Rajono tarybos nariams – ekskursija po Ukmergę

Mūsų rajono tarybos nariai praėjusią savaitę baigė išvažiuojamųjų posėdžių seriją po savivaldybės seniūnijas. Norint aplankyti paskutiniąją, niekur iš miesto išvažiuoti nereikėjo, mat tai – Ukmergės miesto seniūnija.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Rajono tarybos nariai turėjo progos pasivažinėti viešuoju transportu.


 

Rajono tarybos nariai, savivaldybės skyrių vedėjai nuo miesto centro į seniūniją Vytauto gatvėje buvo pakviesti nuvykti viešuoju transportu ir įsigijus bilietėlį.

Ne vienas prisipažino viešuoju transportu važiavęs labai labai seniai. Kiti atviravo net neatsimenantys, kada tai buvo. Taigi, sumanymas visiems padaryti staigmeną pasiteisino...

Seniūnija – didžiausia rajone

Apie Ukmergės miesto seniūnijos problemas ir sėkmes papasakojo seniūnė Zita Pečiulienė.

Ši seniūnija  – didžiausia rajone. Joje gyvena apie 24 400 gyventojų. Vienas didžiausių šių metų iššūkių – įdarbinti ir kontroliuoti visuomenei naudingus darbus privalančius atlikti asmenis. O tai nėra lengva. Kiekvieną dieną darbą reikia parūpinti ir jį įvertinti pusšimčiui žmonių. Šie asmenys gražina mieto viešąsias erdves ar triūsia savivaldybės objektuose.

Vieni iš pagrindinių darbų – šienavimas. Priskirti plotai yra įspūdingi – 32 hektarai. Pasak seniūnės, šienaujant žolynus savo pajėgomis šiemet pavyko sutaupyti 348 tūkst. litų.

Apgailestauta, jog darbuodamiesi be atlygio ne visi yra stropūs, pasitaiko ramstančių sienas ar grėblio nuo šluotos neskiriančių...

Seniūnijai priskirta ne tik žolynų, kelių priežiūra, bet daug kitų funkcijų: gyvenamosios vietos deklaravimas, šeimos sudėties deklaracijų išdavimas, gyvūnų registracija ir kitos.

Rajono vadovai ir miesto seniūnė sulaukė kelių klausimų ir skundų. Darbininkų gatvės gyventojų vardu buvo išsakytas prašymas dėl šios gatvės rekonstrukcijos.

Bendruomenės pirmininkas Julius Kazėnas priekaištavo dėl prastų bendruomenės ir administracijos santykių, dėl to, kad „blusturgis“ stumiamas iš šiuo metu užimto pastato, o savivaldybė į jai teikiamus skundus atsako neoperatyviai.

Kunigas R. Laniauskas rajono vadovų prašė pasirūpinti griūvančia, nesaugia tapusia Pašilės kapinių tvora. Pažadėta šiam objektui lėšų numatyti kitų metų biudžete.

Problema – gyventojų mažėjimas

Kitas objektas, kurį aplankė rajono tarybos išvažiuojamojo posėdžio dalyviai, – Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC).

Jo vadovė Janina Galiauskienė pasidžiaugė gavus ES paramą įgyvendintais projektais. Pirmiausiai tai – renovuotas, apšiltintas centro pastatas, Vytauto gatvėje duris atvėrę Psichikos dienos centras, atliktas greitosios medicininės pagalbos patalpų remontas, įsigyti nauji baldai, įranga, suremontuoti garažai...

Pačia pagrindine problema J. Galiauskienė įvardino gyventojų skaičiaus mažėjimą rajone ir ypač kaime. Gyventojų, o tiksliau prisirašiusių pacientų skaičius – kertinis akmuo, nuo kurio priklauso gydymo įstaigos finansavimo klausimai. Kai gyventojų mažai, medicinos punktų išlaikymas kaimuose tampa įstaigai nepakeliama finansine našta.

 Vyriausioji gydytoja įspėjo – ateityje finansavimu turės rūpintis savivaldybė, o jai šios naštos nepriėmus, punktai kaimuose bus uždaryti.

Posėdžio dalyviai turėjo progos apžiūrėti neseniai atnaujintas Greitosios medicininės pagalbos korpuso patalpas. Taip pat apžiūrėjo Vytauto gatvėje „raudona ligonine“ po senovei vadinamame pastate įsikūrusį Psichikos dienos centrą. Dvasios ligomis sergantiems žmonėms čia teikiamos pačios moderniausios gydymo paslaugos. Jas turėjo progos išbandyti ir posėdžio dalyviai...

Didžiuojasi piliakalniu

Dar vienas apžiūrėtas Ukmergės seniūnijos objektas – piliakalnio papėdė.

Pasak rajono mero Vydo Paknio, norima, kad ateityje piliakalnis ir jo papėdė taptų Ukmergės reprezentacine vieta. Ši zona būtų apjungta su paupio erdve.

Meras pasidžiaugė ir naujam gyvenimui planuojamu kelti buvusio avalynės fabriko pastatu. Privataus verslo iniciatyva čia planuojama įkurti viešbutį, restoraną.

Strateginės plėtros ir investicijų skyriaus vedėja Rima Boškevičienė mano, kad didžiuotis ukmergiškiai turi kuo: kad miesto centrą puoštų piliakalnis – Lietuvoje labai retas dalykas. 

Pirmame rekonstrukcijos etape sutvarkyta piliakalnio papėdė, o antrame etape ketinama įrengti laiptus su apšvietimu, sutvarkyti pačią kalno „kepurę“.

Įvertino akordeonistų gabumus

Toliau posėdžiautojai suko link Ukmergės meno mokyklos. Aplankė jos dailės ir muzikos skyrius.

Šios ugdymo įstaigos direktorius Egidijus Petrikas pabrėžė, kad nors rajone mažėja gyventojų, o kartu ir mokinių, pas juos norinčiųjų mokytis nemažėja. Šiuo metu abu mokyklos skyrius ir Želvos filialą lanko daugiau kaip 600 vaikų. Juos ugdo 47 mokytojai.

Tarp direktoriaus išsakytų problemų – tradicinės, susijusios su finansais ir remontais. Meno mokyklos muzikos skyriuje visai neseniai atliktas „europinis“ remontas, nepaisant to, jau lenda darbų brokas, be to, liko nerenovuota stogo dalis. Tad dabar iškyla su tuo susijusių bėdų.

Rūpestį kelią ir dailės skyriaus pastatas. Jo antras aukštas stovi tuščias ir apleistas. Apie tai pasakojo šio skyriaus vadovė Birutė Žilėnienė. Ji guodėsi, kad mokiniai esamose patalpose nebesutelpa. Renovavus antrą aukštą, persikeltų tenai.

Posėdžio dalyviai apžiūrėjo dailės besimokančių jaunųjų ukmergiškių kūrinius. Taip pat turėjo progos išgirsti talentingų akordeonistų pasirodymo. Muzikantus pristatė juos akordeonu groti mokantis pedagogas Valentinas Petras Pliskus.

Meras pažymėjo aplankytos neformaliojo ugdymo įstaigos svarbą mūsų rajonui: ne vienam šie mokslai padėjo apsispręsti dėl tolimesnio gyvenimo kelio.

Rūpestis dėl pastatų

Dar viena posėdžio dalyvių stotelė – „Šilo“ pagrindinė mokykla, o tiksliau – aplink ją esanti teritorija, vis labiau primenanti sporto ir sveikatingumo zoną. Šalia mokyklos – daugelio Pivonijos mikrorajono gyventojų pamėgtas stadionas, greta – suaugusiųjų treniruokliai. Į pušyną veda miškininkų įrengtas pėsčiųjų takas. Visi jo dar nematę turėjo progos prasieiti ir įvertinti miškininkų pastangas.

Pačioje mokykloje apžiūrėtas šiuo metu neveikiantis baseinas ir visiškai nauja, neseniai įrengta turkiška pirtis.

Susirinkusieji buvo supažindinti ir su priverstinėmis permainomis Ukmergės vaikų globos namuose. Šių namų direktorius Vygantas Kaselis pasakojo, kad Vilniaus gatvėje esančiame pastate liko gyventi tik apie 50 vaikų. Kiti 24 šią vasarą įsikūrė Siesikuose atidarytame Vaikų globos namų gyvenamajame filiale. To imtasi vykdant Vyriausybės nurodymus steigti mažesnius nei lig šiol vaikų globos namus.

Tačiau bevykdant Vyriausybės prievoles iškilo rūpesčių, kaip panaudoti tuščius likusius pastatus. Dabar jų laisvų likę per 2000 kvadratinių metrų.

Rajono meras V. Paknys priminė planus tuščioje vaikų globos namų pastato dalyje ir šalimais esančiame buvusiame „Šilo“ pagrindinės mokyklos pradinukų korpuse įkurdinti „Ryto“ specialiąją mokyklą.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė akcentavo, kad ateityje globos namai bus toliau mažinami.

Stabtelta ir prie kapinių

Neužmiršta posėdžiautojų buvo ir Pašilė. Čia apie savo parapiją trumpai papasakojo klebonas kunigas Rimantas Laniauskas. 

Beje, jis visos kelionės metu dalyvavo ne tik kaip dvasininkas, bet ir kaip aktyvus visuomenininkas – Ukmergės miesto vietos bendruomenės tarybos narys. Tad klebonas išsakė ir bendrą pašiliškiams bėdą – labai prastą Pašilės gatvės būklę.

Kitas pasirinktas objektas – Pašilės karių kapinės. Apie jų istoriją papasakojo karo veteranus vienijančios organizacijos vadovas Grigorijus Rekobrackij.

Aplankė verslo įmones

Posėdžio pabaiga buvo skirta verslui. Pasirinktos Linų gatvėje įsikūrusios įmonės. Viena iš jų – UAB „Antara“, gaminanti židinius, kieto kuro katilus anglies, malkų ir granulių kūrenimui. Apie įmonę pasakojo jos direktorius Antanas Orlingis.

Šalia esanti UAB „Ukmergės staklės“ specializuojasi gaminant bei restauruojant atsargines dalis traktoriams, ekskavatoriams, kombainams, kitai technikai. Pasak direktoriaus Jono Radvilos, dažniausiai jų klientai – degantys, mat žemės ūkio ar kelių tvarkymo darbai – neatidėliojami.

Didžiausia iš aplankyto Linų kvartalo įmonių, taip pat ir viena didžiausių bei moderniausių Ukmergėje – UAB „Systemair“.

Anot direktoriaus Mindaugo Martišiaus, 2005-aisiais veiklą pradėjusi nuo 2 žmonių, ši švediško kapitalo įmonė šiuo metu darbą siūlo daugiau nei 200 dirbančiųjų. Didžioji dauguma jų – ukmergiškiai. Įmonė specializuojasi vėdinimo įrangos gamybos srityje. Jos produkcija keliauja po visą pasaulį. Įmonė dirba dviem pamainomis. Dirbantieji gali puikuotis nebloga alga ir net iš dalies kompensuojamais pietumis.

Visų trijų minėtų įmonių direktoriai prašė rajono vadovų atkreipti dėmesį į bendrą bėdą – apverktiną Linų gatvės dangos būklę.

Galima gerti drąsiai

Paskutinis aplankytas objektas – UAB „Ukmergės vandenys“.

Apie jos veiklą papasakojęs vadovas Rimas Arlinskas ragino ukmergiškius nesibaiminant gerti jų tiekiamą vandenį. Jis saugus ir atitinka visus keliamus reikalavimus.

Pasak direktoriaus, per pastaruosius 7-erius metus įvairių projektų įgyvendinimui įmonė įsisavino 58 mln. litų.

Visą dieną trukusio išvažiuojamojo posėdžio dalyviai ne tik apžiūrėjo keliolika objektų, bet ir turėjo progos pagilinti žinias apie savo miestą.

Teisingai atsakiusieji į seniūnės Z. Pečiulienės klausimus buvo apdovanoti meniškomis fotografijomis su Ukmergės vaizdais.

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ

5 straipsnio 2 nuotr.09-17 5 straipsnio 3 nuotr.09-17 5 straipsnio 4 nuotr.09-17


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Gina 2016-03-23 04:42
Sveiki Am ponia Gina Campana, Mes esame teisėti ir patikimas paskolos skolintojas. mes apdalinti paskolas aiškiai ir suprantamai sąlygų, esant 3% palūkanų norma. Nuo $ 2000 iki $ 6.000.000 JAV dolerių, Euro ir svaras Tik Mes apdalinti verslo paskolos, asmeninės paskolos, studentų paskolų, automobilių paskolos ir paskolos atsiperka sąskaitas, ar pradėti verslą, Jei jus domina, susisiekite su mumis paskolos informaciją šis el.pašto:

Dievas telaimina tave.
Linkėjimai,
Ponia Gina Campana
Paštas:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Sr Carlos Ellison 2016-05-04 06:34
Ar jums reikia paskolos? Ar jus jau ieško, kur gauti paskola? Ar jums buvo bando gauti bet paskolos ruši? tada taikyti dabar? (), jei norite gauti prieinama paskola. Paskola pasiulyti cia labai mažomis palukanu norma 2%. Susisiekite su mumis dabar, jei jus domina.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų