Spausdinti šį puslapį

Pavaduotojas – jauniausias savivaldybės darbuotojas

Pra­ei­tą sa­vai­tę įvy­ku­sia­me ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je bu­vo iš­rink­tas sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas. Šias pa­rei­gas už­ėmė 24 me­tų Gied­rius Po­cius. Ki­ta nau­jie­na – kai ku­rie frak­ci­jas įstei­gę na­riai at­vi­rai pa­reiš­kė apie per­ėji­mą į po­li­tiš­kai prie­šin­gas po­zi­ci­jas. 

 

Au­to­rės nuotr. Administracijos direktorius S. Jackūnas (kairėje) savo pavaduotoju pasirinko G. Pocių.


 

Pra­si­dė­jus po­sė­džiui, ra­jo­no me­ras Vy­das Pa­knys in­for­ma­vo apie gau­tus pa­reiš­ki­mus dėl nau­jų frak­ci­jų su­da­ry­mo. Įsteig­ta Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos ne­pri­klau­so­ma frak­ci­ja. Jos na­riai – V. Pa­knys, Vai­da Mi­ke­ly­tė-Smir­no­va, Arū­nas Ci­vil­ka bei Rim­vy­das Ci­vil­ka.

Šis ofi­cia­lus pa­reiš­ki­mas iš­sklai­dė vi­sas dvi­pras­my­bes – pa­aiš­kė­jo, ko­kių bal­sų są­skai­ta bu­vo lai­mė­ti slap­tu bal­sa­vi­mu prieš ke­le­tą sa­vai­čių vy­kę me­ro V. Pa­knio rin­ki­mai. Opo­zi­ci­jo­je šiuo me­tu „drei­fuo­jan­tį“ Vals­tie­čių ža­lių­jų są­jun­gos lai­vą at­vi­rai pa­li­ko bro­liai A. ir R. Ci­vil­kos. Ne­pri­klau­so­ma iki šiol sa­ve va­di­no ir V. Mi­ke­ly­tė-Smir­no­va.

Nors apie tai, kad už nau­ją­jį me­rą sa­vo bal­sus ati­da­vė šie as­me­nys, kal­bos sklan­dė, jos ga­lė­jo lik­ti tik spė­lio­nių lyg­me­ny­je – aki­vaiz­des­nio „pri­si­pa­ži­ni­mo“ su­lauk­ta tik po­sė­džio me­tu.

Pa­si­skel­bė ir Dar­bo par­ti­jos (lei­bo­ris­tų) frak­ci­ja. Jos na­riai – An­ge­lė Jo­ku­by­nie­nė, Ro­lan­das Ja­nic­kas bei Ka­zys Ce­se­vi­čius. Ši frak­ci­ja drau­ge su Ne­pri­klau­so­ma, Tė­vy­nės są­jun­gos-Lie­tu­vos krikš­čio­nių de­mok­ra­tų bei So­cial­de­mok­ra­tų frak­ci­jo­mis su­da­rė su­tar­tį dėl ko­a­li­ci­jos su­da­ry­mo. Ka­dan­gi šių frak­ci­jų na­riai su­da­ro dau­gu­mą ta­ry­bo­je, tam­pa val­dan­čiai­siais. Jų pri­im­ti spren­di­mai bal­suo­jant „ims vir­šų“.

Pa­si­skel­bė ir opo­zi­ci­nės frak­ci­jos. Jung­ti­nės frak­ci­jos na­riai – G. Mol­ča­no­vas, „Tvar­ka ir tei­sin­gu­mas“ na­rys Min­dau­gas Ta­mo­šiū­nas bei Vals­tie­čių ir ža­lių­jų są­jun­gos at­sto­vas Vla­dis­lo­vas Spruo­gis. Vals­tie­čiais liau­di­nin­kais pa­si­va­di­nu­si frak­ci­ja – Zo­fi­ja Be­lic­kie­nė, Al­gir­das Ko­pūs­tas bei Va­len­ti­nas Ge­nys.

Vie­ni­ša li­ko „vals­tie­tė“ Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė. Mat tai pa­čiai po­li­ti­nei gru­pe­lei – Liau­di­nin­kų frak­ci­jai – pri­klau­sė ir A. bei R. Ci­vil­kos.

Opo­zi­ci­ja su­si­jun­gė į vie­ną Jung­ti­nę opo­zi­ci­jos frak­ci­ją.

Val­dan­tie­ji pa­reiš­kė, kad vie­nas as­muo ir opo­zi­ci­ja ne­ga­li su­da­ry­ti at­ski­rų frak­ci­jų, nes tai ne­nu­ma­ty­ta reg­la­men­te. E. Mi­ri­na­vi­čie­nė re­pli­ka­vo, jog ko­le­gos apie per­ėji­mą į ki­tą frak­ci­ją jos ofi­cia­liai ne­in­for­ma­vo. Kaip iš­ei­ti iš frak­ci­jos, ta­ry­bos veik­los reg­la­men­te ne­nu­ma­ty­ta, ir pa­siū­lė keis­ti reg­la­men­tą.

Kar­je­ros pra­džia – val­džia

Svars­tant klau­si­mą apie sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jo sky­ri­mą, ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Sta­sys Jac­kū­nas pa­siū­lė vie­nin­te­lį kan­di­da­tą. 24 me­tų Gied­riaus Po­ciaus kan­di­da­tū­rą pa­lai­kė ir me­ras V. Pa­knys, so­cial­de­mok­ra­tas An­drius Lyš­ka, kon­ser­va­to­rius An­drius Ka­les­ni­kas.

Slap­tu bal­sa­vi­mu jau­ni­mo at­ėji­mui prie ra­jo­no val­džios vai­ro du­ris at­vė­rė 16 ta­ry­bos na­rių iš 21  bal­sa­vu­sio.

Prieš jo kan­di­da­tū­rą bu­vo 5. Po trum­pos kan­di­da­to pri­sis­ta­ty­mo kal­bos li­be­ral­cen­tris­tas Si­gi­tas Ma­siu­lio­nis už­da­vė klau­si­mą apie dar­bi­nę kan­di­da­to pa­tir­tį. G. Po­cius pri­pa­ži­no tu­rįs te­ori­nių ži­nių, ku­rias ti­ki­si pri­tai­ky­ti bū­si­ma­me dar­be.

Jis bai­gė Vil­niaus Ge­di­mi­no tech­ni­kos uni­ver­si­te­tą, mo­kė­si įstai­gų va­dy­bos. Pa­sa­ko­jo jis apie prak­ti­nius įgū­džius Eu­ro­pos Par­la­men­te, vi­suo­me­ni­niais pa­grin­dais nu­veik­tus dar­bus, va­do­vau­jant Uk­mer­gės jau­ni­mo ap­skri­ta­jam sta­lui. Dar­bo ko­man­do­je pa­tir­ties įgy­ta ve­dant se­mi­na­rus.

Lig šiol dir­ba UAB „Sys­te­mair“ ga­my­bos dar­bi­nin­ku.

Po­li­ti­nio–as­me­ni­nio pa­si­ti­kė­ji­mo prin­ci­pu pa­skir­tas ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas G. Po­cius – šiuo me­tu jau­niau­sias sa­vi­val­dy­bės dar­buo­to­jas.

Pa­tvir­tin­tas ir jo pa­rei­gi­nis at­ly­gi­ni­mas – 3334 li­tai. Pa­rei­gas jis pra­dės ei­ti šią sa­vai­tę.

Nu­spren­dė „su­si­lai­ky­ti“

Svars­tant klau­si­mą dėl at­sto­va­vi­mo Vil­niaus ap­skri­ties at­lie­kų tvar­ky­mo cen­tro – UAB VAATC val­dy­bo­je, dis­ku­tuo­ta, kaip Uk­mer­gės ra­jo­no vi­ce­me­ras Ro­lan­das Ja­nic­kas tu­rė­tų bal­suo­ti vi­suo­ti­nia­me ak­ci­nin­kų su­si­rin­ki­me.

Įmo­nės fi­nan­si­nę būk­lę trum­pai pri­sta­tė UAB VAATC di­rek­to­rius Ne­ri­jus Ži­lius. Jis sa­kė, kad įmo­nės įsi­sko­li­ni­mai sie­kia 30 mi­li­jo­nų li­tų – 12 mi­li­jo­nų li­tų ban­kams bei 18 mi­li­jo­nų li­tų ran­go­vams.

Šiuo me­tu vi­sos įmo­nės ak­ci­jų tu­rin­čios Vil­niaus re­gio­no sa­vi­val­dy­bės, tarp ku­rių ir mū­siš­kė, at­lie­ka 2012 me­tų veik­los pa­tik­ri­ni­mą dėl var­tų mo­kes­čio pa­grįs­tu­mo.

Bal­suo­jant nu­ma­to­ma­me val­dy­bos su­si­rin­ki­me dėl fi­nan­si­nės at­skai­to­my­bės tvir­ti­ni­mo ta­ry­bo­je, nu­spręs­ta „su­si­lai­ky­ti“. Mat ta­ry­bos na­riai no­ri su­lauk­ti at­lie­ka­mo pa­tik­ri­ni­mo re­zul­ta­tų ir tu­rė­ti  re­a­lų vaiz­dą apie įmo­nės fi­nan­si­nę būk­lę.

Nau­ja tvar­ka

Ta­ry­ba pa­tvir­ti­no nau­ją pre­ky­bos al­ko­ho­li­niais gė­ri­mais tvar­ką.

„Uk­mer­gės ži­nio­se“ jau skel­bė­me, kad nu­sta­tant at­stu­mus nuo al­ko­ho­lio pre­ky­bos vie­tos iki ug­dy­mo įstai­gų, sa­vi­val­dy­bės tu­ri va­do­vau­tis Al­ko­ho­lio kon­tro­lės įsta­ty­mu.

Iš­duo­dant li­cen­ci­ją pre­ky­bai al­ko­ho­liu, vie­nas svar­biau­sių ro­dik­lių – par­duo­tu­vės ar ka­vi­nės vie­ta ug­dy­mo, svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gų, po­li­ci­jos, ka­ri­nių tar­ny­bų, mal­dos na­mų at­žvil­giu.

Nau­jo­je tvar­ko­je nu­ro­do­ma, kad jei­gu pre­ky­bos vie­ta yra ra­jo­no ar mies­to te­ri­to­ri­jo­je, bet ne se­na­mies­ty­je, ji ne­ga­li bū­ti ar­čiau nei 15 met­rų nuo ug­dy­mo įstai­gų te­ri­to­ri­jų.

Tuo tar­pu Uk­mer­gės  se­na­mies­ty­je šis at­stu­mas su­ma­žin­tas iki 1 met­ro. Lig šiol nuo ug­dy­mo įstai­gų al­ko­ho­lio par­duo­tu­vės ar ka­vi­nės ga­lė­jo bū­ti ne ar­čiau kaip 50 met­rų.

Tai­gi, li­cen­ci­jų pre­kiau­ti al­ko­ho­liu ga­vi­mo tvar­ka nuo šiol ge­ro­kai su­švel­nė­jo. Ra­jo­no po­li­ti­kai ti­ki­na: taip ti­ki­ma­si ras­ti bū­dą, kaip at­gai­vin­ti se­na­mies­tį, pa­da­ry­ti jį trau­kos ob­jek­tu va­ka­rais ar ne dar­bo die­no­mis.

Se­na­mies­čio te­ri­to­ri­jo­je yra Uk­mer­gės me­no mo­kyk­los Mu­zi­kos sky­rius, Spor­to, Se­na­mies­čio pa­grin­di­nė mo­kyk­los, vai­kų lop­še­lis-dar­že­lis „Žio­ge­lis“, spe­cia­lio­ji mo­kyk­la „Ry­tas“.

Apie at­stu­mus nuo al­ko­ho­liu pre­kiau­jan­čių vie­tų iki ug­dy­mo įstai­gų kal­bė­ta su ug­dy­mo įstai­gų ben­druo­me­nė­mis. Nors di­džio­ji dau­gu­ma prieš­ta­ra­vo prieš to­kią ar­ti­mą kai­my­nys­tę, jų nuo­mo­nė li­ko ant­ra­me pla­ne ir įta­kos iš anks­to nu­ma­ty­tam spren­di­mui ne­tu­rė­jo.

Spren­di­mas įsi­ga­lios nuo rug­sė­jo 1 die­nos.

Pla­nas lau­kia vyk­dy­mo

Ta­ry­bos na­riai pa­tvir­ti­no Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ši­lu­mos ūkio op­ti­mi­za­vi­mo stra­te­gi­nį pla­ną.

Jį su­da­ro ke­le­tas pa­grin­di­nių sri­čių – ši­lu­mos ga­my­bos, tie­ki­mo, var­to­ji­mo or­ga­ni­za­vi­mo bei pa­pil­do­ma sri­tis. Pla­ne nu­ro­do­mi tiks­lai ir prie­mo­nės jiems pa­siek­ti, vyk­dy­mo ter­mi­nai bei už tai at­sa­kin­ga ins­ti­tu­ci­ja. Prie­mo­nių pla­nas ap­ima 2013–2020 me­tus.

Pa­grin­di­niai jo tiks­lai ir už­da­vi­niai – kur­ti pa­ti­ki­mą ir sau­gų, kon­ku­ren­cin­gą, lanks­tų ši­lu­mos ga­my­bos šal­ti­nių at­žvil­giu ši­lu­mos ūkį. Ti­ki­ma­si, kad taip pla­nuo­jant ši­lu­mos ga­my­bą, tie­ki­mą ir var­to­ji­mą, pa­vyks ma­žin­ti ši­lu­mos ga­my­bos są­nau­das ir jos kai­ną.

Įžvel­gė in­te­re­sų kon­flik­tą

Ta­ry­bai bu­vo pa­teik­tas klau­si­mas dėl pri­ta­ri­mo pro­jek­to „Tau­jė­nų kul­tū­ros na­mų su bib­lio­te­ka ap­lin­kos  su­tvar­ky­mas“ įgy­ven­di­ni­mui.

Ka­dan­gi ra­jo­no vi­ce­me­ras Ro­lan­das Ja­nic­kas – Tau­jė­nų kai­mo ben­druo­me­nės pir­mi­nin­kas, kai ku­rie ta­ry­bos na­riai su­abe­jo­jo, ar šis pro­jek­tas ne­bu­vo „pra­stum­tas“.

Pa­sak E. Mi­ri­na­vi­čie­nės, yra sku­bes­nių dar­bų, ku­rių ne­at­li­ki­mas ne­ša eko­no­mi­nę ne­nau­dą. Tai ir re­mon­tuo­ti­ni pa­sta­tai ar ne­su­tvar­ky­ta ap­lin­ka Žel­vo­je, Krikš­tė­nuo­se, Del­tu­vo­je, Ant­akal­ny­je. Ji abe­jo­jo, „ar rei­kia šian­dien in­ves­tuo­ti į ap­lin­kos su­tvar­ky­mą“.

R. Ja­nic­kas pa­ti­ki­no, kad pa­na­šūs pro­jek­tai ra­jo­ne bus iš­dė­lio­ja­mi to­ly­giai, o šis skir­tas Tau­jė­nams dėl to, kad ši gy­ven­vie­tė, pa­ly­gin­ti su Žel­va, Vi­diš­kiais, Del­tu­va, nu­skriaus­ta – nei ša­li­gat­vių, nei nor­ma­lių gat­vių.

Opo­zi­ci­ja įžvel­gė ir vie­šų in­te­re­sų kon­flik­tą. Mat vi­ce­me­ras ne­nu­si­ša­li­no bal­suo­jant šiuo klau­si­mu.

Ad­mi­nist­ruos Bu­tų ūkis

Ne­se­niai Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos ini­cia­ty­va pa­reng­tas nau­jas dau­gia­bu­čių na­mų at­nau­ji­ni­mo pro­gra­mos įgy­ven­di­ni­mo mo­de­lis.  Jis skir­tas dau­giau­siai ener­gi­jos su­nau­do­jan­čių dau­gia­bu­čių pa­sta­tų ener­gi­niam efek­ty­vu­mui di­din­ti. Šio nau­jo­jo mo­de­lio es­mė – būs­to sa­vi­nin­kams ne­rei­kia pri­si­im­ti jo­kių or­ga­ni­za­ci­nių ir kre­di­ti­nių įsi­pa­rei­go­ji­mų bei ga­li­mų pro­jek­to įgy­ven­di­ni­mo ri­zi­kų.

Ta­ry­bos na­riai nu­ta­rė, kad UAB Uk­mer­gės bu­tų ūkis – tech­niš­kai ge­riau­siai pa­si­ren­gęs ad­mi­nist­ruo­ti dau­gia­bu­čių na­mų nau­jo mo­de­lio pro­gra­mos įgy­ven­di­ni­mą.

Uk­mer­gė­je šiuo pir­muo­ju eta­pu bus re­no­vuo­ja­ma 15 dau­gia­bu­čių pa­sta­tų.

Drau­džia ir bau­džia

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ben­druo­me­nės svei­ka­tos ta­ry­bos 2012 me­tų veik­los ata­skai­tą ta­ry­bai pri­sta­tė Ben­druo­me­nės svei­ka­tos ta­ry­bos pir­mi­nin­kė E. Mi­ri­na­vi­čie­nė.

Iš­var­di­ju­si vy­ku­sius ren­gi­nius, or­ga­ni­zuo­tas veik­las svei­ka­tos te­ma, pir­mi­nin­kė pa­brė­žė, kad orien­tuo­ja­ma­si į ben­dra­dar­bia­vi­mą su sa­vi­val­dy­be.

Pra­šy­ta pa­gal­bos ir kon­tro­liuo­jant ne­rū­ky­mo zo­nas mies­to cen­tre – Kęs­tu­čio aikš­tė­je ir Vie­nuo­ly­no gat­vė­je.

Nuo 2010 me­tų, kuo­met bu­vo pa­skelb­ta apie ne­rū­ky­mo zo­nas, ad­mi­nist­ra­ci­nė­mis bau­do­mis nu­baus­ta per 150 as­me­nų. Bau­džia­mi rū­kan­tie­ji, o jei jie ne­pil­na­me­čiai, pi­ni­gi­nes kre­čia jų tė­vai.

Mies­to cen­tre – šu­niu­kas

Svars­tant biu­dže­to pa­tiks­li­ni­mus, iš­ki­lo dis­ku­si­jų dėl 7 000 li­tų sky­ri­mo ma­žo­sios ar­chi­tek­tū­ros kū­ri­nių mies­to erd­vėms įsi­gi­ji­mui. Tiks­liau – skulp­to­riaus Ri­čar­do Šir­ve­lio skulp­tū­ros „Šu­niu­kas“ įsi­gi­ji­mui. Skulp­tū­rė­lė – na­tū­ra­laus šu­niu­ko dy­džio.

Kon­ser­va­to­rės Bi­ru­tės Ži­lė­nie­nės nuo­mo­ne, ma­žo­sios ar­chi­tek­tū­ros kū­ri­niai su­šil­do ir žvilgs­nį, ir sie­lą. Tai mies­to puoš­me­na, esan­ti mū­sų erd­vė­je – ne­iš­kel­ta ant po­sta­men­to, ne­iš­di­din­ta. Čia pat vaikš­čios pra­ei­viai, „Šu­niu­ką“ ga­lės pa­glos­ty­ti vai­kai. 

Na­tū­ra­laus dy­džio po­li­ruo­to gra­ni­to su bron­zos de­ta­lė­mis „Šu­niu­kas“ bus „pri­riš­tas“ prie Vie­nuo­ly­no gat­vės erd­vė­je prie­šais teis­mą esan­čio stul­po.  

Jo įsi­gi­ji­mas fi­nan­suo­ja­mas iš Dai­lės-di­zai­no ma­žo­sios ar­chi­tek­tū­ros kū­ri­nių mies­to vie­šo­sioms erd­vėms įsi­gi­ji­mo iš­lai­doms skir­tų lė­šų pa­gal Kul­tū­ros pa­slau­gų plėt­ros pro­gra­mą.

Pa­sko­lai pri­ta­rė

Pa­teik­tą spren­di­mo pro­jek­tą dėl pa­sko­los lai­ki­nam pa­ja­mų trū­ku­mui pa­deng­ti iš vals­ty­bės biu­dže­to ta­ry­bos na­riai pa­lai­mi­no. Nu­tar­ta pra­šy­ti Fi­nan­sų mi­nis­te­ri­jos iš vals­ty­bės biu­dže­to su­teik­ti 1 mi­li­jo­no 965 tūks­tan­čių pa­sko­lą.

Pa­sko­la bus trum­pa­lai­kė – ją ke­ti­na­ma grąžin­ti iki me­tų pa­bai­gos. 1,5 mi­li­jo­no bus nau­do­ja­ma dar­bo už­mo­kes­čiui, li­ku­sio­ji da­lis – įna­šams so­cia­li­niam drau­di­mui.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)