Spausdinti šį puslapį

Rūšiuoti mokėsi ekomiestelyje

Ant­ra­die­nį Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tras bu­vo pa­vir­tęs į sa­vo­tiš­ką eko­mies­te­lį. Uk­mer­gė ta­po 16 sa­vi­val­dy­be, ku­rios gy­ven­to­jai kvies­ti da­ly­vau­ti Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos pro­jek­te „At­lie­kos – ver­tin­ga ža­lia­va, ne­švais­tyk!“. Apie rū­šia­vi­mo svar­bą kal­bė­jo Uk­mer­gės ra­jo­no me­ras Ro­lan­das Ja­nic­kas.

Au­to­rės nuotr. Mo­kė, kaip iš at­lie­kų pa­si­ga­min­ti links­mų daik­čiu­kų.


Anot jo, jei jau vi­si esa­me at­lie­kų ga­min­to­jai, tai pri­va­lo­me pa­tys bū­ti ir jų tvar­ky­to­jais.

At­lie­ko­mis at­si­kra­ty­ti tik joms skir­to­se vie­to­se ir ne­šiukš­lin­ti gam­tos ra­gi­no Vil­niaus re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to Uk­mer­gės ra­jo­no agen­tū­ros ve­dė­jas Jo­nas Či­vas.

Šur­mu­lia­vo nau­do­tų daik­tų, dra­bu­žių mu­gė, eko­dirb­tu­vė­se bu­vo mo­ko­ma pa­si­ga­min­ti nau­din­gų da­ly­kė­lių iš au­di­nių skiau­čių, siūl­ga­lių.

Su­si­rin­ku­sie­ji iš­klau­sė Vil­niaus re­gio­no at­lie­kų tvar­ky­mo cen­tro at­sto­vų pa­skai­tą, ku­rios me­tu su­ži­no­jo įvai­rių rū­šia­vi­mo „plo­ny­bių“. Po pa­skai­tos vy­ko rū­šia­vi­mo var­žy­bos.

VšĮ „Ne­pri­klau­so­mi pro­jek­tai“ va­do­vė pro­jek­to „At­lie­kos – ver­tin­ga ža­lia­va, ne­švais­tyk!“ ko­or­di­na­to­rė Jū­ra­tė Mork­vė­nai­tė-Pau­laus­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad uk­mer­giš­kių ži­nios apie rū­šia­vi­mą ne pra­stes­nės nei ki­tų sa­vi­val­dy­bių gy­ven­to­jų.

Pa­sak jos, ren­gi­ny­je su­lauk­ta kon­kre­čių klau­si­mų, į ku­rį var­pe­lio for­mos kon­tei­ne­rį mes­ti tam tik­ras at­lie­kas, pa­kuo­tes.  

Pa­brė­žė, kad jei ne­aiš­ku, iš ko­kios me­džia­gos tiks­liai pa­ga­min­ta pa­kuo­tė, ge­riau į ben­drą kon­tei­ne­rį ne­mes­ti – pa­si­rink­ti skir­tą plas­ti­kui ar stik­lui. Ne vi­si ži­no, kad iš me­ta­lo ar iš va­di­na­mos „jū­ros pu­tos“ pa­ga­min­tą pa­kuo­tę rei­kia mes­ti į gel­to­ną­jį – skir­tą plas­ti­kui.

Tuo tar­pu per­de­gu­sias elek­tros lem­pu­tes, kaip ir au­to­mo­bi­lių pa­dan­gas ar bal­dus, rei­kia pri­sta­ty­ti į di­de­lių ga­ba­ri­tų at­lie­kų aikš­te­lę. Ne­be­rei­ka­lau­ja­ma, kaip anks­čiau, į var­pe­lius iš­mes­ti tik šva­rią ta­rą. Pa­vyz­džiui, bu­te­lius nuo alie­jaus pa­kan­ka įdė­ti į plas­ti­ki­nį mai­še­lį, kad ne­iš­tep­lio­tų ki­tų at­lie­kų.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

2015-04-24-5 straipsnio 2 nuotr


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)