Kon­sti­tu­ci­ją keis­ti sie­kia re­fe­ren­du­mu

Ki­tą sek­ma­die­nį, bir­že­lio 29-ąją, vyks re­fe­ren­du­mas dėl drau­di­mo par­duo­ti že­mę už­sie­nie­čiams. Prieš­ta­rin­gai ver­ti­na­mu re­fe­ren­du­mu sie­kia­ma su­ži­no­ti žmo­nių nuo­mo­nę apie su tuo su­si­ju­sias Kon­sti­tu­ci­jos pa­tai­sas.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Su že­me su­si­ję ir Lie­tu­vos įsi­pa­rei­go­ji­mai ES.


 

Pa­grin­di­nio ša­lies do­ku­men­to pa­kei­ti­mais no­ri­ma įtvir­tin­ti, kad že­mė, vi­daus van­de­nys, miš­kai, par­kai nuo­sa­vy­bės tei­se ga­li pri­klau­sy­ti tik Lie­tu­vos Res­pub­li­kos pi­lie­čiams ir vals­ty­bei. Taip pat sie­kia­ma, jog vals­ty­bi­nės ir ben­druo­me­ni­nės reikš­mės gam­tos iš­tek­lių iš­ga­vi­mo ir nau­do­ji­mo klau­si­mai bū­tų spren­džia­mi tik re­fe­ren­du­mu.

Pa­sak Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės rin­ki­mų ko­mi­si­jos pir­mi­nin­ko Hu­ber­to Ži­žio, bal­suo­ja­ma bus įpras­ta anks­tes­nie­siems rin­ki­mams tvar­ka. Re­fe­ren­du­mas vyk­do­mas to­kiu pat gra­fi­ku, kaip bu­vo or­ga­ni­zuo­ja­mi ša­lies pre­zi­den­to bei Eu­ro­pos Par­la­men­to rin­ki­mai.

Kor­te­lė ne­bū­ti­na

Rin­kė­jams nuo šeš­ta­die­nio pla­ti­na­mos kor­te­lės. Ta­čiau gy­ven­to­jai, ne­ga­vę kor­te­lių, ga­li ei­ti bal­suo­ti be jų. „Rin­kė­jo kor­te­les iš­ra­šom vie­toj, at­vy­kus į rin­ki­mų apy­lin­kę, jas taip pat ga­li­ma at­si­spaus­din­ti, nau­do­jan­tis in­ter­ne­tu“, – sa­ko pir­mi­nin­kas. Kor­te­lės pla­ti­na­mos iki bir­že­lio 19 die­nos va­ka­ro.

Bir­že­lio 25 ir 26 die­no­mis vyks iš­anks­ti­nis bal­sa­vi­mas sa­vi­val­dy­bė­se. Vė­liau, penk­ta­die­nį ir šeš­ta­die­nį, bal­suo­ja­ma na­muo­se. „Kai vy­ko ant­ras rin­ki­mų tu­ras, su­si­re­gist­ra­vom žmo­nes, ku­rie bal­suos na­mie, – pas juos lan­ky­sis rin­ki­mų ko­mi­si­jos na­riai“, – pa­sa­ko­jo H. Ži­žys.

Ga­li­ma te­le­fo­nu

No­rin­tie­ji pra­neš­ti apie bal­sa­vi­mą na­mie tu­ri kreip­tis į sa­vo apy­lin­kės ko­mi­si­ją. Ta­čiau už­ten­ka ir už­si­re­gist­ruo­ti, pa­skam­bi­nus Vy­riau­sio­sios rin­ki­mų ko­mi­si­jos in­for­ma­ci­niu te­le­fo­no nu­me­riu 1855.

Bal­suo­ti na­muo­se ga­li ne­įga­lie­ji, dėl li­gos lai­ki­nai ne­dar­bin­gi rin­kė­jai, su­ka­kę 70 me­tų ir vy­res­ni as­me­nys. „Daž­niau­siai keb­lu­mų ky­la tiems, ku­rie tu­ri lai­ki­ną ne­dar­bin­gu­mą. Toks rin­kė­jas ne­bus iš anks­to už­si­re­gist­ra­vęs bal­suo­ti na­mie, to­dėl te­gul skam­bi­na trum­puo­ju te­le­fo­nu“, – sa­ko pa­šne­ko­vas.

Šiuo te­le­fo­nu taip pat ga­li­ma su­ži­no­ti ki­tą su rin­ki­mais su­si­ju­sią in­for­ma­ci­ją bei pra­neš­ti apie rin­ki­mų įsta­ty­mų pa­žei­di­mus. In­for­ma­ci­nė pa­slau­ga veiks iki bir­že­lio 29 die­nos, li­ni­jos dar­bo lai­kas – 7–20 val.

Nu­ma­ty­ti sun­ku

Nu­ta­ri­mą pa­skelb­ti pri­va­lo­mą­jį re­fe­ren­du­mą dėl Kon­sti­tu­ci­jos 9, 47 ir 147 straips­nių pa­kei­ti­mo Sei­mas bal­sų dau­gu­ma pri­ėmė ba­lan­džio 10 d. Pa­tai­so­mis bū­tų įtei­sin­tas drau­di­mas par­duo­ti že­mę už­sie­nie­čiams bei ju­ri­di­niams as­me­nims.

Su re­fe­ren­du­mui skir­ta da­ta – pas­ku­ti­niu bir­že­lio sek­ma­die­niu – ne­su­ti­ko jo ini­cia­to­riai. Ma­no­ma, jog prie bal­sa­dė­žių grei­čiau­siai ne­at­eis pa­kan­ka­mai atos­to­gau­jan­čių žmo­nių, kad jis bū­tų lai­ko­mas įvy­ku­siu. „Spė­lio­ti apie ko­kias nors rin­ki­mų prog­no­zes mū­sų ra­jo­ne ne­si­no­ri. Ži­no­ma, yra to­kių, ku­rie iš anks­to pa­sa­kė, kad ne­da­ly­vaus. Be to, va­sa­ra, atos­to­gų me­tas...“ – H. Ži­žys svars­to, jog rin­ki­mų baig­tį 39 mū­sų ra­jo­no apy­lin­kė­se sun­ku nu­ma­ty­ti.

Vy­riau­sio­sios rin­ki­mų ko­mi­si­jos duo­me­ni­mis, Uk­mer­gės ra­jo­ne re­gist­ruo­ti 33 688 rin­kė­jai.

Pri­va­lo­ma­sis re­fe­ren­du­mas lai­ko­mas įvy­ku­siu, jei­gu ja­me da­ly­va­vo dau­giau kaip pu­sė pi­lie­čių, tu­rin­čių rin­ki­mų tei­sę ir įra­šy­tų į rin­kė­jų są­ra­šus.

Ver­ti­ni­mai ski­ria­si

Tei­gia­ma, jog re­fe­ren­du­mas Lie­tu­vai kai­nuos apie 14 mi­li­jo­nų li­tų. Rin­ki­mams Uk­mer­gės ra­jo­ne or­ga­ni­zuo­ti skir­ta 185 646 Lt. Šios lė­šos skir­tos ko­mi­si­jų na­rių dar­bo už­mo­kes­čiui, ry­šių pa­slau­goms, trans­por­to iš­lai­doms, ki­toms pre­kėms. Skir­tin­goms apy­lin­kėms su­mos pa­skirs­to­mos ati­tin­ka­mai pa­gal rin­kė­jų skai­čių.

Prieš­ta­rin­gai šis re­fe­ren­du­mas ver­ti­na­mas ne tik tarp gy­ven­to­jų, bet ir pa­čių po­li­ti­kų. Ini­cia­ty­vos ne­re­mian­čios par­ti­jos jį ver­ti­na kaip prieš­ta­rau­jan­tį Lie­tu­vos Res­pub­li­kos Kon­sti­tu­ci­jai bei Lie­tu­vos įsi­pa­rei­go­ji­mams Eu­ro­pos Są­jun­gai.

Sto­da­ma į ją, mū­sų ša­lis įsi­pa­rei­go­jo ne­draus­ti že­mės par­da­vi­mo ben­dri­jai pri­klau­san­čių ki­tų vals­ty­bių pi­lie­čiams. Po per­ei­na­mo­jo lai­ko­tar­pio, nuo šių me­tų ge­gu­žės, drau­di­mas nu­sto­ja ga­lio­ti.

Ini­cia­ty­vi­nė gru­pė su­rin­ko 300 tūkst. rin­kė­jų pa­ra­šų re­fe­ren­du­mui į Kon­sti­tu­ci­ją įra­šy­ti drau­di­mą par­duo­ti že­mę už­sie­nio vals­ty­bių pi­lie­čiams ir ju­ri­di­niams as­me­nims.

Že­mės re­fe­ren­du­mo or­ga­ni­za­to­riai taip pat bu­vo su­ma­nę reng­ti re­fe­ren­du­mą prieš eu­rą – dėl to, kad bū­tų iš­sau­go­tas li­tas. Ta­čiau Vy­riau­sio­ji rin­ki­mų ko­mi­si­ja at­si­sa­kė re­gist­ruo­ti to­kią ini­cia­ty­vą.

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų