Tolerancijos centras atidaromas, o TVIC-ą siūlo uždaryti

Gedimino Nemunaičio nuotr. Atgimusio pastato atidarymo juostelę perkirpo Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė, rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė, Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Atgimusio pastato atidarymo juostelę perkirpo Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė, rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė, Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas.

Sekmadienį Ukmergėje, Vasario 16-osios gatvėje, oficialiai atidarytas Tolerancijos centras. Šiuo metu jis priskirtas Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centrui (TVIC).  Deja, šios viešosios įstaigos likimas „pakibęs“ – atidarymo išvakarėse paskelbta darbo grupės išvada, siūlanti TVIC-ą likviduoti. 

Naujosiose Tolerancijos centro erdvėse žadami kultūriniai, edukaciniai renginiai, bus pristatomas lietuvių ir žydų paveldas. Būtent todėl šiai vietai ir suteiktas Tolerancijos centro pavadinimas, bylojantis apie puoselėjamus tautų santykius.

Naujai duris atvėręs pastatas savo istoriją skaičiuoja nuo 1898 metų, kai buvo pastatytas kaip pradinė mokykla.

Iki Antrojo pasaulinio karo joje mokėsi berniukai iš neturtingų žydų šeimų. Pokariu sovietai mokyklą nacionalizavo. Iki 2009-ųjų čia veikė dailės mokykla. Vėliau ji iškelta, o apleistas pastatas dešimtmetį stovėjo nenaudojamas.

Prieš dvejus metus rajono savivaldybė parengė jo atgaivinimo projektą. Tam skirta 384,5 tūkst. eurų ES struktūrinių fondų, valstybės ir rajono savivaldybės biudžeto lėšų.

Naujoje erdvėje įrengtos edukacinės klasės, amatų centras, neformalaus ugdymo patalpos, fotostudija, patalpos žydų bendruomenės centrui.

Po vienu stogu čia žada burtis įvairių pomėgių žmonės.

Atskirose patalpose bus rengiami dailiosios keramikos užsiėmimai vaikams ir suaugusiems. Pagal atskirą projektą nupirkta visa tam reikalinga įranga.

Norintieji mokysis fotografijos meno, skiautinių siuvimo technikos. Muzikos klasėje daugybė mušamųjų instrumentų laukia norinčiųjų mokytis groti būgnais, būgneliais, varpeliais, marimba. Jau aptarta ir dėl šokių, esperanto kalbos, tekstilės pamokų.

Visa šio centro veikla rūpinsis administratorė Erika Buikauskienė.

Į Tolerancijos centrą persikels ir Ukmergės žydų bendruomenė, kuri yra sumaniusi čia įrengti ekspoziciją, organizuoti renginius.

VšĮ Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro, kuriam priklauso Tolerancijos centras, direktorė Lina Baublienė šias veiklas plačiai pristatė praėjusią savaitę vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje.

Tikino, kad su 13 partnerių jau sutarta dėl veiklų. Sutariama dėl nuomos ir bendros reklamos. Veiklos bus mokamos. Tačiau be savivaldybės biudžeto paramos išgyventi, be abejo, centrui nepavyks. Kiek reikės lėšų pastato išlaikymui ir darbo vietoms, kol kas nepaskaičiuota.

O ar veikla nesidubliuos su esama Ukmergės menų mokykloje? Direktorė tikina, kad kryptis čia kita – orientuojamasi į suaugusiųjų veiklas bei  veiklas, kurias būtų galima pasiūlyti čia atvykstantiems turistams.

Tačiau iš karto po šio gražaus pristatymo savivaldybės tarybos posėdyje buvo pateikta darbo grupės išvada, nepalanki įstaigai, kuriai priklauso naujasis Tolerancijos centras.

Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė pateikė darbo grupės, nagrinėjusios klausimą dėl Ukmergės kraštotyros muziejaus ir Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro jungimo galimybių, išvadas.

Pažymėjo, kad buvo išsamiai nagrinėti muziejaus ir centro reorganizavimo būdai, jų ekonominis naudingumas, teisinių procedūrų trukmė.

Po nuodugnaus svarstymo prieita prie išvados siūlyti savivaldybės tarybai svarstyti klausimą dėl TVIC-o likvidavimo, papildant muziejų TVIC-o vykdomomis funkcijomis ir etatais.

Taigi, veiklos tikrai niekur nedings, turizmui toliau dėmesys bus skiriamas, o Ukmergės kraštotyros muziejui greičiausiai bus suteiktas kitas pavadinimas.

A.Balčiūnienė priminė, kad šiuo metu yra akivaizdūs muziejaus ir TVIC-o veiklų persipynimai, tad optimizavimas yra būtinas.

Šiuo klausimu dabar diskutuotos savivaldybės tarybos komitetai, o po visų svarstymų už parengta siūlymą balsuos savivaldybės taryba.  

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # Protingas 2019-09-05 21:39
Darbo grupes pasiulymas. Reikia audito ir del kitu savivaldybes istaigu.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Ona 2019-09-06 08:29
Nepriklausomo!!! O tai pas ona buhalterinid likutis metu gale apdinulina ir nustatyti pazeidymu nera galimybiu!!!! BU audyto isvada! :-* bumerangas yra
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # ccc 2019-09-07 00:26
tai aisku, kam tas muziejus, tvic ir kitas, kam tiek etatu.... kai ten bambas trina tik ir viskas. kokia veikla jau cia. muzieju kas lanko, ka ten mato? tvic, ka ten matyti... turistams nera ka veikti praktiskai toj ukmergej. viska galima sujungti ir optimizuoti. ir pinigu atsirastu kam nors daugiau. nors aisku, jie vistiek butu tinkamai nepanaudoti, bet....
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų