Kristinos Darulienės nuotr. Susitikimo akimirka. Kristinos Darulienės nuotr. Susitikimo akimirka.

Virginija TYLIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoj

Vasario 15-ąją minima Tarptautinė vėžiu sergančių vaikų diena. Taip jau sutapo, kad būtent šią dieną mūsų bibliotekoje vyko Deivinos Orchidės knygos „Palieski angelo sparnu“ pristatymas.

Į Ukmergę autorė atvyko kartu su dukra ir jos draugu bei knygos pristatymus organizuojančia Andžela Pontežiene.

Deivinos Orchidės slapyvardžiu pasirašanti, jau daugiau kaip 15 metų Airijoje, Korko mieste, su šeima gyvenanti Jūratė Gembutienė pristatė pirmąją poezijos ir esė knygą, iliustruotą lietuvių fotografų iš viso pasaulio nuotraukomis.

J.Gembutienė – verslininkė, vestuvinių suknelių dizainerė, poetė, internetinio knygyno įkūrėja, žurnalistė. Bet svarbiausia – nuoširdus ir atviras žmogus. Eilėraščius ir esė pradėjo rašyti prieš penkerius metus. Savo kūryba ji nuolat dalijasi interneto svetainėse ir feisbuko paskyroje.

Jautrus autorės prisistatymas, pasakojimas apie patirtus išgyvenimus, prisiminimai apie vaikystę sujaudino visus renginio dalyvius.

Pasakojo, kad gimusi klykė visus metus, o seserys vis ėjo pažiūrėti, ar ji turi rankas, mat tėtis buvo berankis... „Tačiau dabar aš čia – berankio tėvo dukra su knyga rankoje“, – sakė viešnia. Džiaugėsi, kad jos vaikai šeimoje šneka lietuviškai ir niekada nesako „niekada“ apie sugrįžimą į Lietuvą.

Iš savo gyvenimo Deivina išmetusi žodį „bet“, nebežiūri televizoriaus, o laiką dabar praleidžia kitaip – rašo eiles, esė. Rašo ryte ir vėlai vakare. Ryte būna pačios gražiausios ir skaidriausios mintys. Prisipažino, kad dabar vienu metu rašo dar dvi knygas.

„Palieski angelo sparnu“ – ne tik knyga, bet ir projektas, į kurį įsitraukę žmonės remia fondą „Mamų unija“, besirūpinantį vėžiu sergančiais vaikais ir jų tėveliais.

Knygos idėja kilo pamačius paramos ir labdaros fondo „Mamų unija“ skelbimą apie reikalingą finansinę pagalbą kūdikiui gydytis užsienyje ir užvaldžius norui padėti klastingos ligos aukomis tapusiems vaikams. „Turbūt kiekvieną šeimą aplanko liga, kuri jau šimtmečius pasiglemžia mums artimus, mylimus žmones. Vieniems pasiseka ją nugalėti, kitiems – ne...“ – teigia autorė savo knygoje.

Sukūrusi eilėraštį apie vėžiu sergančius ir ligoninėje besigydančius vaikus „Mažieji didvyriai“, Deivina jam iliustruoti interneto platybėse rado nuotrauką su plikagalviu berniuku. Vėliau išsiaiškino, kad berniukas nuotraukoje – penkiametis lietuvaitis Linukas, tuo metu gyvenęs Anglijoje ir kovojęs su onkologine liga. Šio berniuko istorija įkvėpė Deiviną ryžtis prasmingam projektui – labai asmeniškų savo kūrinių knygai, nuo kurios pardavimo 20 proc. lėšų skiriama fondui „Mamų unija“.

Viešnia nuoširdžiai dėkoja gausiam žmonių, geranoriškai prisidėjusių prie šios knygos atsiradimo, ratui, taip pat esamiems ir būsimiems skaitytojams, prisijungsiantiems prie kilnios knygos misijos.

Knygą sudaro dešimt skyrių, prasidedančių autorės esė žanro istorijomis, kurios parašytos atitinkamo skyriaus eilėraščių tematika. Kaip sako viešnia, esė perskaičius jau turėtų būti aišku, apie ką eilės.

Į kiekvieną knygos pristatymą Deivina pakviečia netikėtą svečią. Į susitikimą mūsų bibliotekoje atvyko viešnia iš Lyduokių – Albina Grenoveckaitė-Daugilavičienė. Jos susipažino internetinėje erdvėje ir čia susitiko pirmą sykį. Lyduokietė Albina yra išleidusi poezijos knygelę. Šiuo metu, paskatinta Deivinos, rašo knygą, savo tekstais dalijasi internetinėje erdvėje. Į Ukmergę ją atlydėjo Lyduokių kultūros darbuotojos. A. Daugilavičienė susirinkusiems pristatė savo kūrybą ir pažadėjo dažniau dalyvauti bibliotekos organizuojamuose renginiuose.

Mintimis apie tai, kad gyvenime nebūna atsitiktinumų, pasidalijo ir ukmergiškis poetas Albinas Kuliešis.

Šią knygą galima įsigyti internetiniame Deivinos Orchidės knygyne, kurį galima rasti apsilankius interneto svetainėje www.deivinaorchide.com.

Knygą viešnia padovanojo ir Vlado Šlaito viešosios bibliotekos skaitytojams.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų