Praūžė „Saugesnio interneto savaitė“

 Bibliotekoje vyko saugesnio interneto diena. Bibliotekoje vyko saugesnio interneto diena.

Jurgita MAČIULIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekosInformacijos skyriaus vedėja

Saugesnio interneto diena – daugelyje pasaulio šalių minima iniciatyva. Jos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis.

Ukmergės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje bei jos padaliniuose akcijos „Saugesnio interneto savaitė 2020“ metu siekta atkreipti dėmesį į problemas internete: nuo patyčių iki socialiniuose tinkluose slypinčių pavojų.

Savaitė prasidėjo projekto „Prisijungusi Lietuva“ skaitmeninio raštingumo mokymais. Lankytojai stebėjo tiesioginę transliaciją. Apie nematomą socialinių tinklų pusę, skaitmeninės erdvės pavojus diskutavo nuomonės socialiniuose tinkluose formuotojas Naglis Bierancas, radijo laidų vedėja Simona Albavičiūtė-Bandita, broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai, televizijos ir radijo laidų vedėjas Lukas Keraitis.

Ukmergės Trečiojo amžiaus universiteto lankytojai klausėsi rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnų Daivos Novikienės ir Marijaus Miliaus paskaitos apie sukčiavimo būdus internete.

Viešojoje bibliotekoje ir jos padaliniuose lankytojai stebėjo tiesioginę transliaciją internetu, kurioje Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius bei bankų ekspertai dalijosi patarimais, kaip apsisaugoti nuo sukčiavimo virtualioje erdvėje.

Lankytojai kviesti į dokumentinio filmo „Interneto valytojai“ peržiūrą. Jame pasakojama apie tai, kas „išvalo“ mūsų socialinius tinklus nuo pornografijos ir smurto.

Tiesioginės transliacijos metu lankytojai stebėjo, kas nutinka, kai meilė baigiasi ir, santykiams pašlijus, erotiniai vaizdai yra paviešinami, kada sekstingo „žaidimai“ gali tapti nusikaltimu. Kaip elgtis nukentėjus ir kur kreiptis pagalbos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakė VšĮ „Vaikų linija“ psichologė dr. Jurgita Smiltė Jasiulionė, Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė, Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo 5-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas Sergej Chaniutko.

Viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus saviraiškos būrelio „Keberiokšt“ nariai žiūrėjo vaizdo klipą, kuris moko mažuosius būti budriems ir atsargiems žaidžiant kompiuterinius žaidimus.

Lankytojai turėjo galimybę pasitikrinti savo saugaus interneto žinias, spręsdami interneto naršytojo testus bei atsakinėdami į bibliotekos savanorių Ievos ir Urtės parengtos viktorinos klausimus.

Saugesnio interneto veikloje mokiniai aptarė, kam reikalingi slaptažodžiai. Kūrybinėse dirbtuvėse vaikai ne tik kūrė slaptažodžius, bet ir mokėsi juos įsiminti, bibliotekose žaidė edukacinį žaidimą, sprendė saugaus interneto testus.

Liaušių bibliotekos lankytojai buvo kviečiami pasitikrinti savo žinias protų mūšyje.

Saugaus interneto savaitės renginiai vyko net 17-oje kaimo bibliotekų.

 Akcijos metu Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje bei jos padaliniuose renginius aplankė 574 dalyviai.

Dėkojame visiems, aktyviai dalyvavusiems teminėje akcijoje „Saugesnio interneto savaitė 2020“.


Reklama: kaspersky24.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Paveikslėlių galerija

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų