Spausdinti šį puslapį

„Vilkamirgės“ parodoje – Altajaus kalnų grožis

V. Almanio nuotraukose – Altajaus kalnai. V. Almanio nuotraukose – Altajaus kalnai.

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre, „Vilkamirgės“ galerijoje, galima apžiūrėti Vytauto Almanio fotografijų parodą.

Miškininkas, rašytojas ir entuziastingas kalnų žvalgybininkas bei sniego žmogaus ieškotojas 83 metų Vytautas Almanis Altajuje baigė miškų technikumą.

Dirbo girininku, o grįžęs į Lietuvą – miškų ūkiuose, Kamanų rezervate.

Vytautas su žmona poete Julija Almanis dabar gyvena Naujojoje Akmenėje, gimtajame Viešučių kaime, buvusios tėvų sodybos žemėje, yra pasodinęs 9 ha ąžuolyną.

2008 m. V. Almanis tapo konkurso „Lietuvos kaimo spindulys“ laureatu. Yra parašęs nuotykių romanų, publicistinių knygų. Ne viena iliustruota jo paties darytomis fotografijomis.

„Pernai, padedant organizuoti naujausios Vytauto knygos „Už ribos“ pristatymus Ukmergėje, Vilkaviškyje ir Garliavoje, kilo mintis skaitmenizuoti jo skaidrių archyvą ir parengti fotografijų parodą. Joje – 1970–1991 metais darytos Altajaus kalnų fotografijos“, – pasakojo šios parodos autorė ir VšĮ „Trys kaimai“ parodų kuratorė Oksana Judakova.

Nesunku pastebėti, kad fotografo akį patraukė Altajaus žolynai, bitynai ir bitininkai. Tai trys dalykai, kurie dažnai, sodriai ir su neslepiama meile aprašomi ir Vytauto knygose.

„Dažniausiai fotografijoje viskas atrodo geriau, negu yra iš tikrųjų. Altajuje – atvirkščiai. Kalnai, žolynai, upės, bitynai ir jų šeimininkai gyvenime yra ryškesni, spalvingesni, negu visa tai matome ant popieriaus“, – rašo pats Vytautas.

Paroda „Vilkamirgės“ galerijoje Kęstučio a. 2-2 II a. veiks nuo lapkričio 12 d. iki gruodžio 12 d.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)