Iškilmių akimirka.    Dainiaus Vyto nuotr.  Iškilmių akimirka. Dainiaus Vyto nuotr.

Valstybės dieną Ukmergės šauliai paminėjo ypatingai. Prisiekė nauji kolegos, pasižadėjo jaunieji šauliai. Ši šventė – vienas iš renginių, šiemet organizuojamų minint Lietuvos šaulių sąjungos jubiliejų.

Lietuvos šaulių sąjungos jaunųjų šaulių pasižadėjimo ir naujų šaulių priesaikos ceremonijos šeštadienį vyko Taujėnų seniūnijoje Lėno miške, prie obelisko „Vyčio“ apygardos partizanams. Šį obeliską suremontavo ir atnaujino Ukmergės šauliai, bendradarbiaudami su Lietuvos kariuomene.

Šventėje pasižadėjo 10 mūsų krašto jaunųjų šaulių ir prisiekė 8 nauji. Įteikti įgaliojimai oficialiam kuopos kapelionui – Švč. Trejybės bažnyčios klebonui Šarūnui Petrauskui. Ukmergės šaulių kuopai suteiktas naujas vardas – Lietuvos šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės Ukmergės Vyčio 1002-oji šaulių kuopa. Nusipelniusiems šauliams iškilmėse įteiktos padėkos ir atminimo monetos.

Pasak šios kuopos vado Lino Kavaliausko, pirmieji paminėjimai, išlikę apie Ukmergės šaulius, yra 1920-ųjų metų. „Tikėtina, kad archyvuose galima rasti senesnės informacijos. Tai būtų vienas iš tikslų – surinkti istorinius duomenis apie šaulių sąjungos veiklą Ukmergėje“, – sako jis.

Pasakojo, jog aktyvi veikla atsinaujino 2016 m. rudenį, kai pasižadėjo ir prisiekė jaunieji šauliai ir šauliai Ukmergėje. Šiuo metu Ukmergės šaulių kuopoje yra 52 šauliai nuo 18 m. Vyriausiam šauliui sukako 91 m. Jaunieji šauliai (nuo 11 iki 18 m.) turi savo gretose kelias dešimtis narių Ukmergėje.

„Vieniems Ukmergės šauliams tai – gyvenimo būdas, antriems – hobis, tretiems – laisvalaikio praleidimas, – teigia L. Kavaliauskas. – Tačiau pirmiausia šauliai – iniciatyvi ir patriotiška mūsų visuomenės dalis. Šaulius vienija principas: patriotiškumas, pilietiškumas ir savanorystė. Aktyvumas ir veikla priklauso nuo kiekvieno šaulio. Pagal pareigas turime kultūros, švietimo, verslo, politikos, statybininkų atstovų, ūkininkų. Yra 7 šaulės moterys, prisiekę ir vyrai kartu su žmonomis, tėvai ir sūnūs, broliai.“

Ukmergės šaulių veikla įvairi. Jie pristato savo sąjungą mokyklose, dalyvauja šventėse, minėjimuose, renginiuose, žygiuose, tvarko laisvės kovotojų, partizanų įamžinimo vietas. 2018 m. daugelis kuopos šaulių baigė bazinius šaulio kursus, neseniai pradėjo kolektyvinius įgūdžių tobulinimo kursus.

Anot pašnekovo, vyksta labai daug pratybų, kartais net tenka rinktis, kuriose dalyvauti, o kurias praleisti. Tobulinami šaudymo įgūdžiai. Pernai pirmą kartą Ukmergėje vyko Karaliaus Mindaugo 10-osios rinktinės jaunųjų šaulių sporto žaidynės. 2017 ir 2018 m. Ukmergės šauliai dalyvavo kariniame parade kartu su Lietuvos kariuomene, NATO sąjungininkais. Inicijavo ukrainiečių karių atvykimą į Ukmergę.

Taip pat organizuojamos viešos paskaitos ukmergiškiams. „Norim šaulių idėjas pristatyti įstaigose, organizacijose, kolektyvuose, todėl laukiam pasiūlymų – mes atviri visiems“, – sako jis.

Šaulių sąjungai šie metai – ypatingi. Sukanka 100 metų nuo LŠS įkūrimo. Ta proga dalyvaujama daugelyje renginių.

Neseniai Vilniuje, Katedros aikštėje, buvo surengta iškilminga rikiuotė ir 100-mečio priesaikos ceremonija. Ukmergės šauliai turėjo savo atstovų rikiuotėje ir renginio apsaugoje. Pasižadėjusiųjų gretose buvo ir jaunųjų šaulių iš Ukmergės. Tąsyk Bernardinų parke buvo įkurtas šaulių miestelis.

Ukmergėje taip pat minėtas Lietuvos šaulių sąjungos 100-metis. Vyko paskaita „Pilietinis pasipriešinimas – pasiruošimo ypatumai“, tremtinių pavardžių skaitymo akcija, iškilmingai žygiavo rikiuotė Ukmergės centre.

„Mūsų yra ne 12 tūkst., o daug daugiau – tai artimieji, draugai, bendraminčiai, kurie mus palaiko. Didžiausia pagarba Ukmergės 1002-osios kuopos sesėms ir broliams šauliams, kurie turi noro, laiko ir motyvacijos“, – sako L. Kavaliauskas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Paveikslėlių galerija

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų