Spausdinti šį puslapį

Pivonijos šile prisimintos žudynių aukos

Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas A. Taicas.G.Nemunaičio nuotr. Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas A. Taicas.G.Nemunaičio nuotr.

Skaudžios praeities aidai sekmadienį aidėjo šalia Ukmergės esančiame Pivonijos šile, kur ilsisi tūkstančiai Antrojo pasaulinio karo metu nužudytų žydų. 

Kasmet pirmąjį rugsėjo sekmadienį žudynių sukakties minėjimas Pivonijos šile prasideda lygiai 12 valandą automobilių sirenų gausmu.

Po šios tradicinės įžangos Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas susirinkusiems priminė, kad nuo skaudžių įvykių praėjo jau 78 metai, o susitikimas čia – proga pagerbti Ukmergėje gyvenusią, kūrusią verslus, leidusią į mokslus savo vaikus, o pakui sunaikintą bendruomenę.

Minėjime dalyvavo žydų bendruomenės narių iš Ukmergės bei kitų Lietuvos miestų – Šiaulių, Vilniaus, Kauno, Panevėžio.

Literatūrinę kompoziciją pristatė Dukstynos pagrindinės mokyklos Tolerancijos ugdymo centro mokiniai, vadovaujami Vidos Pulkauninkienės. Su savo mokiniais į šiuos pirmąjį rugsėjo sekmadienį Pivonijos šile vykstančius renginius mokytoja atvyksta jau 16 metus.

Šį kartą susirinkusiesiems moksleiviai papasakojo žydų partizanų istorijų – tai jų rengtas ir įgyvendintas projektas.

Į susirinkusiuosius kreipėsi Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė, Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Gurevičius.

A.Taicas perskaitė šalies prezidento Gitano Nausėdos kalbą šios liūdnos sukakties proga. Žydų bendruomenės narys Elja Butas prisiminė paminklo, prieš 60 metų pastatyto žydų žudynių vietoje Pivonijos šile, istoriją.

Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas pažymėjo atminties išsaugojimo svarbą, pasakojo, kad spaudai rengiamos trys knygos apie Ukmergėje gyvenusius žydų tautybės žmones – pateikiamos konkrečių žmonių istorijos.

Po šio minėjimo visi susirinkusieji nuvyko į atidaromą Tolerancijos centrą, kuriame įsikurs ir Ukmergės žydų bendruomenė.

***

Istorijos šaltiniai liudija, kad iki Antrojo pasaulinio karo kone pusė Ukmergės miesto gyventojų buvo žydai. Lietuvą okupavus vokiečiams, naciai ėmėsi šios tautos genocido. 1941 m. Ukmergės ir apylinkių žydai buvo suvaryti į Vaitkuškio dvare įkurtą getą. Iš ten jie buvo varomi į Pivonijos šilą ir žudomi.

***

Šiandien tuos kraupius laikus mena žudynių vietoje esantis paminklas, kuris byloja, kad šioje vietoje buvo nužudyti 10 239 žmonės. Vien tik 1941 m. rugpjūčio 18–19 ir rugsėjo 5 d. čia nužudyti 6 354 žydų tautybės asmenys.

***

Vis dėlto patys žydai įsitikinę, kad niekas tiksliai nežino, kiek jų tautiečių buvo nukankinta Pivonijos šile – gal keturiolika tūkstančių, o gal dar daugiau. Ši žudynių vieta įvardijama kaip viena masiškiausių Lietuvoje – trečia pagal aukų skaičių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Paveikslėlių galerija