Spausdinti šį puslapį

Policijos vadovai rengiasi rotacijai

Ša­lies po­li­ci­jo­je pir­mą kar­tą per vi­są jos is­to­ri­ją įve­da­ma ro­ta­ci­ja. Ji pa­lies pen­ke­rių me­tų ka­den­ci­ją bai­gian­čius ap­skri­čių bei ra­jo­nų po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­tų va­do­vus. Ar bus po­ky­čių Uk­mer­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te, pa­aiš­kės po ko­mi­si­jos, ver­tin­sian­čios jo va­do­vo veik­lą, iš­va­dų.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Ro­lan­das Kiš­kis va­do­vau­ti Uk­mer­gės po­li­ci­jai ėmė­si prieš pen­ke­rius me­tus.


 

Ro­ta­ci­ja bus vyk­do­ma ki­tais me­tais, pir­ma­sis jos eta­pas pra­si­dės va­sa­rį. Iki to lai­ko pra­tęs­tas ka­den­ci­ją be­bai­gian­čių pa­rei­gū­nų tar­ny­bos lai­kas, kad vi­sų jų va­do­va­vi­mo re­zul­ta­tai bū­tų pra­dė­ti ver­tin­ti vie­no­du me­tu.

Ro­ta­ci­jos pro­ce­sas vyks pa­gal vi­daus rei­ka­lų mi­nist­ro pa­tvir­tin­tą ap­ra­šą. Įver­ti­nus po­li­ci­jos va­do­vo veik­lą, jam ga­li bū­ti siū­lo­ma pra­tęs­ti tar­ny­bos ei­na­mo­se pa­rei­go­se lai­ko­tar­pį ne il­giau kaip 5 me­tams ar­ba per­kel­ti jį į ki­tas pa­rei­gas to­je pa­čio­je ar­ba ki­to­je vi­daus rei­ka­lų įstai­go­je. Va­do­vui ne­su­ti­kus, kad bū­tų tai­ko­ma ro­ta­ci­ja, jis bū­tų per­ke­lia­mas į že­mes­nes pa­rei­gas ar­ba at­leis­tas iš tar­ny­bos vi­daus rei­ka­lų sis­te­mo­je.

Ren­gia­si ver­ti­ni­mui

Sau­sio 28-ąją su­eis pen­ke­ri me­tai, kai Uk­mer­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­tui va­do­vau­ja 37 me­tų Ro­lan­das Kiš­kis. Jis – tarp maž­daug pus­šim­čio pa­rei­gū­nų, ku­rių dar­bą ir va­do­vau­ja­mos įstai­gos veik­lą ver­tins spe­cia­li po­li­ci­jos ge­ne­ra­li­nio ko­mi­sa­ro įsa­ky­mu pa­tvir­tin­ta ko­mi­si­ja. Ga­lu­ti­nį spren­di­mą pri­ims ge­ne­ra­li­nis ko­mi­sa­ras.

Vir­ši­nin­kas pa­sa­ko­jo taip pat be­si­ren­gian­tis ver­ti­ni­mui, ku­rio me­tu bus ana­li­zuo­ja­mi jo veik­los re­zul­ta­tai, nu­si­kals­ta­mu­mo ra­jo­ne ro­dik­liai. Bus at­si­žvel­gia­ma ir į ra­jo­no va­do­vų at­si­lie­pi­mus.

Tuo me­tu pa­ties R. Kiš­kio nuo­mo­nės tei­rau­ta­si, jam pa­tei­kus pa­siū­ly­mų są­ra­šą: no­rė­tų lik­ti dirb­ti to­je pa­čio­je įstai­go­je ar su­tin­kąs bū­ti per­kel­tas į ki­tą ra­jo­ną, jei ši­taip nu­spręs­tų ko­mi­si­ja. „Ro­ta­ci­ja skir­ta tam, kad bū­tų iš­veng­ta pa­rei­gū­nų ša­liš­ku­mo, jei per daug su­si­gy­ve­na­ma su dar­buo­to­jais, ben­druo­me­ne, įstai­gų, įmo­nių va­do­vais“, – sa­ko jis.

Po­li­ci­jos per­so­na­lo ro­ta­ci­jos pro­gra­mo­je api­brėž­ta, jog ro­ta­ci­ja sie­kia­ma su­for­muo­ti to­kias są­ly­gas, kad bū­tų iš­veng­ta te­ri­to­ri­nės po­li­ci­jos įstai­gos ar po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­ko sub­jek­ty­vaus pa­rei­gū­nų ver­ti­ni­mo, kai at­si­ran­da tam tik­ros sim­pa­ti­jos ar an­ti­pa­ti­jos. Taip pat sie­kia­ma iš­veng­ti at­ve­jų, kai pa­rei­gū­nai ar­ti­mai ben­drau­ja su vie­ti­nės val­džios at­sto­vais ar pa­žei­džia Vie­šų­jų ir pri­va­čių in­te­re­sų de­ri­ni­mo vals­ty­bi­nė­je tar­ny­bo­je įsta­ty­mą.

Re­zul­ta­tai ten­ki­na

Pas­ta­rų­jų pen­ke­rių me­tų Uk­mer­gės po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to veik­lą pa­šne­ko­vas ver­ti­nan­tis tei­gia­mai: „Iš­lai­kėm sta­bi­lią si­tu­a­ci­ją, nors trū­ko ir lė­šų, ir žmo­giš­kų­jų re­sur­sų. Nu­si­kal­ti­mų iš­ty­ri­mas sta­bi­liai au­go tre­ti me­tai iš ei­lės, jų iš­aiš­kin­ta dau­giau nei pu­sė.“

Taip pat pa­sa­ko­jo, jog, lė­šo­mis pri­si­dė­jus sa­vi­val­dy­bei, sta­bi­li­zuo­ta eis­mo si­tu­a­ci­ja ra­jo­no ke­liuo­se, kai­muo­se. Sėk­min­gai dir­ba­ma, aiš­ki­nan­tis ne­tei­sė­tus at­ve­jus, su­si­ju­sius su ak­ci­zais ap­mo­kes­tin­to­mis pre­kė­mis, nar­ko­ti­kais. Ben­dra­dar­bia­vi­mo su ki­tų ra­jo­nų ko­le­go­mis, kon­tro­liuo­jant nu­si­kals­ta­mas gru­puo­tes, pa­sek­mė – jų Uk­mer­gė­je ne­be­li­ko.

Ty­rė mik­ro­kli­ma­tą

Vi­sa tai, anot R. Kiš­kio, – su­si­tel­ku­sio ir vie­nin­gai dir­ban­čio po­li­ci­jos ko­lek­ty­vo dar­bo vai­sius. Ge­ro įstai­gos mik­ro­kli­ma­to svar­bą veik­lai dar­buo­to­jai ak­cen­ta­vo ir at­sa­ky­da­mi į an­ke­tos klau­si­mus. Tai – Vil­niaus ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to psi­cho­lo­gų gru­pės ne­se­niai at­lik­tas psi­cho­lo­gi­nio kli­ma­to ty­ri­mas. Va­do­vams ir dar­buo­to­jams įver­ti­nus sa­vo veik­lą, sie­kia­ma iš­si­aiš­kin­ti, ar ją vyk­do tin­ka­mai.  

„Dau­gu­mą dar­bo są­ly­gos ten­ki­na. Dar­buo­to­jai pa­si­sa­kė, kad jiems ten­kan­čios už­duo­tys – aiš­kiai su­for­muo­tos, jie ži­no, už ką yra at­sa­kin­gi ir ko­kių re­zul­ta­tų iš jų ti­ki­ma­si“, – ty­ri­mo iš­va­das ko­men­ta­vo R. Kiš­kis.

Ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te šiuo me­tu – 122 dar­buo­to­jai, dir­ba pa­rei­gū­nų iš Šir­vin­tų, Anykš­čių, Jo­na­vos, Laz­di­jų. Še­ši dar­buo­to­jai iš­leis­ti mo­ti­nys­tės ar tė­vys­tės atos­to­gų. Trūks­ta de­vy­nių eta­tų, dau­giau­sia – pa­tru­lių. Jų, anot pa­šne­ko­vo, tu­rė­tų dirb­ti 24, ta­čiau yra ko­ne per­pus ma­žiau. Pa­tru­lių trū­ku­mą ban­do­ma „kom­pen­suo­ti“, or­ga­ni­zuo­jant pa­pil­do­mas prie­mo­nes, įsi­jun­gus ki­tiems ko­mi­sa­ria­to pa­da­li­niams.

No­rė­tų lik­ti

Ki­tą mė­ne­sį R. Kiš­kio lau­kian­ti ne­ei­li­nė ates­ta­ci­ja, kai rei­kės at­si­skai­ty­ti sa­vo va­do­vams. Vi­daus rei­ka­lų sis­te­mo­je 1995 me­tais dirb­ti pra­dė­jęs pa­rei­gū­nas sa­ko, jog jau ki­tų me­tų spa­lį tu­rė­tų tei­sę iš­ei­ti į pen­si­ją. Apie spren­di­mus ti­ki­na dar ne­gal­vo­jan­tis, ta­čiau ne­sle­pia, jog po ro­ta­ci­jos mie­les­nė bū­tų ga­li­my­bė lik­ti Uk­mer­gės ko­mi­sa­ria­te.

Pa­si­bai­gus pir­mam po­li­ci­jos ro­ta­ci­jos eta­pui, ant­ra­sis nu­ma­to­mas 2014 m. bir­že­lio 1 d., tre­čia­sis – rug­sė­jo 1 d.

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ   

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)