Spausdinti šį puslapį

Laukiantiems socialinio būsto – nauja tvarka

Nuo ki­tų me­tų ge­ro­kai kei­čia­si Pa­ra­mos būs­tui įsi­gy­ti ir iš­si­nuo­mo­ti įsta­ty­mas. Ma­no­ma, kad dėl to­kios nau­jos tvar­kos ei­lės no­rin­čių­jų gau­ti val­diš­ką pa­sto­gę ga­li kiek pa­trum­pė­ti, nes bus įtei­sin­ta prie­vo­lė so­cia­li­nio būs­to lau­kian­tie­siems de­kla­ruo­ti sa­vo pa­ja­mas.

                  

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Nau­jau­sias Uk­mer­gės dau­gia­bu­tis – so­cia­li­nis būs­tas Da­riaus ir Gi­rė­no gat­vė­je.


 

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas Gied­rius Po­cius įsi­ti­ki­nęs, kad dėl prie­vo­lės kas­met de­kla­ruo­ti pa­ja­mas kai kam ga­li su­ma­žė­ti no­ras gau­ti so­cia­li­nį būs­tą. Šiuo me­tu to­kią prie­vo­lę tu­ri tik gy­ve­nan­tie­ji so­cia­li­nia­me būs­te.

Ti­kė­ti­na, kad ši prie­vo­lė at­si­jos „po­pie­ri­nius“ sto­vė­to­jus ei­lė­je. Jie gal­būt kaž­ka­da to­kius do­ku­men­tus sa­vi­val­dy­bei pa­tei­kė, bet ir pa­tys jau apie tai pa­mir­šo, gal net iš­vy­ko iš Uk­mer­gės ar čia su­si­ra­do ge­riau ap­mo­ka­mą dar­bą.

Ki­ta ver­tus, at­si­ras dau­giau žmo­nių, te­oriš­kai ga­lin­čių pre­ten­duo­ti į so­cia­li­nį būs­tą: kiek pa­di­di­na pa­ja­mų ri­bą, nuo ku­rios as­muo šiuo me­tu ne­be­ga­li jo gau­ti.

Dar vie­na nau­jo­vė – as­me­nys, tu­rin­tys tei­sę į so­cia­li­nį būs­tą, bet jo dar ne­ga­vę, o nuo­mo­jan­tys rin­kos są­ly­go­mis, ga­lės gau­ti nuo­mos mo­kes­čio kom­pen­sa­ci­ją.

Taip pat įsta­ty­mo pa­kei­ti­mai įtei­si­na sa­vi­val­dy­bės būs­to są­vo­ką.

Ki­taip sa­kant, įsta­ty­mu yra įtei­sin­tas  ne tik so­cia­li­nis, bet ir sa­vi­val­dy­bės būs­tas, o sa­vi­val­dy­bė ga­lės su­teik­ti jį sa­vo pa­si­tvir­tin­ta tvar­ka.

„Taip įgau­na­me įran­kį, ku­rį ga­lės nau­do­ti pri­trau­kiant Uk­mer­gei taip rei­kia­mus spe­cia­lis­tus dirb­ti į li­go­ni­nę, pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­trą, po­li­ci­ją, ki­tas svar­bias ins­ti­tu­ci­jas“, – sa­ko G. Po­cius.

Ne­skai­čiuo­jant su­teik­tų­jų pa­gal vals­ty­bės ga­ran­ti­ją, sa­vi­val­dy­bei šiuo me­tu pri­klau­so apie 280 gy­ve­na­mų­jų būs­tų. Iš vi­so jų – per 400. Ta­čiau to ne­pa­kan­ka. Ei­lė­se dar lau­kia 265 šei­mos.

Pra­šo iš­kel­din­ti

G. Po­cius sa­ko, kad tarp kai­my­nų, gy­ve­nan­čių so­cia­li­nia­me ir pri­va­čia­me būs­te, pa­si­tai­ko įvai­rių kon­flik­tų. Ypač dėl gir­ta­vi­mo ir triukš­mo. So­cia­li­nio būs­to gy­ven­to­jai kai­my­nų ste­bi­mi lyg pro pa­di­di­na­mą­jį stik­lą pa­si­tel­kiant ne tik po­li­ci­ją, bet ir ra­jo­no val­džią.

Ra­jo­no va­do­vams ten­ka spręs­ti bui­ti­nius kai­my­nų ne­su­ta­ri­mus. An­tai, sa­vi­val­dy­bė­je gau­tas jau ne vie­nas raš­tas, pra­šant iš so­cia­li­nio būs­to iš­kel­din­ti vie­na­me Anykš­čių gat­vės dau­gia­bu­ty­je gy­ve­nan­čią mo­te­rį.

Ji jau daug me­tų ne­su­ta­ria su kai­my­ne, yra baus­ta už chu­li­ga­niš­kus veiks­mus, to­kius kaip iš­rau­tos gė­lės, įvai­rūs už­gau­lio­ji­mai ar bu­to ap­lie­ji­mas.

G. Po­cius pa­sa­ko­jo, kad dėl mi­nė­to skun­do te­ko su­da­ry­ti ko­mi­si­ją, su­ra­šy­ti bui­ties ty­ri­mo ak­tą. De­ja, ko­mi­si­ja ne­nu­sta­tė nei van­de­niu už­lie­tų že­mu­ti­nių bu­tų, nei ra­do, anot kai­my­nų, už­san­da­rin­tų ven­ti­lia­ci­jos an­gų, tad gy­ven­to­jos iš­kel­din­ti ne­ra­do jo­kio pa­grin­do.

Ne už ačiū

UAB Uk­mer­gės bu­tų ūkio sa­vi­val­dy­bės tur­to sky­riaus vir­ši­nin­kas Le­o­nar­das Nu­ga­ras taip pat pri­ta­ria, kad mi­nė­tas kai­my­nų kon­flik­tas Anykš­čių gat­vė­je – vie­nas nuož­miau­sių. Dau­giau to­kių ar­šių jis ne­at­me­na. Tie­sa, dėl gir­ta­vi­mo, triukš­ma­vi­mo pro­to­ko­lus ten­ka ra­šy­ti. 

L. Nu­ga­ras pa­ste­bi, kad val­diš­ka pa­sto­gė nė­ra „už ačiū“. Ima­mas vi­du­ti­niš­kai 2 li­tų už kvad­ra­ti­nį met­rą nuo­mos mo­kes­tis, į ku­rį įskai­čiuo­tos kau­pia­mo­sios lė­šos ir ad­mi­nist­ra­vi­mo mo­kes­tis.

Tai­gi, per mė­ne­sį gy­ve­ni­mas dvie­jų kam­ba­rių so­cia­li­nia­me bu­te kai­nuo­ja apie 100 li­tų plius ko­mu­na­li­niai mo­kes­čiai.

Pa­sak L. Nu­ga­ro, lė­šų so­cia­li­nių būs­tų re­mon­tui la­bai stin­ga. Per mė­ne­sį įvai­riems re­mon­to dar­bams ski­ria­ma vos apie 15 tūkst. li­tų.

Pa­ste­bi­ma – nors dau­gu­ma uk­mer­giš­kių so­cia­li­nia­me būs­te gy­ve­na me­tų me­tus ir to­kias pa­čias tra­di­ci­jas per­duo­da sa­vo vai­kams, vis dėl­to ei­lė prie šios pa­sto­gės šiek tiek ju­da.

L. Nu­ga­ras taip pat įsi­ti­ki­nęs, kad nau­jo­ji tvar­ka kiek pa­keis žmo­nių po­žiū­rį į so­cia­li­nį būs­tą, nes jau nuo ki­tų me­tų de­kla­ruo­ti sa­vo pa­ja­mas ir tur­tą tu­rės ne tik ja­me jau gy­ve­nan­tie­ji, bet ir to­kio būs­to lau­kian­tie­ji.

****************************

Šiuo me­tu so­cia­li­niuo­se būs­tuo­se Lie­tu­vo­je gy­ve­na apie 27,8 tūkst. šei­mų (as­me­nų), o dar 32,5 tūkst. lau­kia, kol jiems toks būs­tas bus su­teik­tas. Kas­met ši ei­lė pail­gė­ja maž­daug 3 pro­cen­tais. Dau­ge­liui šių šei­mų pa­gal da­bar­ti­nę si­tu­a­ci­ją ga­li­my­bė iš­si­nuo­mo­ti so­cia­li­nį būs­tą at­ei­tų tik po 20–30 me­tų.

Į so­cia­li­nį būs­tą šiuo me­tu pre­ten­duo­ja žmo­nės, ne­tu­rin­tys būs­to  ar­ba tu­ri­mas būs­tas ne­ati­tin­ka įsta­ty­me nu­sta­ty­tų są­ly­gų. Tarp jų – jau­nos šei­mos, naš­lai­čiai ir li­kę be tė­vų glo­bos as­me­nys, ne­įga­lūs as­me­nys (šei­mos), šei­mos, tu­rin­čios tris ir dau­giau vai­kų ir pan.

Šie­met so­cia­li­nio būs­to fon­do plėt­rai nu­ma­ty­ta skir­ti 18,25 mln. li­tų. Lė­šos sa­vi­val­dy­bėms pa­skirs­to­mos įver­ti­nus so­cia­li­nio būs­to nuo­mos lau­kian­čių sa­vi­val­dy­bė­se as­me­nų (šei­mų) skai­čių.

Nau­jas Vals­ty­bės pa­ra­mos būs­tui įsi­gy­ti ar iš­si­nuo­mo­ti įsta­ty­mas įsi­ga­lios nuo 2015 me­tų sau­sio mė­ne­sio.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)