Spausdinti šį puslapį

Diskusijoje – klimato kaitos ir aplinkosaugos temos

Gedimino Nemunaičio nuotr. Išskirtinio susidomėjimo sulaukė Europos Parlamento narių Liudo Mažylio ir Juozo Oleko apsilankymas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Išskirtinio susidomėjimo sulaukė Europos Parlamento narių Liudo Mažylio ir Juozo Oleko apsilankymas.

Europos Parlamento biuras Lietuvoje šalies žurnalistams surengė seminarą šiandien itin aktualia – klimato bei aplinkosaugos – tema.

Dvi dienas trukusiame seminare įvairių institucijų, asociacijų, fondų atstovai įvairiais rakursais nagrinėjo šią vis aktualėjančią problemą.

Apie ES klimato kaitos tikslų įgyvendinimą Lietuvoje kalbėjo Aplinkos ministerijos Klimato kaitos valdymo grupės, VšĮ „Lietuvos žaliosios politikos institutas“, Lietuvos gamtos fondo vadovai.

Atliekų tvarkymo problemas ir naujoves apžvelgė VšĮ „Žiedinė ekonomika“, Demontuotojų asociacijos atstovai.

Apie plastiką ir pakuotes bei Europos Parlamento nutarimus šioje srityje pasisakė Aplinkos apsaugos agentūros, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, UAB „Lidl Lietuva“, UAB „Ekokonsultacijos“, VšĮ „Žaliasis taškas“ vadovai.

Išskirtinio susidomėjimo sulaukė Europos Parlamento narių apsilankymas. Atvyko Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos komiteto narys Liudas Mažylis bei Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto narys Juozas Olekas.

Jie pristatė naujausius Europos Parlamento sprendimus dėl klimato kaitos ir aplinkosaugos.

Kalbėdamas J. Olekas pažymėjo, kad klimato kaita didele dalimi priklauso nuo mūsų, tačiau tai susiję ir su išlaidomis bei elementariais nepatogumais. Pavyzdžiui, raginimas važiuoti ne dviem automobiliais, o susėsti į vieną arba naudotis viešuoju transportu.

Arba kad ir bičių medus. Lietuviškas yra brangesnis už atgabentą iš Kinijos. Dėl pigumo renkamės pastarąjį, bet jam atgabenti prireikia didžiulių kuro išlaidų...

„Pirkti lietuvišką prekę yra vienas iš aplinkos tausojimo būdų“, – paprastais pavyzdžiais dalijosi parlamentaras.

Pasakojo, kad komitetas, kuriame jis dirba, nagrinėja ir ateinančių septynerių metų bendrąją žemės ūkio politiką. Diskutuojama, kaip teisingai paskirstyti žemės ūkiui skirtas lėšas bendrijos šalims. Lietuvos siekis – pasiekti ES šalių vidurkį.

Pažymėjo, kad jo ir bendraminčių išsakoma pozicija – skatinti nedidelius šeimos ūkius.

Seminare taip pat aptartos oro taršos, aplinkosaugos, klimato kaitos aktualijos, kalbėta apie švaresnį transportą. Šiais klausimais pasisakė Susisiekimo ministerijos, UAB „Kautra“, Demontuotojų asociacijos atstovai.

Kalbėta ir apie ES keliamus prietaisų ilgaamžiškumo reikalavimus, apgailestauta, kad šiandieniniai prietaisai yra nebetaisomi, vartotojai priversti sugedusius keisti naujais. Šiai diskusijai buvo pakviesti svečiai iš Vartotojų teisių apsaugos tarnybos, KTU Aplinkos inžinerijos instituto, Aplinkos apsaugos instituto.

Ar energetika Lietuvoje tampa švaresnė?

Į šiuos klausimus bandė atsakyti Energetikos ministerijos, Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos, Lietuvos saulės energetikos asociacijos atstovai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Paveikslėlių galerija