Rajono meras prisiekė dvigubai

Ba­lan­džio 14-ąją į pir­mą­jį ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dį rin­ko­si nau­jo­ji ra­jo­no ta­ry­ba. Vi­si 25 tau­tos iš­rink­tie­ji, pa­dė­ję ran­ką ant Kon­sti­tu­ci­jos, per­skai­tė pri­va­lo­mą prie­sai­ką. Ra­jo­no me­ras Ro­lan­das Ja­nic­kas ją skai­tė net du kar­tus... Pir­ma­ja­me iš­kil­min­ga­me nau­jos ka­den­ci­jos ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je da­ly­va­vo Sei­mo pir­mi­nin­kė Lo­re­ta Grau­ži­nie­nė...

 

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ba­lan­džio 14-ąją dar­bą pra­dė­jo nau­ja Uk­mer­gės ra­jo­no ta­ry­ba.


 

 

...Sei­mo na­riai Ka­zys Gry­baus­kas, Arū­nas Du­dė­nas, Vy­riau­sy­bės at­sto­vas Vil­niaus ap­skri­ty­je Aud­rius Skais­tys.

Po­sė­dį pra­dė­jo sa­vi­val­dy­bės rin­ki­mų ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas Si­gi­tas La­ba­naus­kas. Jis pa­kvie­tė vi­sus su­gie­do­ti vals­ty­bės him­ną, o po to ta­ry­bos na­rius – per­skai­ty­ti prie­sai­ką.

Pa­dė­ję ran­ką ant ša­lies Kon­sti­tu­ci­jos prie­sai­kos teks­tą per­skai­tė ir pa­si­ra­šė 25 ra­jo­no ta­ry­bos na­riai.

Pri­sie­kė Ag­nė Bal­čiū­nie­nė, Re­gi­man­tas Ba­ra­vy­kas, Ka­zys Ce­se­vi­čius, Arū­nas Ci­vil­ka, Vy­tau­tas Čes­nai­tis, Ai­ra Du­dė­nie­nė, Juo­zas Ga­liaus­kas, Ni­jo­lė Gied­rai­tie­nė, Jo­nas Gry­baus­kas, Sta­sys Jac­kū­nas, Arū­nas Ja­sai­tis, An­drius Ka­les­ni­kas, Al­gir­das Ko­pūs­tas, Vid­man­tas Krikš­ta­po­nis, Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė, Vy­das Pa­knys, Val­das Pet­ro­nis, Ro­mas Pi­vo­ras, Gin­ta­ras Ple­vo­kas, Klav­di­ja Ste­pa­no­va, Da­rius Var­nas, Juo­zas Varž­ga­lys, Jur­gi­ta Vi­jū­nė, Bi­ru­tė Ži­lė­nie­nė.

Po­li­ti­kai kvies­ti abė­cė­lės tvar­ka. Pas­ku­ti­nis pri­sie­kė ra­jo­no me­ras Ro­lan­das Ja­nic­kas. Vi­siems įteik­ti ta­ry­bos na­rio žen­kle­liai, pa­žy­mė­ji­mai, pa­do­va­no­ta ša­lies Kon­sti­tu­ci­ja bei rau­do­nas ro­žės žie­das. Sa­lė­je su­si­rin­ku­sie­siems sto­vint vi­sa ce­re­mo­ni­ja tru­ko pus­va­lan­dį.

Po to žo­dį ta­rė me­ro re­ga­li­jo­mis pa­puoš­tas nau­ja­sis ra­jo­no va­do­vas. Jis pa­kvie­tė ko­le­gas ben­dram dar­bui. „Te­lai­mi­na Die­vas vi­sus mū­sų dar­bus“, – sau ir ki­tiems pa­lin­kė­jo R. Ja­nic­kas.

Pir­mą­jį is­to­ri­jo­je tie­sio­giai iš­rink­tą­jį ra­jo­no me­rą ir vi­są ta­ry­bą pa­svei­ki­no Sei­mo pir­mi­nin­kė uk­mer­giš­kė Lo­re­ta Grau­ži­nie­nė. Ji lin­kė­jo, kad mū­sų ra­jo­nas tap­tų sek­ti­nu pa­vyz­džiu ki­toms sa­vi­val­dy­bėms. Sei­mo pir­mi­nin­kė taip pat lin­kė­jo ge­rin­ti ra­jo­no de­mog­ra­fi­nę si­tu­a­ci­ją. Šmaikš­ta­vo, kad prie to ga­lė­tų pri­si­dė­ti ir ta­ry­bos na­riai.

Nau­ją­ją ta­ry­bą pa­svei­ki­no Sei­mo na­riai K. Gry­baus­kas ir A. Du­dė­nas.

Pra­kal­bęs Vy­riau­sy­bės at­sto­vas A. Skais­tys įne­šė ir šio­kios to­kios su­maiš­ties. Jis pa­pra­šė, kad me­ras prie­sai­kos teks­tą per­skai­ty­tų an­trą kar­tą. Pa­si­ro­do, ja­me ne­bu­vo nu­ro­dy­ta, jog tai – ta­ry­bos na­rio, me­ro prie­sai­ka. Daug ne­si­aiš­ki­nus, kas ir ko­dėl su­kly­do ir ar ap­skri­tai su­kly­do, Vy­riau­sy­bės at­sto­vo pra­šy­mas bu­vo iš­pil­dy­tas – ra­jo­no me­ras prie­sai­ką per­skai­tė ir Die­vo pa­gal­bos pa­pra­šė du kar­tus.

Pa­siū­lė kan­di­da­tus

Dau­giau­siai man­da­tų rin­ki­muo­se iš­ko­vo­ju­sių par­ti­jų – Dar­bo, Lie­tu­vos so­cial­de­mok­ra­tų, Tė­vy­nės są­jun­gos-Lie­tu­vos krikš­čio­nių de­mok­ra­tų ly­de­riai prieš ke­lias sa­vai­tes pa­si­ra­šė su­tar­tį dėl val­dan­čio­sios ko­a­li­ci­jos su­da­ry­mo.

Tai la­bai tvir­ta val­dan­čių­jų ko­a­li­ci­ja ly­gi­nant su se­ną­ja. Jo­je net 17 iš 25 po­li­ti­kų.

Ko­a­li­ci­nę su­tar­tį vi­siems pri­sta­tė ra­jo­no me­ras.

Jo­je skel­bia­ma, kad į sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­rei­gas so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­ja siū­lo S. Jac­kū­no, o į me­ro pa­va­duo­to­jos – K. Ste­pa­no­vos kan­di­da­tū­ras.

Tė­vy­nės są­jun­ga-krikš­čio­nys de­mok­ra­tai į ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jo vie­tą siū­lo A. Bal­čiū­nie­nę.

Pa­skelb­ta, kad bus stei­gia­ma dar vie­na pa­rei­gy­bė – me­ro po­li­ti­nio (as­me­ni­nio) pa­si­ti­kė­ji­mo vals­ty­bės tar­nau­to­jo – me­ro pa­ta­rė­jo. Į šį pos­tą siū­lo­ma Dar­bo par­ti­jos at­sto­vė Lai­ma Gam­bic­kie­nė.

Pa­si­da­li­no į frak­ci­jas

Po šios in­for­ma­ci­jos pra­neš­ta apie su­da­ro­mas frak­ci­jas.

Juo­zas Varž­ga­lys pri­sta­tė jo va­do­vau­ja­mą Vals­tie­čių-ža­lių­jų frak­ci­ją bei pra­ne­šė, kad ši par­ti­ja drau­ge su Lie­tu­vos lais­vės są­jun­ga jun­gia­si į ma­žu­mos opo­zi­ci­jos ko­a­li­ci­ją.

Net ir šven­ti­nia­me po­sė­dy­je J. Varž­ga­lys ne­pra­lei­do pro­gos kri­ti­kai: iš­sa­kė prie­kaiš­tus nau­ja­jam ra­jo­no va­do­vui, kad pen­kis man­da­tus ra­jo­no ta­ry­bo­je iš­ko­vo­ję „vals­tie­čiai“ ne­bu­vo pa­kvies­ti į val­dan­čių­jų ko­a­li­ci­ją, ir iš­reiš­kė vil­tį, kad vai­vo­rykš­ti­nė ko­a­li­ci­ja ne­taps ko­a­li­ci­ja įdar­bin­ti lo­ja­liems ben­dra­par­tie­čiams.

Ki­ta opo­zi­ci­jo­je dirb­sian­ti – Są­jū­džio frak­ci­ja. Jo­je be se­niū­no R. Ba­ra­vy­ko dar du na­riai: jo ben­dra­par­tie­tis A. Ka­les­ni­kas ir Vals­tie­čių ir ža­lių­jų są­jun­gos na­rys A. Ko­pūs­tas.

Frak­ci­jos se­niū­nas J. Gry­baus­kas pa­skel­bė apie Lie­tu­vos so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos frak­ci­jos, K. Ce­se­vi­čius – Dar­bo par­ti­jos frak­ci­jos, B. Ži­lė­nie­nė – Tė­vy­nės są­jun­gos-krikš­čio­nių de­mok­ra­tų frak­ci­jos su­da­ry­mą.

N. Gied­rai­tie­nė ne­bu­vo pa­kvies­ta nė į vie­ną frak­ci­ją.

At­lei­do pa­si­bai­gus ka­den­ci­jai

Po­sė­dy­je nag­ri­nė­ti vos ke­li klau­si­mai, su­si­ję su va­do­vų at­lei­di­mu ir sky­ri­mu.

Ta­ry­bos spren­di­mu Sta­sys Jac­kū­nas at­leis­tas iš ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­rei­gų pa­si­bai­gus jį į pa­rei­gas pa­sky­ru­sios ta­ry­bos ka­den­ci­jai. Jam bus iš­mo­kė­ta 27,99 dar­bo die­nų kom­pen­sa­ci­ja už ne­pa­nau­do­tas atos­to­gas ir vie­no mė­ne­sio jo vi­du­ti­nio dar­bo už­mo­kes­čio dy­džio iš­ei­ti­nė iš­mo­ka.

Gied­rius Po­cius at­leis­tas iš ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jo pa­rei­gų pa­si­bai­gus jį į pa­rei­gas pa­sky­ru­sios ta­ry­bos ka­den­ci­jai. Pa­va­duo­to­jui taip pat bus iš­mo­kė­ta kom­pen­sa­ci­ja už ne­pa­nau­do­tas atos­to­gas ir vie­no mė­ne­sio jo vi­du­ti­nio dar­bo už­mo­kes­čio dy­džio iš­ei­ti­nė iš­mo­ka.

G. Po­ciui pa­ves­ta ei­ti ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­rei­gas iki įsta­ty­mų nu­sta­ty­ta tvar­ka bus pa­skir­tas nau­jas as­muo šiai ka­den­ci­jai.

Be­veik vien­bal­siai I

Kaip rei­ka­lau­ja įsta­ty­mas, Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius ir me­ro pa­va­duo­to­jas rink­ti slap­tu bal­sa­vi­mu.

Nuo 1987 me­tų  uk­mer­giš­kė, pe­da­go­gi­nį iš­si­la­vi­ni­mą tu­rin­ti, anks­tes­nė­se ka­den­ci­jo­se be­veik 8-erius me­tus ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja dir­bu­si, šiuo me­tu – VVG pro­jek­tų va­do­vė K. Ste­pa­no­va su­lau­kė po­li­ti­kų pa­lai­ky­mo. Iš 24 ga­lio­jan­čių biu­le­te­nių, ras­tų bal­sa­dė­žė­je, prieš ją bu­vo tik du.

Tie­sa, neap­si­ei­ta be opo­zi­ci­jos dū­rių. R. Pi­vo­ras tei­ra­vo­si, kaip kan­di­da­tė žiū­ri į tai, jog ra­jo­ne ma­žė­jant gy­ven­to­jų, ad­mi­nist­ra­ci­jo­je bus stei­gia­mas nau­jas – me­ro pa­ta­rė­jo eta­tas. K. Ste­pa­no­va tu­rė­jo la­bai da­ly­kiš­ką at­sa­ky­mą: tie­sio­giai ren­ka­mas me­ras esą tu­rės ne tik dau­giau ga­lių, bet ir dau­giau at­sa­ko­my­bės prieš rin­kė­jus...

Į klau­si­mą dėl pa­lie­ka­mo da­bar­ti­nio at­sa­kin­go dar­bo VVG ne­nei­gė il­gai apie tai svars­čiu­si, ta­čiau džiau­gia­si at­si­ra­du­sia nau­ja kan­di­da­tū­ra į sa­vo vie­tą. Ją ke­ti­na­ma ap­svars­ty­ti ar­ti­miau­siu me­tu. 

Be­veik vien­bal­siai II

Di­de­lio pa­lai­ky­mo su­lau­kė ir slap­tai bal­suo­jant ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riu­mi rink­tas, iš šių pa­rei­gų pa­si­bai­gus ka­den­ci­jai ką tik at­leis­tas S. Jac­kū­nas. Už šią po­li­ti­nio (as­me­ni­nio) pa­si­ti­kė­ji­mo fi­gū­rą bal­sa­vo 22 ta­ry­bos na­riai iš 24, ku­rių bal­sai bu­vo pri­pa­žin­ti ga­lio­jan­čiais. 

Bū­si­mas ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius kal­bė­da­mas pa­si­sa­kė už dar­bų tęs­ti­nu­mą, ko­man­di­nį dar­bą, už tai, kad sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja bū­tų efek­ty­viai dir­ban­ti or­ga­ni­za­ci­ja.

Bū­si­ma­sis di­rek­to­rius taip pat su­lau­kė opo­zi­ci­jos re­pli­kų: J. Varž­ga­lys jam lin­kė­jo ne­bū­ti ko­man­dos še­šė­ly­je.

Kad tap­tų ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riu­mi, S. Jac­kū­nui teks at­si­sa­ky­ti ta­ry­bos na­rio man­da­to bei pra­ei­ti tam tik­rus to­kiam val­di­nin­kui pri­va­lo­mus fil­trus.

Vie­to­je S. Jac­kū­no į ra­jo­no ta­ry­bą pa­gal so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos ei­liš­ku­mą tu­rė­tų pa­tek­ti An­drius Lyš­ka.

Kai bus pa­skir­tas ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius, dar­bą ga­lės pra­dė­ti ir jo pa­va­duo­to­ja. Į šias pa­rei­gas siū­lo­ma A. Bal­čiū­nie­nė taip pat tu­rės at­si­sa­ky­ti ta­ry­bos na­rio man­da­to.

Į val­džią – mo­te­rys

Pra­ėju­sios ka­den­ci­jos Uk­mer­gės ra­jo­no ta­ry­bo­je dir­bo 6 mo­te­rys.

Tiek pat tu­rė­tų dirb­ti ir šio­je. Ta­čiau pra­ėju­sius ket­ve­rius me­tus nė vie­nos dai­lio­sios ly­ties at­sto­vės ne­bu­vo aukš­čiau­siuo­se po­stuo­se. Šią ka­den­ci­ją – di­de­lės per­mai­nos: įskai­tant bū­si­mą­ją me­ro pa­dė­jė­ją, val­džio­je dar­buo­sis net trys mo­te­rys.

Be­ne pir­mą kar­tą Uk­mer­gės is­to­ri­jo­je la­bai mie­la nau­jie­na – be­si­lau­kian­ti ra­jo­no ta­ry­bos na­rė.

Vil­niaus mies­to apy­lin­kės teis­mo tei­sė­jo pa­dė­jė­ja dir­ban­ti šiuo me­tu vai­ke­lį au­gi­nan­ti  so­cial­de­mok­ra­tė A. Du­dė­nie­nė  ant­ros at­ža­los su­si­lauks rug­sė­jį.

Po­pu­lia­riau­si – gy­dy­to­jai ir di­rek­to­riai

Iš ta­ry­bos na­rių veik­lų po­pu­lia­riau­sias – me­di­ko. Gy­dy­to­jais dir­ba G. Ple­vo­kas, A. Ci­vil­ka, J. Ga­liaus­kas, A. Ja­sai­tis. Taip pat ne­ma­žai – įstai­gų, už­da­rų­jų ak­ci­nių ben­dro­vių va­do­vų, net du – J. Gry­baus­kas ir J. Vi­jū­nė – Sei­mo na­rių pa­dė­jė­jai.

Pe­da­go­go dar­bą dir­ba V. Krikš­ta­po­nis ir B. Ži­lė­nie­nė. Ta­ry­bo­je dirbs vie­nas kul­tū­ros vei­kė­jas, o kar­tu ir dar­bi­nin­kiš­kos pro­fe­si­jos at­sto­vas – UAB „Uk­mer­gės van­de­nys“ šalt­kal­vis-re­mon­ti­nin­kas kon­ser­va­to­rius V. Čes­nai­tis. Įskai­tant ra­jo­no me­rą, kaip nie­ka­da daug tarp ta­ry­bos na­rių – sa­vi­veik­li­nin­kų te­at­ra­lų.

Pa­na­šu, kad apie ūki­nin­kų pro­ble­mas ge­rai nu­si­ma­nys vie­nin­te­lis iš tau­tos rink­tų­jų A. Ko­pūs­tas. Be­je, pa­gal am­žių šis 66 me­tų po­li­ti­kas – vy­riau­sias ka­den­ci­jo­je. Jau­niau­sia – Dar­bo par­ti­jos at­sto­vė 26 me­tų J. Vi­jū­nė. 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ 

2015-04-17-1 straipsnio 2 nuotr 2015-04-17-1 straipsnio 3 nuotr


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų