Spausdinti šį puslapį

Besišypsantys senjorai – apie sveikatą ir ekologiją

Senjorai rodė, kaip pasisiūti medžiaginį maišelį. Senjorai rodė, kaip pasisiūti medžiaginį maišelį.

Jolita STANKAITIENĖ

LSB Ukmergės skyriaus pirmininkė

Ukmergės samariečių biure vykusiame renginyje „Besišypsantys senjorai“ kvietėme ukmergiškius jungtis prie ekologiškumą ir užimtumą skatinančios idėjos tausoti gamtą.

Kol dar žaluma lauke džiugina akį, nutarėme susimąstyti, kaip ir patiems tapti „žalesniems“, pakeisti kasdienius įpročius ir rinktis aplinkos neteršiančius produktus bei daiktus.

Tai buvo pagrindinės renginio temos. Ir, žinoma, – vien tik šypsenos dalyvių veiduose...

Atvykusiuosius nustebino samariečių savanorių pasiūtų daugkartinių maišelių gausa. Tai – kelių mėnesių kruopštaus darbo rezultatas. Kiekvienas maišelis skirtingas, sukurtas su meile... Maišelis su užrašu „Aš nesu plastikinis maišelis“ Ukmergės samariečių pasiūtas prieš 15 metų, matomas visuose renginiuose. Tai įrodymas, kad mes apie ekologiją galvojame seniai ir seniai skatiname žmones atsisakyti plastiko. Bet pokyčiai ateina palengva.

Diskutavome apie iš plastiko vandenynuose susidariusias salas, žūstančius gyvūnus, nykstančią augmeniją. Priėjome prie išvados, kad pirmiausia turime pradėti keistis nuo savęs.

Kiekvienam dovanojome po daugkartinį maišelį vietoje plastikinio. Savanoris Vytautas Brasiūnas jų pasiuvo apie 50! Formomis ir ornamentais nenusileido moterų siuviniams. Savanorė Halina maišelius mezgė, Irena mezgė ir siuvo, o Aldona ne tik prisiuvo daug ir gražių maišelių, bet ir mokė, kaip pasidaryti iškarpas ir siūti. 

Svečias Stasys sėdo prie siuvimo mašinos. Nors ilgai vargo verdamas siūlą, darbas jam patiko. „Išmoksiu, tai ir kelnes susilopysiu“, – juokavo.

Ypatingo dėmesio susilaukė iš kavos pakelių pasiūtas ir taip antram gyvenimui prikeltas maišelis.

Samarietė Irina parodė, kaip iš popieriaus gamina indus vaisiams, dėžutes kosmetikai. Visi stebėjosi jos dirbinių grožiu bei praktiškumu.

Elena iš Šventupės taip pat stebina rankų darbo gaminiais. Ji vykdo užimtumą neįgaliesiems, todėl atvežė parodyti jų darbų.

Kiekvienas dalyvis gavo po kelis daugkartinius maišelius dovanų, kad ne tik sau, bet ir draugui parneštų ir pakviestų galvoti apie mus supančią aplinką, nesirinktų plastikinio maišelio tada, kai jo nereikia.

Drauge mes galime daug. Nuo kiekvieno iš mūsų priklauso, kokią planetą paliksime ateinančioms kartoms. Siųskime vieni kitiems „žalias“ žinutes, kalbėkime apie tai, būkime „žaliais“ pavyzdžiais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)