Spausdinti šį puslapį

Prezidento gimtadieniui – ypatinga šventė

 

Užulėnyje rugpjūčio 9–10 dienomis vyks Smetoninės – tradicinė šventė, skirta prezidento Antano Smetonos gimtadieniui. Kadangi šie metai Seimo paskelbti Antano Smetonos metais ir šiemet minimas prezidento institucijos 100-metis, ši šventė bus ypatinga.

Rugpjūčio 10-ąją gimusio A. Smetonos gimtadieniai jo tėviškėje, Užulėnyje, minimi nuo pat Sąjūdžio laikų. Šią tradiciją pradėjo Lietuvoje atkurtos Tautininkų sąjungos nariai. A. Smetona buvo vienas iš šios sąjungos įkūrėjų.

Greitai šventė peraugo į kasmetinius į prieškario laikus sugražinančius renginius, pavadintus Smetoninėmis.

Pastaruosius aštuonerius metus šventė rengiama tarpukario dvasia – dalyviai kviečiami pasipuošti to laikotarpio drabužiais.

Smetonines kasmet organizuoja muziejininkai. Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė pasakojo, kad šiemet 145-asis prezidento gimtadienis bus kaip niekad iškilus ir ypatingas, o svarbiausiu jos akcentu taps paminklo prezidentui atidengimo iškilmės.

Sako, kad vieta paminklui parinkta labai prasminga – priešais jo iniciatyva statytą mokyklą.

Iš mažažemių šeimos kilusiam A. Smetonai švietimas buvo gyvenimo pamatas.

 Nuo pat mažumės jis linko prie knygų, todėl šeima jį vienintelį iš vaikų išleido į mokslus.

Gal dėl to, kad pačiam kelias į Taujėnų pradžios mokyklą buvo toks tolimas, tapęs prezidentu, A. Smetona nutarė savo gimtojo kaimo vaikų gyvenimą palengvinti.

1935 m. parinko vietą naujai mokyklai savo tėviškėje. „Statybomis rūpinosi jis pats ir sesuo Julija. Pastačius mokyklą ji čia mokytojavo. Užugirio mokykla buvo labai moderni: turėjo centrinį šildymą, kanalizaciją ir vandentiekį, didelę salę ir butus mokytojams.

Prezidento vienas iš siekių buvo padaryti Lietuvą raštingą. Jo vadovavimo laiku pradinis mokslas tapo privalomu ir nemokamu“, – pasakojo muziejaus direktorė.

Nebelikus mokinių mokykla 2013 metais buvo uždaryta. Dabar šiame pastate – muziejus. Priešais jį jau kitą savaitę bus atidengta 2,5 metro aukščio A. Smetonos bronzinė skulptūra. 

Ją sukūrė skulptorius Antanas Žukauskas.

Po pamatais šią savaitę buvo užkasta kapsulė su aukojusiųjų paminklui pavardėmis.

Sutvarkytas parkas

V.Sakolnikienė pasakojo, kad Smetoninių šventės dalyvius šiemet nudžiugins sutvarkytas parkas. Šis parkas užima 24,15 ha ploto.

Istoriniai šaltiniai byloja, kad jo įrengimu kadaise rūpinosi prezidento žmona Sofija Smetonienė ir sesuo Julija.  Čia buvo sodinami ne tik parko medžiai, bet ir vaismedžiai. Nuo anų laikų išlikęs didelis obelų sodas, lazdynų alėja, yra išlikusių ir didžiulių tujų, iki ežero vedantis beržų takas.

Parko tvarkymo darbai tęsėsi bemaž dvejus metus ir kainavo 286 tūkst. eurų. Jie atlikti Ukmergės rajono savivaldybei parengus projektą ir pasinaudojus europine parama. Genėti ir kirsti medžiai, krūmai, įrengti takai, pasėta žolė, įrengtas lieptas. Pagal dar vieną atskirą, taip pat ES lėšomis finansuojamą, projektą atstatyta paežerės pirtis.

Smetoninių šventėje parko lankytojai galės pasidžiaugti ir pasodinta ąžuolų alėja, skirta Vasario 16-osios akto signatarams atminti.

Alėjoje pasodinta 20 ąžuoliukų – tiek, kiek buvo signatarų. Prie kiekvieno medelio ant akmens bus pritvirtinta lentelė su signataro pavarde.

Šventė Užugirio krašte kitą savaitę vyks dvi dienas.

Rugpjūčio 9 d., penktadienį, 18 val. Lėno Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios už Lietuvą. Jas aukos vyskupas emeritas Jonas Kauneckas ir vietinių parapijų klebonai.

19 val. bažnyčioje bus pristatytas monospektaklis „Lietuvą ir lietuvius mylėjau“, skirtas prezidentui Antanui Smetonai. Vaidins aktorius Vidmantas Fijalkauskas. Šis spektaklis buvo pastatytas Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio proga. Jo režisierė – Natalija Kovarskienė.

Rugpjūčio 10 d., šeštadienį, pagrindinės iškilmės prasidės vidurdienį Užugirio mokykloje-muziejuje, kur bus iškilmingai atidengtas paminklas prezidentui A. Smetonai.

Po to šventės dalyviai bus palydėti iki prezidento vasaros rezidencijos parko, kur bus atidaryta ąžuolų alėja, skirta Vasario 16-osios akto signatarams atminti.

Teatralizuotą prezidento gimtadienio šventę ves ir koncertuos aktorius Marius Jampolskis, taip pat dainuos Irūna Puzaraitė-Čepononienė.

Šios šventės tradiciniai akcentai – prezidento pasitikimas, jo sveikinimo kalba, ponių rinkimai.

Muziejaus direktorė pasakojo, kad šventėje vyks mugė, įvairūs edukaciniai užsiėmimai, tarpukario fotoateljė, ekskursijos po dvarą, kur eksponuojama Vytauto Didžiojo karo muziejaus kilnojamoji paroda.

Džiaugiasi sena gražia draugyste su muziejaus partneriais VšĮ „Skautų slėnis“, klubu „Miško broliai“. Jie ne tik talkins renginio organizatoriams, bet ir šventės lankytojams žada linksmų pramogų.

„Miško broliai“ prezidentą atveš prieškario laikų automobiliu.

Šventėje turėtų dalyvauti ir asociacijos ANBO ESKADRILĖ lakūnai. Jei tik leis oro sąlygos, praskris pro Lėną, nuspalvindami dangų dūmų uždanga.

Šie aviacijos aktyvistai siekia atstatyti tarpukario lėktuvų konstruktoriaus Antano Gustaičio lėktuvus ANBO.  Tokiu lėktuvu buvo skraidinamas ir pats A. Smetona.

Atkurta tarpukario dvasia

2019-ieji mūsų šalyje paskelbti Lietuvos Respublikos prezidento Antano Smetonos metais, tad ir į šiųmetę Smetoninių šventę pakviesta daug garbingų svečių. Tarp jų – ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, šalies prezidentas Gitanas Nausėda, buvę prezidentai Dalia Grybauskaitė, Valdas Adamkus.

Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė pasakojo, kad prezidento gimtajame Užulėnyje šiuo metu veikia visas tarpukario laikus menantis muziejaus kompleksas. Čia atkurta vasaros rezidencija su šalia įsikūrusiu viešbučiu svečiams apsistoti. Lankytojams atdara mokykla-muziejus.

Joje atkurtos tarpukario ir sovietinių laikų klasės. Kraštiečio Gedimino Budniko iniciatyva mokykloje atkurtas ir mokytojų kambarys, išlikę daug autentiškų eksponatų.

Prie istorijos išsaugojimo renkant eksponatus daug prisidėjo buvusi ilgametė šios mokyklos mokytoja Regina Šviežikienė.

Muziejininkai įkūrė ir prieškario mokytojo butą, autentiškai atkūrė net mokyklos aplinką. Kaip ir tarpukariu, čia įrengtas daržas.

Mokykloje-muziejuje rengiamos edukacijos „Lino kelias, „Duonos kelias“, kepamas šakotis, kugelis.

Lankytojai taip pat turi progos prisiliesti prie tarpukario laikų žaislų ir net jais pažaisti.

Nuolatos sulaukiama ir prezidento dvaro lankytojų.

Praėjusiais metais komplekse apsilankė apie 5 000 lankytojų, vyko per 90 edukacijų.

„Siekiame, kad prezidento A. Smetonos dvasia išliktų. Smetoninių šventė taip pat rengiama prezidento dvasia – atvykti visi kviečiami pasipuošę retro stiliaus drabužiais, siūloma pasiimti skėtį ir pledą poilsiui gamtoje“, – į šventę kvietė muziejaus direktorė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)