Spausdinti šį puslapį

Savivaldybėje – pasirengimo euro įvedimui įkarštis

Rajono vadovai pasirengimą euro atėjimui sieja su papildomomis išlaidomis bei darbuotojų apmokymu. Sudaryto priemonių plano vykdymui „diriguoja“ komisija. Ji turės išklausyti ir visus gyventojų gaunamus skundus dėl pažeidimų, susijusių su nauja valiuta.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Prekių pardavėjai ir paslaugų teikėjai jau privalo kainas skelbti ir eurais.


 

Prieš euro įvedimą Ukmergės rajono savivaldybės administracijai rūpesčių gerokai padaugėjo. Tam pradėta ruoštis jau prieš keletą mėnesių – patvirtintas priemonių planas euro įvedimo pasirengimui, sudaryta komisija.

Pasirengimo euro įvedimui komisijai, kurios sudėtyje – savivaldybės administracijos skyrių vedėjai, vadovauja Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Giedrius Pocius. Anot jo, nors daug žingsnių yra daroma ir numatyta atlikti valstybiniu lygiu, ir savivaldybėms yra ką veikti šiuo laikotarpiu.

Jis pasakojo, jog priemonių plano vykdymas prasidėjo nuo teisės aktų, kurie susiję su kainomis – pajamomis, turto apskaita, darbuotojų atlyginimais, kitomis išlaidomis, inventorizacija. Išsiaiškinta, kokie reikalingi pakeitimai dokumentuose ir informacinių technologijų sistemose, apskaičiuotas lėšų poreikis.

G. Pocius teigia, jog suskaičiavus visas sąnaudas, kurios laukia litų keitimo į eurus laikotarpiu, iš viso susidaro 190 tūkst. litų. Iš šių lėšų 156 tūkst. litų prireiks parengiant su finansais susijusius pakeitimus savivaldybės administracijos dokumentacijoje ir informacinių technologijų sistemose, finansinių apskaitos programų diegimui, informacijos viešinimui. 34 tūkst. litų bus skirta savivaldybės biudžetinėms įstaigoms – mokykloms bei darželiams.

Šiemet rajono tarybos patvirtintame savivaldybės biudžete nėra išskirta tokios eilutės, kurioje būtų suplanuotos lėšos euro įvedimo pasiruošimui.

Tačiau G. Pocius patikino, kad savivaldybės biudžetas nenukentės – 70 tūkst. litų savivaldybė yra sutaupiusi iš europinių projektų, skirtų kompiuterinių sistemų tobulinimui. „Likusią sumą visu šimtu procentų pažadėjo padengti Vyriausybė“, – sako pašnekovas.

Tuo tarpu savivaldybės įmonės visus Vyriausybės nurodymus dėl pasirengimo įvedant eurą turės atlikti savo jėgomis ir lėšomis.

Vieni pirmųjų, teikiančių rajono tarybai tvirtinti į eurus pakeistas paslaugų kainas, – UAB „Ukmergės vandenys“. Šios kainos už geriamą vandenį ir nuotekų tvarkymą buvo tarybos patvirtintos prieš dvejus metus litais, tačiau dabar jas reikia pakeisti eurais.

Anot komisijos pirmininko, savivaldybės specialistų apmokymai vyks „voratinklio“ principu. Į Finansų ministerijos organizuojamus mokymus vyks skyrių, kurie labiausiai susiję su finansų tvarkymu savivaldybėje, vedėjai. Jie vėliau perduos įgytas žinias kitiems specialistams.

Ne visi mokymai rengiami nemokamai. Tačiau manoma, kad papildomų lėšų neprireiks – darbuotojų kvalifikacijos kėlimui lėšų yra numatyta šių metų biudžete.

Visa dokumentacija, kurioje litai turi būti pakeisti į eurus, sutvarkyta turi būti iki lapkričio 1 dienos. Mat įstatyme yra nurodoma, kad „Vyriausybė, Lietuvos bankas ir kitos institucijos, įskaitant savivaldybių institucijas, ne vėliau kaip likus 2 mėnesiams iki euro įvedimo dienos parengia teisės aktus, rekomendacijas ir paaiškinimus, susijusius su euro įvedimu“.

Remiantis ūkio ministro įsakymu „Dėl subjektų prisijungimo prie geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo ir šio memorandumo logotipo naudojimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, siūlyta rajono tarybai pritarti dėl prisijungimo prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo.

Šio memorandumo tikslas – apsaugoti vartotojų interesus, įvedant eurą, ir užtikrinti sąžiningą paslaugų bei prekių kainų perskaičiavimą. Prisijungę prie memorandumo subjektai įsipareigoja privalomo kainų nurodymo litais ir eurais laikotarpiu laikytis nuostatų.

Savo nuomonę politikai išsakys ketvirtadienį vyksiančio posėdžio metu.

G. Pocius sako, kad visus su euro įvedimu susijusius gyventojų skundus komisija nagrinės ir perduos atitinkamoms instancijoms. Mat pažeidimo atvejais savivaldybės komisijai jokių baudžiamųjų galių nesuteikta – ji atliks tarpininko vaidmenį.

Nuo rugpjūčio 22 dienos prekių pardavėjai ir paslaugų teikėjai privalo kainas skelbti dviem valiutomis – litais ir eurais, vadovaudamiesi Vyriausybės patvirtintu tvarkos aprašu ir ūkio ministro patvirtintomis rekomendacijomis.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)