Policijos akiratyje ne kartą atsidūrusiems paaugliams Jaunimo laisvalaikio centre numatoma teikti naujas paslaugas. Popieriuje jos vadinamos bendrosiomis socialinėmis paslaugomis, tačiau realybėje tai – bendravimas su šeimoje užuovėjos nerandančiais jaunais žmonėmis ir jų nukreipimas darbinei veiklai.

VšĮ Jaunimo laisvalaikio centro direktorė Daiva Pranskevičienė sako, kad į policijos akiratį nuolat papuolantys paaugliai savo šeimose paprastai neturi užuovėjos, tad dažnai bėga iš namų. Mokyklose jie nuolat linksniuojami dėl nepažangumo, praleidinėja pamokas. Laiką vakarais leidžia laiptinių rūsiuose, apleistose patalpose. Darbo valandomis prieglauda tampa biblioteka, kur žaidžia kompiuterinius žaidimus.

Centro direktorė sako, kad kalba čia eina ne apie kažkokią didžiulę grupuotę „blogiukų“, o apie 7 ar 8 paauglius.

Visi jie anksčiau mokėsi toje pačioje miesto mokykloje. Dabar – atskirose.

Šiems 14–16 metų moksleiviams buvo bandyta pasiūlyti po pamokų lankyti sporto būrelius, pavyzdžiui, kovos menų. Tačiau ir tai jiems netinka. „Jiems netinka joks reglamentuotas būrelis – tiesiog neina į siūlomus užsiėmimus. Jie nežino, ko norėti. Tuos vaikus reikia nukreipti, o geriausiai jiems tinka fizinė veikla“, – pasakojo centro vadovė.

Šie mokiniai, šiuolaikiškai įvardijami kaip delinkventinio elgesio, yra linkę į nusikaltimus, ne kartą sučiupti vagiliaujant, ne kartą svarstyti vaiko gerovės komisijoje. Net svarstyta juos išsiųsti į socializacijos centrus.

Kaip jiems įmanoma padėti, kaip nukreipti tinkamu gyvenimo keliu, koks atrastas kelias į tokių „sunkių“ paauglių širdis?

Pasirodo, sugalvota leisti jiems patiems sutvarkyti apleistas patalpas, o ateityje jose vykdyti darbinę veiklą.

Nusižiūrėtos patalpos – Senamiesčio pagrindinės mokyklos ūkinis statinys. Jo vidų reikėtų iškuopti. Tikisi, kad rėmėjų dėka pavyks pasikeisti duris, įsirengti kažkokią patalpų šildymo priemonę. Tikisi uždegti paauglius šiems darbams. O vėliau patalpose leisti, pavyzdžiui, remontuoti  dviračius.

Pasak direktorės, jau ir anksčiau būta bandymų jaunuolius sudominti automobilių remontu. Tačiau tada talkino tik savanoriai, ir sumanymas greitai užgeso. Štai todėl dabar prašo pusės papildomo įstaigos etato nuolatiniam darbuotojui, atliekančiam mobilųjį darbą su jaunimu. Tai yra einančiam pas juos, o ne laukiančiam savo kabinete.

Šiuo metu centre yra 5,5, o norima, kad nuo spalio būtų 6 pareigybės. Šis klausimas bus svarstomas savivaldybės tarybos posėdyje.

Iš savivaldybės biudžeto trims šių metų mėnesiams naujai veiklai reikės 3 650 Eur. Iš jų 1 650 Eur – darbo užmokesčiui, 2 000 Eur – kurui ir inventoriui bei priemonėms įsigyti.

D.Pranskevičienė pasakojo, kad planuojama paslauga – viena iš naujų darbo formų. Ateityje tikisi sulaukti Vyriausybės finansavimo mobiliam darbui vykstant į kaimiškas vietoves.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų