Siesikiečių širdis užkariavo Sicilija

 Gimnazistai aplankė didžiausią archeologinio parko vertybę – graikų antikinį teatrą. Gimnazistai aplankė didžiausią archeologinio parko vertybę – graikų antikinį teatrą.

Violeta GRIGALIŪNIENĖ

„Erasmus+“ projektų koordinatorė

Siesikų gimnazijos „Erasmus+“ projekto „Tolerancija yra mano draugė“ komanda viešėjo pas projekto partnerius Sicilijos saloje, Katanijos mieste. Čia susitiko mokiniai ir mokytojai iš Bulgarijos, Rumunijos, Lenkijos, Lietuvos ir Italijos.

Sicilija – didžiausia Viduržemio jūros sala, joje vis dar veikia didžiausias Europoje ugnikalnis Etna. Turistus žavi šio regiono istorinis ir architektūrinis palikimas bei gamtos grožis.

Mūsų partnerių mokykla įsikūrusi Katanijoje, rytinėje salos pakrantėje, aktyvaus Etnos vulkano papėdėje. Katanija – tarsi miestas feniksas, keletą kartų suniokotas žemės drebėjimų ir lavos išsiveržimų, tačiau atgimęs iš naujo.

Ypač daug žalos padarė 1669 metų vulkano išsiveržimas, kai miestą užliejo lava. Visas senamiestis atstatytas iš naujo, o statybai buvo panaudota jį sunaikinusi lava. Dabar lava naudojama suvenyrų ir papuošalų gamybai.

Siesikų gimnazistai Karolina Maželytė, Gunda Savilionytė, Upė Skirmantaitė, Evita Žliobaitė, Ugnius Stašaitis, Linas Mackevičius ir juos lydinčios mokytojos Violeta Grigaliūnienė bei Edita Ciemnolonskienė aplankė daugybę įspūdingų vietų: Katanijos senamiestį, Taorminą – antikos laikų miestą, tikrą rojaus kampelį žemėje, Etnos ugnikalnį, senąjį Sirakūzų miestą. Jis įsikūręs Ortidžės saloje, kurią su Sicilija jungia trys tiltai. Čia gyveno žymusis Archimedas.

Aplankėme Neapolio archeologinį parką ir jo didžiausią vertybę – graikų antikinį teatrą, kuriame iki šiol rengiami spektakliai. Sudomino „Dioniso ausis“ – 20 m aukščio ir 65 m gylio smailios arkos urvas, garsėjantis efektinga akustika. Tikima, kad arkoje Dionisas laikė savo didžiausius priešus.

Didžiausią įspūdį paliko išvyka prie Etnos. Pakilome virš debesų iki 1 990 m virš jūros lygio, ten pasivaikščiojome po Silvestro kraterį, išvydome nepaprastą ugnikalnio kraštovaizdį.

Kadangi mūsų projektas moko tolerancijos, jo veiklos susijusios su tolerancija, pakantumu, supratingumu. Į komandas įtraukiami vaikai su negalia, kuriais rūpinasi kiti projekto dalyviai.

Aplankėme pabėgėlių centrą, kur išgirdome žiaurią žmogaus iš Gvinėjos gyvenimo istoriją. Lytėjimo muziejus Katanijoje suteikė galimybę pajausti tai, ką jaučia aklas žmogus. Šis muziejus – unikalus. Jo teritorijose yra baras tamsoje, jutiminis sodas, eksponuojami žymiausi Italijos meno ir kultūros kūriniai, religiniai statiniai. Liesdami aklieji gali suvokti, kaip jie atrodo.

Mokykloje mūsų laukė svetingas priėmimas, nacionalinių patiekalų ragavimas, šokis tarantela, dainos su profesionaliu dainininku ir dainų kūrėju. Projekto dalyviai sukūrė linksmą projekto dainą apie toleranciją šešiomis kalbomis, susirado naujų draugų, kartu šoko, dainavo ir vaidino spektaklius. Penkios šalys – tarsi viena didelė šeima.

Savaitė Sicilijoje – tai perlas Siesikų gimnazijos istorijoje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų