­ti ki­to­je nuo til­to pu­sė­je be­si­drie­kian­tį ta­ką. Gal da­bar pa­lauk­ti, kol šis pro­jek­tas bus pra­dė­tas įgy­ven­din­ti. Tuo­met spe­cia­lis­tai ir nu­tars, ku­rio­je vie­to­je bus ta­kas, ku­riuos me­džius kirs­ti, ku­riuos pa­lik­ti.

J. Ka­zė­nas sa­ko, kad jau pats ma­tęs tą pro­jek­tą. Anot jo, joks ten ne pro­jek­tas – nu­ma­ty­tas tie­siog ta­kas, be jo­kių dre­na­žų, til­te­lių ar pra­lai­dų.

Bū­ta ir sto­rų me­džių

Nu­va­žia­vus į įvy­kio vie­tą, kur ker­ta­mi me­džiai, pa­tys įsi­ti­ki­no­me, kad nu­pjau­ta tik­rai dau­giau nei ke­lio­li­ka 40–50 cm dia­met­ro me­džių. Grei­čiau­siai gluos­nių. Kai ku­rie jų dar pla­tes­ni nei pus­met­rio dia­met­ro.

Kur nu­ke­lia­vo vi­sa ši me­die­na? Spe­cia­lis­tų pa­skai­čia­vi­mu – ne vie­na sunk­ve­ži­mio prie­ka­ba.

Ta­čiau J. Ka­zė­nas ti­ki­na, kad jo­kios tin­ka­mos kū­re­ni­mui me­die­nos ne­bu­vę. Tai – žil­vi­čiai, ku­rie ku­rui ne­tin­ką – yra ne­kait­rūs. Esą nie­kas jų net dy­kai ne­ima. Pa­klaus­tas, kur nu­ke­lia­vo me­die­na, J. Ka­zė­nas nei­gė, kad ten bu­vus me­die­nos. Tie­sa, di­džiu­lės tech­ni­kos ra­tų pa­lik­tos žy­mės by­lo­jo vi­sai ką ki­tą...

Be to, J. Ka­zė­nas ti­ki­no bai­gęs žel­di­nių tvar­ky­mo kur­sus ir at­ei­ty­je to­liau rū­pin­sis Šven­to­sios pau­pio žel­di­niais. Už ben­druo­me­nėm skir­tus pi­ni­gus pla­nuo­ja pirk­ti ne tik nau­jus tre­ni­ruok­lius, bet ir mo­bi­lią krū­mų ka­pok­lę.

Pa­žei­di­mų ne­ma­to

Vil­niaus re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to Uk­mer­gės ra­jo­no agen­tū­ros vir­ši­nin­kas Jo­nas Či­vas ti­ki­no, kad jo­kių di­de­lių pa­žei­di­mų med­kir­čiai pau­py­je ne­įvyk­dė. Esą ker­ta tik tuos me­džius, ku­riems ne­rei­kia jo­kio lei­di­mo.

J. Ka­zė­nas ap­lin­ko­sau­gi­nin­kams esą tvir­ti­na, kad gluos­niai, ku­rių nu­pjau­ti ka­mie­nai aki­vaiz­džiai sty­ro, bu­vo iš­vir­tę.

Vis dėl­to J. Či­vas ma­no, kad ben­druo­me­nės pir­mi­nin­kas, jei jau at­sto­vau­ja ben­druo­me­nės in­te­re­sams, tu­rė­jo de­rin­ti su pa­čia ben­druo­me­ne, at­si­klaus­ti žmo­nių nuo­mo­nės.

Sa­vi­val­dy­bės Ap­lin­ko­sau­gos ir vie­šo­sios tvar­kos sky­riaus ve­dė­ja Vi­li­ja Gra­baus­kie­nė pau­py­je gam­tos nio­ko­ji­mo fak­to taip pat ne­įžvel­gia.

Ji pa­aiš­ki­no, kad prieš po­rą me­tų tik­rai yra iš­duo­tas lei­di­mas tvar­ky­ti ša­bakš­ty­nus Šven­to­sios pa­kran­tės ap­sau­gos juos­to­je. Pa­sak jos, tuo­se ša­bakš­ty­nuo­se esan­tiems me­džiams nu­pjau­ti jo­kių at­ski­rų lei­di­mų ne­rei­kia.

V. Gra­baus­kie­nė tvir­ti­no, kad dar­bus pau­py­je ko­or­di­nuo­ja mies­to se­niū­ni­ja. Ta­čiau mies­to se­niū­no pa­va­duo­to­ja Ja­nė Zim­blie­nė sa­kė, kad duo­dan­ti tik dar­bo jė­gą – pa­gal so­cia­li­nes pa­šal­pas ati­dir­ban­tys uk­mer­giš­kiai. Esą vi­sus dar­bus ko­or­di­nuo­ja ben­druo­me­nė.

Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos pa­rei­gū­nai, ku­rių pa­gal­bos šau­kė­si Pa­kal­nės g. gy­ven­to­ja V. Šan­te­rio­va, ap­skri­tai at­si­sa­kė kal­bė­ti ir sa­kė, kad jie čia ne prie ko...

Me­džių ir krū­mų pjo­vi­mo dar­bai pau­py­je šią sa­vai­tę lai­ki­nai su­sto­jo. Be­lie­ka ti­kė­tis, kad gra­žiai pra­si­dė­ju­si ini­cia­ty­va ga­lu­ti­nai ne­su­kir­šins mies­to ben­druo­me­nės pir­mi­nin­ko su pa­čia ben­druo­me­ne.

Taip pat be­lie­ka ti­kė­tis, kad ap­lin­ko­sau­ga tu­rin­tys rū­pin­tis pa­rei­gū­nai at­kreips dė­me­sį į ker­ta­mus me­džius ir ban­dan­čius juos ap­sau­go­ti žmo­nes.

Ant­raip po per­ne­lyg kruopš­čių kir­ti­mų Šven­to­sios pa­kran­tė grei­tai liks pli­ku­tė­lė.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

2014-02-07-4 straipsnio 2 nuotr


2014-02-07-4 straipsnio 3 nuotr

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų