Spausdinti šį puslapį

Rinkėjai referendumui abejingi

Sekmadienį Lietuvoje surengtas referendumas dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams žlugo. Jis neįvyko, tesusirinkus vos 15 procentų rinkėjų. Referendumas buvo organizuotas, norint keisti kai kuriuos LR Konstitucijos straipsnius.

 

delfi.lt nuotr.


 

Pagrindinio šalies dokumento pakeitimais norėta įtvirtinti, kad žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos Respublikos piliečiams ir valstybei.

Taip pat siekta, jog valstybinės ir bendruomeninės reikšmės gamtos išteklių išgavimo ir naudojimo klausimai būtų sprendžiami tik referendumu.

Šiame referendume dalyvavo tik 14,97 proc. rinkėjų. Iš jų siūlytoms pataisoms pritarė 70,78 proc. Tam, kad referendumas įvyktų, jame turėjo balsuoti pusė visų Lietuvos rinkėjų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, Ukmergės rajone yra 33 697 rinkimų teisę turintys piliečiai. Referendume dalyvavo 5 850 (17,36 %), negaliojančių biuletenių – 207 (3,54 %), galiojančių – 5 643 (96,46 %). Dauguma pasisakė už pataisas.

„Ukmergiškiai balsavo labai neaktyviai – atėjo 113 balsuotojų“, – dar po išankstinių rinkimų, savivaldybėje vykusių trečiadienį ir ketvirtadienį, sakė Hubertas Žižys, Ukmergės rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas. Palygino, jog per neseniai vykusių šalies prezidento rinkimų antrąjį turą išankstiniame balsavime savo nuomonę pareiškė 660 rinkėjų.

H. Žižys svarsto, jog žmonės buvo abejingi šiam referendumui: „Be to, trūko ir informacijos iš pačių referendumo organizatorių. Nebuvo jokios politinės reklamos. Kiek teko pabendrauti su žmonėmis, daug kas neketino eiti balsuoti, nes jiems tai neaktualu.“  

Surengti Lietuvoje referendumą atsiėjo apie 14 milijonų litų. Rinkimams Ukmergės rajone organizuoti skirta 185 646 Lt. Šios lėšos skirtos komisijų narių darbo užmokesčiui, ryšių paslaugoms, transporto išlaidoms, kitoms prekėms.

Dalyvauti referendume turėjo teisę 2 559 398 Lietuvos piliečiai. Aktyviausi rinkimuose buvo Pakruojo rajono rinkėjai – jų dalyvavo 15 proc. Taip pat – Neringos savivaldybė, kur balsavo 14,41 proc. rinkėjų. Šalčininkuose rinkėjų aktyvumas – 14,3 proc., Raseiniuose – 13,15 proc., Panevėžio rajone – 13,01 proc.

Mažiausiai aktyvūs rinkėjai buvo Visagine, kur aktyvumas siekė 6,25 proc., Alytuje – 8,69 proc., Vilniuje – 8,99 proc.

Stodama į Europos Sąjungą, mūsų šalis įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo bendrijai priklausančių kitų valstybių piliečiams. Po pereinamojo laikotarpio, nuo šių metų gegužės, draudimas nustojo galioti.

Autorė: Vaidotė ŠANTARIENĖ 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)