Kęstučio Jarmalavičiaus nuotr. Kęstutis ir Asta Jarmalavičiai kasmet kalėdiniu metu eina į gamtą stebėti paukščių. Kęstučio Jarmalavičiaus nuotr. Kęstutis ir Asta Jarmalavičiai kasmet kalėdiniu metu eina į gamtą stebėti paukščių.

Sako, jog Kūčių naktį kalba gyvuliai ir žvėrys. Ar tikrai taip būna, niekas negali patvirtinti. O štai, kad per Kalėdas čiulba paukščiai – tikra tiesa. Šalyje yra nemažai žmonių, kurie kalėdinį laiką skiria paukščiams klausyti ir juos stebėti. Tarp tokių – ir mūsų rajone, Laumėnų kaime (Želvos sen.), gyvenantys Asta ir Kęstutis Jarmalavičiai.

Kęstutis Jarmalavičius yra Šešuolių girininkijos girininkas, Asta – Želvos katalikiškų senelių namų socialinė darbuotoja. Paukščius Kęstutis stebi nuo vaikystės. Ne tik stebi, bet ir juos fotografuoja. Dėl vienos tetervino ar kurtinio nuotraukos jis gali po eglės šaka pratūnoti visą naktį. Asta šia liga užsikrėtė ištekėjusi už Kęstučio. Vyras ją išmokė pažinti paukščius ir juos pamilti.

Dabar jiedu jau pažįsta daugybę rūšių paukščių: kaip pats Kęstutis sako, maždaug 300. Juos atskiria ne tik iš dydžio, formos, sparnų ir plunksnų spalvos, bet ir iš balsų, skrydžio.

Stebėdami paukščius, jų gyvenimo būdą, elgseną, ieškodami naujų jų rūšių Kęstutis su Asta keliauja po miškus – po visą Lietuvą.

Keliauja saulei tekant – daug paukščių išgirsti ir pamatyti juos išskirtiniu jų gyvenimo momentu galima tik tokiu paros metu, pavyzdžiui, kurtinius, tetervinus, gerves jų tuoktuvių metu. K. ir  A. Jarmalavičiai keliauja dieną ir naktį, nes kai kuriuos slapukus galima sutikti tik naktį, pavyzdžiui, lėlį didelėmis akimis. Kai kurių tenka ieškoti ne tik ir naktį, bet ir žiemą. Kai sninga ar drebia šlapdriba. Tokiu metu ūbauja pelėdos.

Paukščius Kęstutis ir Asta, galima sakyti, stebi kiekvieną dieną: kur eina, ką daro, visada juos mato ir girdi. O kai kada jiems paaukoja visą laisvalaikį ir visą šventę. Tokia šventė – Kalėdos bei visas jų šventinis laikas. Tuo laiku šalyje vyksta paukščių stebėjimo maratonas. Asta ir Kęstutis – aktyvūs jo dalyviai.

Kiek ir kokių paukščių pasiseka jiems tuo laiku pamatyti ir išgirsti, kokių įspūdžių patirti, Kęstutis mielai sutiko papasakoti ir mūsų laikraščio skaitytojams.

– Kada pradedate kalėdines paukščių stebėjimo varžytuves – kalėdinį paukščių maratoną?

– Mudu su Asta maratoną pradedame jau išaušus Kalėdų rytui. Su garuojančiais kavos puodeliais įsitaisome priešais langą ir stebime. Pro jį galima pamatyti bent kelias paukščių rūšis, lankančias lesyklą.

Paukščius ne tik skaičiuojame, bet ir apie juos diskutuojame. Stebime, kaip jie elgiasi, kaip atrodo, ar jie yra su žiedais.

Kartą teko stebėti didžiąją zylę, kuri turėjo juodą taškelį ant krūtinės. Buvo be galo pikta, įnirtingai vaikė kitus paukščius iš lesyklos. Jei kitas paukštis pritūpdavo prie jos lašinių, karingai mojuodavo sparnais.

Suregistravę paukščius prie namų, traukiame su Asta toliau. Įprastai per Kalėdas važiuojame pas jos tėvelius į Prienų rajoną. Kelionės metu dairomės aplink tikėdamiesi pamatyti dar neregistruotą paukščių rūšį.

Jei būna geras oras, išlekiame pasidairyti po apylinkes. Stebime kartu, o kartais ir atskirai – esame ir konkurentai. Turime ir asmeninių, slaptų vietų paukščiams stebėti: Asta traukia su šuniu į parką, aš – į mišką. Taip bandome aplenkti vienas kitą.

Vandens paukščius stebime Šventosios upėje bei aplinkiniuose ežeruose, jei jie, žinoma, nebūna užšalę.

Norint įregistruoti kuo daugiau skirtingų rūšių, verta aplankyti kuo daugiau skirtingų paukščiams tinkamų buveinių. Tai – ir miškas, ir pieva, ir neužšalęs vandens telkinys bei kitos gamtos vietos.

Kalėdinis periodas tam puikiai tinkamas laikas, nes ne vienas važiuojame aplankyti skirtingose Lietuvos vietose gyvenančių giminaičių ar draugų, tad tuo pačiu turime progą aplankyti ir skirtingas paukščių gyvenamąsias teritorijas.

– Kokius paukščius šiuo laiku galima pamatyti ir išgirsti?

– Savo kieme, ypač jei yra lesykla, galima pamatyti bent 10–15 rūšių paukščių: didžiąją, mėlynąją, pilkąją zyles, naminį žvirblį, karklažvirblį, žaliukę, bukutį, juodagalvę sniegeną, geltonąją startą...

Kartais atskrenda įdomesnių, retesnių paukščių: paukštvanagis, mažasis genys, vidutinis genys, pilkoji meleta, alksninukas, svilikas, plėšrioji medšarkė, čimčiakas, nendrinė starta. Juos būna ypač smagu stebėti.

– Po kiek kasmet suskaičiuojate paukščių?

– Kasmet pastebėtų paukščių rūšių skaičius būna panašus – 35–40 rūšių. Per pastaruosius penkerius metus daugiausiai pastebėjome 2015-aisiais – 41 rūšį. Pernai abu su Asta suskaičiavome po 37 rūšis. Labiau pasistengus įmanoma aptikti 60 ir daugiau rūšių paukščių.

– Ar kalėdiniame paukščių maratone dalyvaujate tik jūs, Lietuvos ornitologų draugijos nariai, ar jame gali dalyvauti visi, kas nori?

– Kalėdinį paukščių stebėjimo maratoną organizuoja Lietuvos ornitologų draugija. Tačiau jame gali dalyvauti visi, kam tai yra įdomu ir kas tą nori daryti.

Pagrindinis šių varžybų tikslas – pamatyti kuo daugiau skirtingų paukščių rūšių per šventinį laikotarpį, tai yra nuo gruodžio 24 d. vidurnakčio iki gruodžio 31 d. vidurnakčio.

Varžybos individualios, todėl jei paukščius stebi keli žmonės, kiekvienas stebėtojas paukščių rūšis turi registruoti atskirai (duomenys surašomi į specialią anketą).

Kalėdinis paukščių stebėjimo maratonas – puiki proga ne tik pabūti kartu su artimaisiais, bet ir išeiti į gamtą, išgirsti ir pamatyti besikeičiančias jos akimirkas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų